Misfit Cup Liberation Project

Een kop voor een kop

Strand bij een van de tafels.
Strand bij een van de tafels.

De Amerikaan Michael Strand is bezig met een kunstproject: The misfit cup liberation project.
Hij is pottenbakker en kijkt op zijn eigen wijze naar koppen en mokken. Sowieso beroepsmatig, maar hij heeft er een extra dimensie aan toegevoegd.
De gasten aan het Steinbeisser veganistisch diner werd gevraagd een kop of mok met een verhaal mee te nemen. Dat werd ingeruild tegen een mok die door Michael was gemaakt.


“Ik reis de wereld rond,” vertelt Strand “Ik verzamel de koppen en mokken met een persoonlijk verhaal. Begin 2017 is er een tentoonstelling gepland en komt er ook een boek uit.”
Hij kwam op het idee toen hij afscheid nam van een vriend die naar de andere kant van de wereld vertrok. Een ogenschijnlijk waardeloze kop uit een cafetaria op het vliegveld kreeg zo een bijzondere betekenis.

Klik hier voor de website van Michael Strand. Met o.a. een filmpje waarin hij zijn project uitlegt.

Steinbeisser - Kop voor Kop 1

Steinbeisser - Kop voor Kop 2


Links de kop van Strand, rechts die met de bonte bentheimer.
De tafel na de laatste gang. Links de groengrijze kop van Strand, rechts die met de bonte bentheimer.

Ook wij leverden mokken in. Mrs. M een van de bloedbank. Het verhaal erachter is niet alleen het donorschap, maar ook dat ze stamceldonor werd. Toentertijd had een vriendje van een van onze dochters leukemie. De behandeling bestond er uit dat al zijn eigen stamcellen werden “gedood” en dat hem nieuwe werden toegediend. Dat kan niet zomaar, het moet DNA sterk verwant zijn. Zijn broer doneerde stamcellen. In dit geval is een broer nabij, maar het komt ook voor dat dit niet het geval is. Stamcellen van mrs. M zijn, met hun karakteristieken opgeslagen en kunnen over de hele wereld worden ingezet. Als er iemand is met voldoende gelijkend DNA.
Mijn mok was er een met de afbeelding van een bonte bentheimer. Ik was vier jaar, tot 27 januari 2014, voorzitter van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken. De bonte bentheimer is een zeldzaam ras. De mok met de bonte bentheimer had ik nooit gebruikt. Ik leverde het graag in voor dit kunstproject. Het staat symbool voor biodiversiteit.

Wij, mrs. M en ondergetekende, hadden kopnummers resp. 77 en 45. Als het goed is moeten die, met ons verhaal, te zijner tijd op een website te vinden zijn.

 

 

Plaats een reactie