Historie
De asperge komt uit Noord-Afrika en het gebied rond de Middellandse Zee (Zuid-Europa) en ook westelijk en centraal Azië. Ze was al door de oude Egyptenaren (ca. 2750 v Chr), Grieken en Romeinen in cultuur gebracht. De Romeinse schrijver Lucius Columella meldt de asperge in zijn boek De re rustica. In het oudst bekende kookboek, De re cucina van Apicus, staat een recept met asperges.
In de Middeleeuwen verloor de asperge aan populariteit. Maar in de zestiende eeuw begon ze aan een sterkecome back, te danken aan een nieuwe culinaire trend, ingezet door de Franse koning Louis XIV. Hoewel er in Nederland veel asperges wordt geteeld, zijn de centra Argenteuil (Frankrijk), Malines (België) en Heidelberg (Duitsland).
In Nederland wordt sinds de 19e eeuw aan aspergeteelt gedaan. Met name in Noord Limburg.
Culinair
In Noord-Europa eet men gewoonlijk witte asperges. In het zuiden groene. Ze worden zowel groen als wit gegeten. Witte asperges – die het daglicht niet hebben gezien – hebben een harde schil en moeten dus worden geschild voordat ze worden verwerkt. Asperges worden gekookt (bij voorkeur staand om de delicate neus niet te kwetsen) of gestoomd. Een klassieker is asperges met gesmolten roomboter, verkruimeld hardgekookt ei en ham.
Asperges zijn er in diverse kwaliteitsklassen. De hoogste klasse is AA, d.w.z. ze hebben de optimale dikte van 20 – 28 mm. De AAA is dikker dan 28 mm en onder de AA komen A en B (12-16 mm).
Verse asperges herkent u aan een aantal dingen:
1) De huid glanst lichtjes
2) Als u er met de vingernagel even in krast, komt het vocht eruit
3) Twee verse asperges over elkaar heen wrijven: als het piept is het goed.
Bewaren
Eens geoogste asperges zijn enige dagen in een natte theedoek in het groentevak van de koelkast houdbaar. Ze kunnen ook worden ingevroren (de een zegt: schillen en blancheren, de ander zegt: niet koken of blancheren). Maar waarom zou u ze invriezen? Er is maar één aspergeseizoen – en negeer dan ook die dingen uit andere werelddelen.
Voedingswaarde
Per 100 gram:
calorieën | laag: 18 kcal |
water | 93,22 gram |
suikers | 1,88 gram (sucrose, fructose en glucose/dextrose) |
mineralen | Goed (o.a. calcium 54 mg, kalium 202 mg, fosfor 52 mg) |
vitamine A | goed |
vitamine C | goed: 5,6 mg |
Vitamine E | goed: 1,13 mg |
De gedroogde wortelstok wordt gebruikt als diureticum, oftewel een vochtafdrijver (“plaspil”).
Asperge-urine. Enkele uren na het eten van asperges kan het voorkomen dat de plas anders ruikt. Dit komt door de zwavelhoudende stoffen in de asperge. Bijna de helft van de mensen ruikt het.
Teelt
De asperge is een vaste plant die een jaar tien/twaalf/vijftien jaar op dezelfde plaats blijft staan.
Teel nooit asperges waar eens asperges hebben gestaan. Dit vanwege zgn. aspergemoeheid. Tot wel twintig jaar later sterven aspergeplanten gewoon af [2].
Zaaien | Drie jaar tevoren. Op een zaaibed worden in maart de asperges 1-2 cm diep gezaaid. Deze gaan gewoon groeien en krijgen het typische aspergeloof. In de herfst sterft het af. (Knip het weg en op de composthoop.)
U kunt ook aspergeklauwen bij een teler kopen. |
Uitplanten | In het volgende voorjaar (eind maart – april) worden de klauwen opgegraven. Zij die minstens 5 groeipunten hebben en 8 wortels komen in aanmerking voor herplant in het aspergebed. De andere wegdoen.
Deze asperges worden in dit tweede jaar en het jaar daarop niet geoogst. |
Oogst | Het derde jaar na de zaai – twee (!) jaar na de uitplant – mag er licht worden geoogst (t/m mei). De jaren daarop “volop”. Officieel vindt de oogst plaats van de tweede donderdag van april tot Sint Jan (24 juni). Daarna moet de plant kunnen groeien en aansterken. |
Plantafstand: 40 cm in de rij; 160 cm tussen de rijen.
Bemesting
Vroeger dacht men dat veel mest goed was, maar dat geeft weke planten. Het advies: jaarlijks met compost en wat kalium (houtas).
Bodem & standplaats
Asperges groeien niet op alle gronden. Lichte grond, zand – zandleem. Zwaardere gronden warmen niet snel genoeg op. Een pH van rond de 6. Humusrijk voor regelmatige voedselvoorziening. Geen hoge grondwaterstand. Diep bewortelbare grond – tot wel 1 meter.
Bed opmaken
Het maken van het aspergebed is een kunstje apart. Ze liggen bij voorkeur in noord-zuidrichting voor een goede opwarming.
Rassen
Oude rassen zijn gevoelig voor voetziekte (fusarium). Maar ze zijn wel lekker en goed.
Oude rassen: Vroege van Argenteuil (is goed – hebben we zelf -, dikke stengels); Roem van Brunswijk.
Zaadteelt
We raden het niet aan, maar het kan bij oude, niet-hybride rassen. Dan moet u wel een mannelijke en vrouwelijke plant hebben. Asperges krijgen rode bessen.
Ziekten en belagers
Kroonrot: een blauwachtige schimmel op de klauwen. Te zien na de zaai en op het moment van uitplanten. Wegdoen!
Aspergevlieg: een vliegje van ca 8 mm met een bruine zigzagvormige band op de vleugels. Deze legt tussen eind april en eind juli eitjes op de pas opgekomen stengeltoppen. De made vreet zich in de plant. Het bovenste deel van de plant buigt om. De grootste schade is bij jonge planten; de oudere komen immers pas laat boven de grond (ze worden eerst rijkelijk geoogst). Remedie: sterk geurende kruiden naast de asperges. Insectengaas. In het najaar het loof tot 10 cm onder de grond afsnijden en composteren of in de groenbak.
Aspergekever: 5-6 mm groot, donkerrood borststuk, blauwe kop. Groen-blauwe dekschilden met elk 3 gele vlekken. Een beetje hetzelfde verhaal als bij de aspergevlieg. De sluipwesp lust ze rauw.
Voetziekte (fusarium): gevreesd. Bruinachtige rotte vlekken op de voeten van de stengels. Roze schimmelpluis op het afgesneden stengelstuk. Vroegtijdig afstervend loof. Vanaf augustus is al deze ellende merkbaar. Oorzaak: te lage pH, te natte grond, te natte zomer.
Links
Bedankt voor de uitleg. Maar mijn probleem is een andere. Ik oogsten asperges op de goede lengte, zien er prachtig uit maar blijven tijdens het koken knoerthard. Om te janken! Zo m,n best gedaan. Weten jullie waardoor dit komt?
Kort antwoord: nee