Gezond & Blij – zonder diëten

cover-Gezond-en-blij (Custom)Eindelijk, een niet-dieetboek. Op mijn lijf geschreven. Een zeer informatief boek over eten en misschien ook nog wat gewicht verliezen. Ay Lin Kho

neemt ons mee langs voedings- en spijsverteringsinformatie om via psychologische aspecten, waar terdege rekening mee moet worden gehouden, handvatten aan te reiken om gezond te leven en dan misschien toch wat af te vallen.

Voor wie mij niet in levenden lijve heeft ontmoet: ik ben te zwaar. Altijd al geweest. Noem het genetisch bepaald. We eten al eeuwen heel gezond. Met ons erf en alle voorkomende werkzaamheden schort het niet aan beweging en mijn conditie is, al zeg ik het zelf, niet slecht. Vroeger heb ik een paar maal geprobeerd flink af te vallen – calorieën tellen. Dat lukte, maar bleek niet op de lange duur vol te houden. Wat ik verloor kwam er vervolgens snel weer aan. En meer.
Bij mij hoeft u niet aan te komen met het woord dieet: Als iemand tegen mij begint over ‘te dik’ en ‘je moet eens dit proberen’, sta ik in de nee-stand. Onwrikbaar. Ik accepteer hoe het is. Mijn gewicht is al jaren plusminus gelijk, dat is kennelijk mijn homeostase, mijn balans. En bovendien wil ik mij bepaalde dingen absoluut niet ontzeggen. Het aardse leven moet ook leuk blijven.

Het is voor mij een hele geruststelling dat Ay Lin op de cover is afgebeeld met een glas wijn in de hand

Ik denk dat ik niet de enige die zo in elkaar zit. Ay Lin begrijpt dat. In haar boek bevestigt ze wat ik heb ervaren. Dat maakt het zo herkenbaar en prettig te lezen. Ze verstrekt een schat aan informatie en biedt inzicht in de werking van lichaam en voeding. Dat is grofweg de eerste helft van het boek. Eens u dat weet, moet u alleen uzelf nog overtuigen om bepaalde kleine aanpassingen in uw gedrag te bewerkstelligen. Daarover haat het tweede deel: de psychologische kant van het geheel. Want je bent wat je eet.

Titel Gezond & Blij – zonder diëten (ook in het Engels: Healthy & Happy – without diets)
Van Ay lin Kho
Uitgever NutriKho
ISBN 978 90 821680 1 3
Verschenen mei 2014
Prijs € 24,50 (dat geld heeft u er met de tips zo uit) Let op: bij Amazon duurder
Verkrijgbaar bij Diverse boekhandels. Bij Ay Lin Kho zelf (klik hier) en bij Amazon.de of Amazon.co.uk (dan is het € 45,91 )

hamburgers

Eigenlijk zegt Ay Lin: Het volgen van een dieet is onverstandig want alleen de allersterkste kan het levenslang volhouden. Bovendien kleven aan specifieke diëten vrijwel altijd gezondheidsrisico’s.

Hoe dan wel te handelen?
(a) Weet hoe je spijsvertering werkt, weet hoe organen functioneren,
(b) weet wat je lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft,
(c) weet ook wat gezonde en goede etenswaren zijn en
(d) weet hoe je geest werkt. Vertrouw niet op je wilskracht – vaak overschat je die en het biedt valse hoop.
(e) Pas dan kan je een plan maken. Een haalbaar plan waar je je aan kan houden. Als je een dagelijkse gewoonte aanpast, kost het de eerste paar weken wat aandacht, maar daarna is het normaal. Laat bijvoorbeeld een ingesleten gewoonte weg (geen koekje bij de thee) en/of voer juist een nieuwe in (drink kefir).


Corpulente BN’ers

Het hoofdstuk 4, besodemieter je brein niet, is misschien wel het aller-leukste.

De meeste diëten beroven je van je voedingsstoffen die je verwoede pogingen om af te vallen tegenwerken.Het is geweldig als je een jaar na het dieet nog steeds slank bent, goed werk! Dat succes is alleen niet toe te schrijven aan het specifieke dieet dat je volgde, maar aan jezelf.

We hebben het allemaal gezien. De corpulente BN’ers die afvallen, er al dan niet een boek over schrijven en een jaar na dato er weer als vanouds uit zien. BN’ers zijn geen goden, het zijn ook mensen als u en (d)ik. Alleen: u heeft hun boek gekocht en hun portemonnee is ook dikker.


Slank en langer leven?

‘Men denkt ten onrechte dat je langer leeft als je te weinig eet.’ Zo luidt de eerste zin van een alinea die over de kwalijke kant van te veel afvallen gaat: onvruchtbaarheid, de sterkte van botten wordt aangetast, hart en meer worden zwakker, de spijsvertering vertraagt waardoor je sneller een vol gevoel krijgt – hetgeen een onjuist signaal is, maar het lichaam is in de war -, huid en haar drogen uit, tekenen van ouderdom vertonen zich, ‘slaap en rust: mensen die te weinig eten, slapen slecht en worden vroeg en rusteloos wakker. Ze voelen een dwang om op te staan en te gaan sporten.’

borden pastaAy Lin baseert haar boek op veel en divers wetenschappelijk onderzoek. Het is geen onzin wat ze schrijft – ze vertaalt het wetenschappelijke erg goed naar ons dagelijkse begrippenkader. Veel wetenschappelijke experimenten worden besproken om aan te tonen hoe ons lichaam werkt en hoe wij onze geest denken te kunnen besodemieteren. Niet dus.

Ze aarzelt niet ook de schokkende experimenten te noemen, zoals Amerikaanse jongemannen die de Korea-oorlog konden vermijden door mee te doen aan een wetenschappelijk experiment. Ze werden uitgehongerd en vermoedelijk hebben ze tot op de dag van vandaag er een psychische afwijking van over gehouden.


Schijn bedriegt

In ‘Schijn bedriegt! Onbewust eten’ gaat de schrijfster dieper op de psychologische aspecten in. Bijvoorbeeld: een bloemrijk geschreven menukaart nodigt tot meer eten en beter betalen uit dan eenzelfde menu in janboerenfluitjestaal.
Soms wordt er mijns inziens iets te veel aan Amerikaans onderzoek gerefereerd. Ik kan me niets voorstellen bij mannen die het stoer vinden om in het bijzijn van een vrouw in de bioscoop veel popcorn eten. Die gaven aan dat ‘veel eten mannelijk is’. Stoer, sexy, macho. Ik kan mij wel goed voorstellen dat vrouwen die met een man uit eten gaan, kleinere porties nemen, meer op de calorieën letten. (Het andere beeld is: Als twee vriendinnen samen uit eten gaan, dan….)


Boordevol weetjes en tips

eet geen eiwittenHet boek is gelardeerd met kaderteksten met weetjes en tips. Zoals deze hiernaast.

Het laatste hoofdstuk heet ‘Leefstijl met gezonde voeding’. Ay Lin somt hier hele praktische zaken op, die we misschien allemaal wel weten. Maar er is een verschil tussen weten en doen. Laat light producten maar links liggen. ‘Amerika staat bekend als het land van de light producten en dikke mensen’ – uit onderzoek blijkt dat er misschien wel 33% minder energie in een light product zit, maar dat deze producten ‘je dikker maken dan hun standaard varianten.’ Het schijnt zo te werken als het ontbijt overslaan. Het lichaam verwacht iets, krijgt ze het niet, dan neemt ze maatregelen.


Dan rest nog de vraag: Bent u een marshmallow-kind? Het antwoord haalt u uit dit boek. Van harte aangeraden.Dus volstaat de schrijfster terecht met tips en adviezen die gezond zijn, de werking van uw spijsvertering stimuleren en, als het meezit, waarmee u ook nog afvalt.
Eigenlijk heel makkelijk, dit dieet.
En…..
Fermenteer uw eten. (Heel toevallig, terwijl ik deze recensie schrijf heeft mrs. M de eerste kefir van rauwe melk gemaakt. Makkie!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie