De 5e keer Sint Jan. Ja, ja, een lustrum!

zaterdag 25 juni 10:00 - 17:00

Klein, fijn en bijzonder. Een feestje. Voor de liefhebbers.

Marktkramen met planten (groenten, vaste planten, bomen en heesters), ga even zitten en drink wat, geniet van een stuk bijzondere taart, rondleidingen door de Eetbare Siertuin, moestuin, ga wildplukken met Elsje, doe een korte workshop, kortom, als je wilt kan je uren zoet zijn.

Nu dan! Een klein lustrum
In 2020 ging het niet door en in 2021 ook niet. Sint Jan is een meldingsplichtig evenement en dat viel onder de verboden. Dus in 2022 is het voor de vijfde keer.  (Dit was Sint Jan in 2019.)

Sint Jan (24 juni) is een belangrijke datum voor de natuur en tuin. De laatste asperges, de groene walnoten worden geplukt voor nocino, de laatste rabarber, de Sint Jansuien worden gerooid en de herboristen plukken het bloeiende Sint-Janskruid….. en daarom organiseren wij op deze dag ons eigen Sint Jan-evenement. (Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was.)


Programma

Gedurende de hele dag zijn er workshops en rondleidingen.

Entree

Stichting De Tuinen MergenMetz heeft geen commercieel oogmerk, we doen het voor ons aller plezier. Om het leuk te houden, vragen we een entree van een luttele 3 euro p.p. (kinderen gratis). Vrienden van De Tuinen van MergenMetz betalen ook geen entree – Nog geen vriend? Word vriend!

OV en parkeren

Hier staat een en ander over route en ov. Parkeren van de auto mag bij onze buren, het verzorgingstehuis Mooi-Land. Je loopt dan even door de brede berm van de weg naar ons erf.

Deelnemers – de stand tot nu toe

De Zandse Notengaard

Notenbomen winnen aan populariteit en niet alleen bij de voedselboswachters. Als je een niette kleine tuin hebt, kan je er wel een planten. De Zandse Notengaard bevindt zich in Huissen, bij Arnhem. Ze zijn er vandaag met een assortiment geënte (wal-)notenboompjes in pot. Uiteraard met bijbehorende info en plant- c.q. teelt adviezen. En allerlei notenproducten, zoals olie, hout, inkt en uh… noten.


Kwekerij De Tuinen van MergenMetz (wijzelf)

In 2020 besloten we een heuse, kleine maar fijne kwekerij te worden. We specialiseren ons in bijzondere gewassen van nut voor de mens: eetbare vaste planten, heesters en bomen. Verfplanten, heilzame planten en natuurlijk bijzondere moestuingewassen.
We zijn trots dat we nu zelf een redelijk breed assortiment van eigen teelt kunnen presenteren en een selectie van Lowgardens (want je kunt niet alles kweken en we blijven klein – en fijn).


Tamme kastanjes en pawpaw van Kwekerij Culinair

“De lekkerste tamme kastanjes uit de hele wereld kan je ook in eigen tuin telen! We hebben alle acht soorten van de Castanea-familie – uniek in Nederland! Heb je al de piepkleine Amerikaanse kastanjestruik-kastanje geproefd? We nemen vooral kleine bomen mee en ook iets lekkers van kastanjes gebakken!
En een sortiment van andere lekkere groente- en fruitbomen zoals pawpaw, uiensoepboom (Toona sinensis) en de lekkerste linde,” aldus Göran, eigenaar van de in Soest gevestigde Kwekerij Culinair.


Zelf shii-takes en oesterzwammen telen

Bomen, dood of levend, zijn een bron van leven. Pip Gilmore van Groene Takken is helemaal in de paddenstoelen. Stammen en entmateriaal van shi-itakes, oesterzwammen en meer. En Pip doet meer. Zij weet inmiddels zo veel dat ze adviesdiensten verleent en lezingen en workshops verzorgt.


Dependens en Stichting ReGeneratie –  fruitbomen, kleinfruit heesters en kruiden

Kwekerij Dependens en Stichting ReGeneratie werken nauw samen om op een ecologisch en maatschappelijk verantwoorde manier een bijzonder en breed eetbaar sortiment op te bouwen. In Bennekom vermeerderde Kwekerij Dependens al als een van de eerste kwekerijen in Nederland biologisch gecertificeerde bomen, heesters en vaste planten. Stichting ReGeneratie, opricht door 3 alumni van de Wageningen Universiteit, ondersteunt de transitie naar regeneratieve, lokale voedselgemeenschappen rondom kleinschalige, professionele voedselbossen. De biologische fruitbomen, kleinfruit heesters, aardbeien en kruiden die zij meenemen zijn dan ook geselecteerd op eigenschappen zoals natuurlijke resistentie tegen ziekten en plagen, tolerantie voor klimaat extremen en een uitstekende smaak.


Meet Your Greens – prachtige fine art prints van groenten

Arjanne Boekhout en Ruud Willems maken prachtige kunstfoto’s van groenten. Ze noemen dat project Meet Your Greens. Die foto’s worden zorgvuldig afgedrukt – dan heten het fine art prints. Zorgvuldig en fraai verpakt. Groentenkunst. Heb je al gezien wat we bedoelen? Klik eens hier


Heboristengilde Nederland – heilzame planten

We hebben een innige band met deze vereniging. In onze Eetbare Siertuin is een Herboristentuin waarin heilzame planten staan. Deze is aangelegd met actieve steun en inbreng van het Herboristengilde.


Slow Food Rijnzoet – Lekker, Puur en Eerlijk

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een lekker, puur en eerlijk voedsel. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent, toegankelijk voor iedereen.

Slow Food Rijnzoet is de lokale afdeling van Slow Food in de regio Arnhem, Nijmegen, Wageningen en omstreken.


Miss Wildpluk, Elsje Bruijnesteijn gaat met u wild plukken of wildplukken

Schrijfster Elsje Bruijnesteijn laat in een spoedcursus wildplukken van ongeveer een uur zien wat er in onze tuin en het omliggende landschap aan eetbare natuur groeit en wat je er zelf van kunt maken. Bekijk haar blog voor lekkere en eenvoudig te maken wildplukrecepten.
Midden 2021 verscheen haar laatste boek: Wildoogst. We hebben zo’n vermoeden dat ze die wel mee zal nemen.
Deelname aan  de spoedcursus bedraagt 10 euro, ter plekke te voldoen.  De eerste ronde start om 12:00 uur, de tweede om 14:00 uur.


Truffels uit eigen tuin? Het kan!

Begin februari 2020 was het Groot Nieuws. Judith Evenaar vond truffels in Limburg èn oogstte de eerste, na een aantal jaar in haar eigen truffelgaard; de eerste truffelgaard in Nederland – kijk wat wij er over schreven. Judith vertelt u over truffels en verkoopt heuse truffelboomjes. Dat zijn boompjes met de juiste schimmel aan de wortels.


De vrouw uit de bergen met olijfolie

Connie Ettema is mujer de la montaña. Zij heeft een lapje grond in Spanje en daarop stond een verwaarloosde olijfgaard. Die heeft ze met bloed, zweet en tranen helemaal doen herleven. En ze heeft nu puike olijfolie. Ook een beetje een lokaal product, want ze woont in onze gemeente. Omdat in Nederland alleen oude olijfbomen worden geplant voor de sier, neemt de mujer haar olijfolie mee.


Hout krijgt een tweede leven

Deuvels Eigenwijs Maakwerk maakt producten uit hout van eigen bodem. Met bevlogenheid en vanuit vakmanschap krijgt dit hout een tweede leven in bijzondere producten, met zorg en aandacht gemaakt door voornamelijk houtdraaien en (vers)houtbewerking. Deuvels werkt uitsluitend met lokaal inlands hout. Dit wordt verzaagd in een kleine zagerij en aan de wind gedroogd. Het komt niet uit productiebossen, maar wordt kleinschalig gewonnen op plekken waar bomen soms helaas moeten wijken. Duurzaam hout met met een verhaal.


Rondleidingen Eetbare Siertuin

Onze topvrijwilligster Maartje van den Berg verzorgt twee – misschien meer – rondleidingen door de Eetbare Siertuin. Zij bekommert zich al geruime tijd over het wel en wee, verzorgt en kweekt de planten.

Het is buiten, maar je staat toch wat dichter opeen. Daarom maximeren we het aantal deelnemers per rondleiding op tien à twaalf per keer


Geweldige chocolades van ClearChox

Het mag wel voor een keertje, onze andere hobby ClearChox. Zeer goede chocolades van ver boven fairtrade. Proef eens iets heel anders dan Verkade, AH Delicata of Tony’s Chocolonely. Norm voor ClearChox is dat de boer of coöperatie bekend is, dat er een goede prijs voor de cacao wordt betaald en natuurlijk dat de chocolade buitengewoon rijk van smaak is. Bij voorkeur gemaakt in het land van herkomst, dan blijft daar namelijk 7 x meer inkomsten. (Wel onder voorbehoud van redelijke buitentemperatuur. Anders smelt het als sneeuw voor de zon.)


Boekverkoop

Uiteraard verkopen we de boeken die we in onze webshop hebben staan. En een selectie tweedehands boeken die voor recensies zijn gebruikt. (Dus bijna nieuw.)

 

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie