Koolrabi zoetzuur

Koolrabi zoetzuur

Een zoetzuur groentestoof van koolrabi met tomaten, atjar tjampoer, kerrie, sinaasappelsap, verse basilicum en nog wat meer.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Voor: 2 Personen
Auteur: Odin (2005)
Ingredienten
  • 1 st koolrabi, geschild en in kleine reepjes gesneden (228 gram geschild en in reepjes)
  • 1-2 st ui, gesnipperd
  • 3 st gepelde tomaten, in stukjes (merveilles des marchés)
  • 150 gr atjar tjampoer
  • 1 theel kerriepoeder
  • scheutje olijfolie
  • 1 st sinaasappel, alleen het sap
  • 1 theel maizena
  • scheut arachide- of andere bakolie
  • peper uit de molen en zout
  • 1 eetl vers basilicumblad, gehakt
  • 2 eetl pijnboompitten, licht geroosterd in een droge koekenpan
Bereiding
  1. Verhit olie in een ruime pan en roerbak ui en koolrabi met kerrie een paar minuten.

  2. Wij gebruikten drie stuks van de tomaat 'wonder van de markt' (merveilles des marchés). Deze zijn makkelijk van het velletje zijn te ontdoen, d,w.z. zonder dompelen in kokend water.

  3. Voeg de gepelde tomatenstukjes, atjar tjampoer en sinaasappelsap toe en laat het geheel nog 10 minuten stoven.

  4. Doe de maizena in een beker of glas, doe er wat sap uit de pan bij, los de maizena erin op en giet dan (terug) in de pan. Roer goed door.

  5. Voeg op het laatst de basilicum toe en dien het groentemengsel op over gierst of rijst of bulgur.

  6. Serveer met pijnboompitten erover gestrooid.

4 oktober 2005
Koolrabi op deze wijze gemaakt is lekker; ligt door het gebruik van kant-en-klare atjar voor mijn gevoel wat zwaar op de maag. Figuurlijk gesproken, want het maakt het niet minder smakelijk.
(Tomaten ontvellen doe je zo.)

29 augustus 2024
Dit was een van de recepten die al 19 jaar op de site staat zonder foto’s en ik oud formaat. Dus vandaag weer gemaakt, plus elk twee op de grillplaat gebakken geitenkoteletten. We zijn geen kotelet-/karbonade-eters, maar we hadden van nicht Margreet en zwaag en Berend het vlees van geit Jasmijn gekocht. En daar zaten koteletjes bij. Geit Jasmijn had een mooi leven op de zorgboerderij in Lelystad, maar om een of andere reden – dat moeten we nog eens vragen – moest ze naar de slacht. Jasmijn zelf opeten wilden ze niet. (Geitenvlees is erg smaakvol en gezonder voor de mens dan rund of vark. Over de hele wereld eet men geit, maar niet in Nederland.)
De atjar en sinaasappel is gekocht, de rest uit eigen tuin. En mrs. M vond het een feestmaal.

Plaats een reactie

Waardering