Ja! Ons kleine fijne evenement Sint Jan!

zondag 25 juni 10:00 - 17:00

Klein, fijn en bijzonder. Een feestje. Voor de liefhebbers.

Marktkramen met planten (groenten, vaste planten, bomen en heesters), ga even zitten en drink wat, geniet van een stuk bijzondere taart, rondleidingen door de Eetbare Siertuin, moestuin, ga wildplukken met Tanja, kortom, als je wilt kan je uren zoet zijn.

Nieuw! Dit jaar, tussen 13:00 en 13:45, verhogen we de feestvreugde met een kort en bijzonder plantaardig muzikaal lunchoptreden door Ode to the Quiet (zie hieronder).

Sint Jan (24 juni) is een belangrijke datum voor de natuur en tuin. De laatste asperges, de groene walnoten worden geplukt voor nocino, de laatste rabarber, de Sint Jansuien worden gerooid en de herboristen plukken het bloeiende Sint-Janskruid….. en daarom organiseren wij op deze dag ons eigen Sint Jan-evenement. (Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was.)


Programma

Gedurende de hele dag zijn er workshops en rondleidingen.

Entree

Stichting De Tuinen MergenMetz heeft geen commercieel oogmerk, we doen het voor ons aller plezier. Om het leuk te houden, vragen we een entree van een luttele 4 euro p.p. (kinderen gratis). Vrienden van De Tuinen van MergenMetz betalen ook geen entree – Nog geen vriend? Word snel vriend!

Pin of contant

Niet iedere standhouder heeft een PIN-apparaat, sommige werken met een QR code, maar neem voor de zekerheid ook maar contant geld mee. Al is het alleen maar om de entree te betalen 🙂

OV en parkeren

Hier staat een en ander over route en ov. Parkeren van de auto mag bij onze buren, het verzorgingstehuis Mooi-Land. Je loopt dan even, zonder over te steken, door de brede berm langs de weg naar ons erf.

Deelnemers – de stand tot nu toe in willekeurige volgorde

Tuinlogica met Iris Veltman

Wat ontzettend leuk dat Iris Veltman, auteur van het geweldige boek Tuinlogica, op ons Sint Jan-evenement aanwezig is. Ecologisch beheren van je tuin is niet moeilijk, als je de logica maar door hebt. Toch? Iris?
Iris schrijft niet alleen boeken, ze adviseert en ontwerpt ook. Kijk eens op haar site.


De Zandse Notengaard


Notenbomen winnen aan populariteit en niet alleen bij de voedselboswachters. Als je een niette kleine tuin hebt, kan je er wel een planten. De Zandse Notengaard bevindt zich in Huissen, bij Arnhem. Ze zijn er vandaag met een assortiment geënte (wal-)notenboompjes in pot. Uiteraard met bijbehorende info en plant- c.q. teelt adviezen. En allerlei notenproducten, zoals olie, hout, inkt en uh… noten.


Pietje Pattern Design – natuurinclusief printen

Pietje Snijders heeft al een aantal keer bij ons workshops verzorgt. Dan gaat het altijd om het leren met elementen uit de natuur op stoffen of papier te drukken. Heb je getwijfeld? Maak dan vandaag kennis met Pietje. En ze neemt natuurlijk een en ander mee, zoals handbedrukte sjaals en andere items met bladprinten. Deze bladkunst maakt ze onder andere door middel van bladstempels en zeefdruk. Maar je moet het zelf komen zien!


Kwekerij De Tuinen van MergenMetz (wijzelf)


In 2020 besloten we een heuse, kleine maar fijne kwekerij te worden. We specialiseren ons in bijzondere gewassen van nut voor de mens: eetbare vaste planten, heesters en bomen. Verfplanten, heilzame planten en natuurlijk bijzondere moestuingewassen.
We zijn trots dat we nu zelf een redelijk breed assortiment van eigen teelt kunnen presenteren en een selectie van Lowgardens (want je kunt niet alles kweken en we blijven klein – en fijn).


Tamme kastanjes en pawpaw van Kwekerij Culinair

“De lekkerste tamme kastanjes uit de hele wereld kan je ook in eigen tuin telen! We hebben alle acht soorten van de Castanea-familie – uniek in Nederland! Heb je al de piepkleine Amerikaanse kastanjestruik-kastanje geproefd? We nemen vooral kleine bomen mee en ook iets lekkers van kastanjes gebakken!
En een sortiment van andere lekkere groente- en fruitbomen zoals pawpaw, uiensoepboom (Toona sinensis) en de lekkerste linde,” aldus Maja, mede-eigenaar van de in Soest gevestigde Kwekerij Culinair.


Zelf shii-takes en oesterzwammen telen

Bomen, dood of levend, zijn een bron van leven. Pip Gilmore van Groene Takken is helemaal in de paddenstoelen. Stammen en entmateriaal van shi-itakes, oesterzwammen en meer. En Pip doet meer. Zij weet inmiddels zo veel dat ze adviesdiensten verleent en lezingen en workshops verzorgt.


Kruidentaal en Elivira van Tinteren – herboristen ten voeten uit

Kruidentaal en Elivira van Tinteren – herboristen ten voeten uit

Irene Mosterd en Elvira van Tinteren zijn nauw betrokken bij het Herboristengilde. Zij hebben een stevige vinger in de pap gehad bij de beplanting van “onze” herboristentuin. Irene Mosterd verzorgt ook het onvolprezen tijdschrift Kruidentaal. Op Sint Jan kun je hen de oren van de kop vragen en ongetwijfeld hebben ze wat heilzame producten mee. Misschien wel met Sint Janskruid.


Gebak en ander lekkers van Frutti Confetti

Cokkie van Leeuwen is Frutti Confetti. Zij speelt met smaken, kookt en bakt de meest spannende hapjes,. chutneys, jams, siropen en baksels. En dat doet zij al van meet af aan bij ons. Eerst bij de Velt Open Ecotuindagen (2010), en daarna werd het Sint Jan.

Laat je verrassen, geniet van koffie en thee met iets naar eigen keus. (Wel bij Cokkie afrekenen 🙂 )

 


Meet Your Greens – prachtige fine art prints van groenten

Arjanne Boekhout en Ruud Willems maken prachtige kunstfoto’s van groenten. Ze noemen dat project Meet Your Greens. Die foto’s worden zorgvuldig afgedrukt – dan heten het fine art prints. Zorgvuldig en fraai verpakt. Groentenkunst. Heb je al gezien wat we bedoelen? Klik eens hier.


Slow Food Rijnzoet – Lekker, Puur en Eerlijk

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een lekker, puur en eerlijk voedsel. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent, toegankelijk voor iedereen.

Slow Food Rijnzoet is de lokale afdeling van Slow Food in de regio Arnhem, Nijmegen, Wageningen en omstreken.


Wildkruidenvrouw  en illustrator Tanja Hilgers, gaat met u wild plukken of wildplukken

Net als Elsje Bruijnesteijn is Tanja Hilgers niet de eerste de beste wildplukker. Zij doet dit al meer dan vijftien jaar, verzorgt rondleidingen, is illustrator en maakt kaarten en boeken. Ook tijdens Sint Jan gaat ze één of twee keer met belangstellenden een korte wandeling doen van ca. een half uur. Noem het een spoedcursus of kennismaking. Je gaatdoor onze tuin en/of het omliggende landschap en ziet wat er aan eetbare natuur groeit en wat je er zelf van kunt maken. Bekijk haar website. 

Deelname aan  de spoedcursus bedraagt 5 euro, ter plekke, aan de stand, te voldoen. En daarvoor krijg je ook een van haar wildplukreceptenboekjes.


Loes in het groen komt met inheemse planten

Dat mogen jullie gerust weten: we zijn erg blij dat ze komt. Want Loes in het groen is een wel heel bijzondere kwekerij en tuinderij. Loes teelt op duurzame wijze – namelijk in bladaarde – inheemse vaste planten zoals:
– Veldsalie
– Hartgespan
– Boerenwormkruid
– Valeriaan
– IJzerhard
– Tijm
En meer, zoals groenten en fruit: bijvoorbeeld aardbeien, bessen, pompoen, boontjes, wortel, bieten en pastinaak.


De vrouw uit de bergen met olijfolie

Connie Ettema is mujer de la montaña. Zij heeft een lapje grond in Spanje en daarop stond een verwaarloosde olijfgaard. Die heeft ze met bloed, zweet en tranen helemaal doen herleven. En ze heeft nu puike olijfolie. Ook een beetje een lokaal product, want ze woont in onze gemeente. Omdat in Nederland alleen oude olijfbomen worden geplant voor de sier, neemt de mujer haar olijfolie mee.


Rondleidingen Eetbare Siertuin

Maartje van den Berg verzorgt twee – misschien meer – rondleidingen door de Eetbare Siertuin. Zij bekommert zich al geruime tijd over het wel en wee, verzorgt en kweekt de planten.

Het is buiten, maar je staat toch wat dichter opeen. Daarom maximeren we het aantal deelnemers per rondleiding op tien à twaalf per keer


Ode to the Quiet

Ode to the Quiet is een muzikale samenwerking tussen muzikant Tobias Kerkhoven en vocalist Marianne Oldenburg. Het duo maakt klanklandschappen geïnspireerd en gecreëerd door de natuur. Krakend hout, vallend zand en het ruisen van de wind zijn letterlijk onderdeel van het elektronische geluid. Met meevoerende zangmelodieën en het gesproken woord van Marianne en de organische harmonie en ritmes van Tobias streeft het duo ernaar om de luisteraar mee te voeren naar een fantasiewereld. De luisteraar zal zich er alleen wél aan moeten overgeven (kijk en luister zelf even op Youtube)


Geweldige chocolades van ClearChox

Het mag wel voor een keertje, onze andere hobby ClearChox. Zeer goede chocolades van ver boven fairtrade. Proef eens iets heel anders dan Verkade, AH Delicata of Tony’s Chocolonely. Norm voor ClearChox is dat de boer of coöperatie bekend is, dat er een goede prijs voor de cacao wordt betaald en natuurlijk dat de chocolade buitengewoon rijk van smaak is. Bij voorkeur gemaakt in het land van herkomst, dan blijft daar namelijk 7 x meer inkomsten. (Wel onder voorbehoud van redelijke buitentemperatuur. Anders smelt het als uh…. sneeuw voor de zon.)


Boekverkoop

Uiteraard verkopen we de boeken die we in onze webshop hebben staan. En een selectie tweedehands boeken die voor recensies zijn gebruikt. (Dus bijna nieuw.)

 

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie