Asperges met polenta

Asperges op polenta met een gepocheerd ei

Gekookte asperges op een bedje van met salie gekruide polenta. En bovenop alles een gepocheerd ei.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Anna Jones, The Guardian, 26 april 2019 – maar dan anders
Ingredienten
 • 12-16 st asperge witte of groene
 • handje salieblanden, nerf eruit, klein gesneden
 • 200 gr polenta
 • 4 st eieren
 • peper & zout
 • 75 gr Parmezaanse kaas vers geraspt
 • olijfolie extra vierge
Bereiding
 1. Begin met de salie fijnsnijden, zet peper, zout, kaas en olie klaar.

 2. De houtige kont van de asperges afsnijden. De witte schillen met een dunschiller. Die liggen klaar en gaan we koken terwijl we met de polenta bezig zijn. Tenzij u instant polenta gebruikt, dan ligt de timing iets anders.

 3. Kook de polenta. Instant duurt een minuut of 6 à 10. Echte polenta minstens een half uur. Volg de instructies op het pak. En houd wat extra kokend water bij de hand. De kunst is blijven roeren tot het min of meer los komt van de panbodem. Wordt het te droog? Dan een beetje extra water erbij.

 4. Witte asperges koken: in een laagje koud water opzetten, aan de kook brengen en dan vuur uit en nagaren. Groene asperges een minuut of wat in kokend water en dan eruit halen.

 5. Zet tegelijkertijd een pan met ruim water op, om zo meteen ook de eieren te pocheren.

 6. Roer de salie en de kaas en wat peper en misschien nog wat zout door de polenta. Vuur uit.

 7. Vis de asperges uit het water – ze moeten niet te slap zijn, een beet is lekkerder (vinden wij). Laat ze even uitlekken.

 8. Roer met een lepel of vork in het kokende water, zodat er een kolk ontstaat. Tik het ei. Drapeer midden in het draaiende water het ei. Door het draaien wordt het een mooi compact gepocheerd ei. Als het naar eigen inzicht voldoende gaar is (wit gestold, eigeel nog zacht), het ei er met een schuimspaan uithalen.

 9. Leg een fikse schep polenta op de borden. Wrijf het een beetje plat. Leg daarop een aantal asperges, giet er wat olijfolie over. En dan het gepocheerde ei erop.

  Erg lekker, al zeggen we het zelf.27 mei 2019
Eigenlijk komen de asperges ons de neus uit. Het is de tijd van bladgroen (spinazie en wat ervoor kan doorgaan, sla), asperges en rabarber, als je tenminste je groenten in het open veld teelt. Degene met wat geluk heeft al aardbeien.
Maar dit is een uitstekend aspergegerecht. Aanrader. In het originele recept worden groene asperges gebruikt, gaat er oregano, basilicum, tijm enzovoorts door de polenta en gefrituurd salieblad erop. Wij hebben het dus ietsje anders gedaan. Met witte asperges.

Plaats een reactie

Waardering