Terugverdientijd aardwarmte-installatie

Allereerst dit

Overweeg pas aardwarmte als u nieuw bouwt of een bestaande woning drastisch moet of wilt verbouwen dan wel een cv-ketel moet vernieuwen. Aardwarmte werkt niet met radiatoren. Dus u moet over stappen op vloer- of muurverwarming.

Wij rekenen hieronder niet met renteverlies, maar ook niet met een schatting van hogere gas- en elektraprijzen over pakweg tien jaar.


Type woning

Een eigen aardwarmte-installatie kan best voor degenen met een ruime tuin. Dit betekent veelal een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kap dan wel een hoekwoning.


Verbruik

Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.500 m3 gas per jaar (vrijstaande woning – twee onder een kap ca. 1.900 en een tussenwoning ca. 1.500 m3). U weet het best uw eigen cijfers.

Het tarief, incl. allerlei heffingen en transport, incl. BTW, bedraagt thans ca. 55 cent/m3.

Als alleen nog gas voor koken wordt gebruikt, is dit, volgens deskundigen, 4% per jaar. Stel 100 m3 gas.

Voor een vrijstaande woning betekent het toepassen van een aardwarmte installatie een besparing van 2.400 x € 0,55 = € 1.320,– per jaar.


Meer elektriciteitskosten

De aardwarmteinstallatie verbruikt ook. Het rondpompen van het water (de cv-pomp) laten we achterwege. Dat geldt ook voor een klassieke verwarming. Rest: de grondwaterpomp en het rondpompen in het apparaat zelf.
Bij een 10 kWh warmtepomp bedragen de elektriciteitskosten ca. € 400,– extra per jaar. (Zegt men, en dan hebben wij het hoogste bedrag genomen.)

Uw rendement in geld is dan zo’n € 900,– per jaar.

De kosten voor de aanleg van de aardwarmte-insallatie bedragen ca. €20.000 euro (excl. subsidie, excl. vloerverwarming, incl. bronboring, aanleg enz.) De kosten voor een HR combi cv-installatie (excl. radiatoren of vloerverwarming) zijn ca. € 3.000,–. Het verschil ad. € 17.000 euro moet dus over de jaren worden terugverdiend. Bij € 900 is dat 18 jaar. Maar gasprijzen zullen blijven stijgen. Daarbij aangetekend dat een cv-installatie ca. 15 jaar meegaat, een aardwarmte-installatie minstens 20 jaar, zo niet langer (rapporten die ik in het kader van dit stuk heb gevonden gaan uit van 30 jaar. Maar de eerste dertigjarige installatie heb ik niet kunnen vinden.)


Bij ons is het anders

Er is geen standaardsituatie. Jan Modaal bestaat niet. In onze situatie is het anders. Ons gasverbruik was hoog. Wij besparen nu ca. € 1.400 per jaar aan gas. De terugverdientijd is dan 12 jaar – bij gelijkblijvende gastarieven.


Stel…. stel…

Stel nu eens dat de aardwarmte-installatie inderdaad 30 jaar meegaat. Dan is betekent dit, in onze situatie, 18 jaar puur geld besparen. 18 jaar ad. € 900,– (bij gelijkblijvend tarief) = € 16.200,–. Daar kopen we, bij leven en welzijn, tegen die tijd fluitend een vervangende installatie van, en dan wordt het gewoon dertig jaar puur verdienen. Stel….

13 gedachten over “Terugverdientijd aardwarmte-installatie”

 1. He he, eindelijk, de EERSTE site die een realistische inschatting geeft van wat een warmtepompinstallatie kost, de terugverdien tijd en heel realistisch aangeeft dat je daarna wel even een jaartje of 12 het terugverdienbedrag moet sparen om fluitend een nieuwe installatie te kunnen kopen. Realistisch zijnde kom ik met de stelling dat je dat dan heel vroeg moet doen bij een eigen huis of erg jong moet zijn, anders ben je al dood en begraven voor je wat terugverdiend hebt. Maar heb je dat wel, je betaalt weliswaar geen gas en elektrakosten, maar je moet wel investeren in een dergelijke installatie en panelen en sparen voor vervanging. Dus wat zijn uiteindelijk de kosten per kwh?? Die moet je nl ook betalen aan de energieleverancier.

  Beantwoorden
  • Ja. Ik houd ook van realiteit, niet alles is haleluja. Ik kreeg twee dagen geleden ook lof voor de berekening van de kosten en baten van regenwatergebruik (zie tussenkop, ergens onderaan: Rendeert het?). Niet alles draait om geld, soms mag het ook om overtuiging gaan.

   De laatste vraag snap ik niet. Ik dacht dat ik alles netjes had uitgerekend (voor zover mogelijk). Het is duidelijk dat je het niet binnen vijf jaar terugverdient. Het hebben van zo’n installatie maakt natuurlijk wel deel uit van de waarde van de woning, dus je hoeft niet levenslang in het zelfde huis te wonen. Maar ik geef toe dat het voor jonge starters een probleem is.

   Beantwoorden
 2. Er is natuurlijk de altijd onvoorspelbare factor van de Nederlandse Belastingdienst die altijd een kat en muis spelletje speelt met de burgers. Als er bijvoorbeeld over vijftien jaar veel Nederlanders een aardwarmte systeem zouden hebben, dan strijkt de aasgier daar op neer met een nieuw verzinsel dat aardwarmte belasting heet. Je blijft dus hoe dan ook financieel altijd aan het kortste eind trekken.

  Beantwoorden
  • Die “angst” delen we. De provincie Gelderland verlangt dat bronnen worden gemeld. Dat geldt voor boeren die in warme tijden besproeien maar ook voor aardwarmte. Eens komt de dag…. Aan de andere kant verlangen wij als burgers veel van de overheid. En dat geld moet linksom of rechtsom ergens vandaan komen. Voor mij rechtsom: hef maar flink op fossiele brandstoffen en vervuilende praktijken. Ook op “gewasbeschermingsmiddelen” (eufemisme voor fungiciden en pesticiden) in de landbouw. Enfin, nu wordt het politiek 😉

   Beantwoorden
   • Inmiddels is terecht die meldingsplicht landelijk geregeld. De achterliggende gedachte is niet zozeer het mogelijk heffen van belasting, maar het voorkomen van interferentie met anderen, bijvoorbeeld door de aardwarmte uit buurmans tuin te halen.

    Beantwoorden
 3. Ik heb net een huis gekocht met een aardwarmte-installatie van 2009. Dit is ook het jaar dat het huis geheel verbouwd is en toen ook is voorzien van een nieuwe electrameter. Op deze 7 jaar oude meter staat een afschuwelijk hoog verbruik van 130000 KW. Dat betekent dat de vorige bewoners bijna 20000 kw per jaar gebruikten terwijl ik in mijn tussenwoning in Dordrecht jaren lang rond de 2800 Kw per jaar had. Een eerste test heeft een en ander al bevestigd. In een dag is in het nog leegstaande huis met de thermostaat op 13 graden al 45 kW gebruikt ofwel 2 Kw per uur. Ik schrik hier van en kan nu al stellen dat deze installatie inderdaad zo’n 10 a 15000 kW per jaar gaat verbruiken, ofwel 2000 a 3000 Euro. Waar komt jullie 400 Euro aan stroomkosten per jaar vandaan? Ik heb het over een huis van 800 m3. Eerdere teleurstellende verhalen van bezitters van aardwarmte-installaties lijken hiermee inderdaad te kloppen.

  Beantwoorden
  • Op ons terrein van een hectare staan twee huizen. Een voor aan de weg, een pand uit 1930 en vijftig meter daar achter op het terrein het pand waarin met aardwarmte wordt verwarmd. In totaal wordt er zo’n 6.000 kWh per jaar verbruikt (april 2015 – april 2016). Hier in zit ook de aardwarmtepomp, maar ook de opwekking door zonnepanelen, zo’n 1.400 kWh. Uitgaande van het feit dat het bij ons twee vrijstaande woonhuizen zijn, kan je bijna zeggen dat die 2.800 kWh voor een tussenwoning al redelijk is.

   In het pand met de aardwarmte wordt ook elektriciteitsverbruik gemeten. En de opwekking apart. Ik heb nu de cijfers niet paraat, maar weet wel dat het totale netto energieverbuik neerkomt op zo’n 100 EUR per maand. Dan hebben we het ook over verbruik door een professionele keuken met apparatuur, een werkplaats in de kelder, we maken ook gebruik van de pomp voor o.a. besproeiing van de moestuin en nog wat dingen.

   We hebben familie in Lelystad met een zorgboerderij. Die hadden ook een aardwarmte-installatie en die vrat ook elektriciteit. De crux van die installatie was dat er ook warmte in de grond werd opgeslagen. Dus het ding pompte dag en nacht door. Zij hebben hun verlies genomen en zijn op meer klassieke verwarming overgestapt.

   Wij hebben een “simpele” installatie met een haal- en een brengbron. Ca. 50 meter uit elkaar, 12 graden water van zo’n 80 meter diepte wordt opgehaald en “afgekoeld” tot 7 graden en teruggepompt. Het verschil van 5 graden wordt gebruikt voor verwarming.

   Persoonlijk denk ik dat het alles met de deskundigheid van het installatiebedrijf te maken heeft.

   Beantwoorden
  • Dit waren onze overwegingen bij de aanschaf, pakweg tien jaar geleden. Door migratie van onze website naar een ander content management system, staat er 2014 bij het bericht. We hebben ons – derhalve – nog niet ernstig verdiept in nieuwe technieken.

   Beantwoorden
 4. Wie kan dat als zeg maar gewone burgers betalen.
  Van het gas af en dan naar andere dure opties.
  Naar de elektrische auto toe.
  Dan nog even de astbestsanering.
  Dit is niet te berappen voor de gewone man.
  Dit noemt men melken van de burgers.
  Werken tot 67-68 jaar en dan weggooien.

  Roel Ezendam.

  Beantwoorden
 5. Aardwarmte werkt niet met radiatoren schrijft u, je kan met aard warmte een buffer water verwarmen en dat via de radiatoren rond laten pompen eventueel gekoppeld aan een houtkachel / Of CV voor extra warmte bij extreme temperaturen! Dan hou je altijd de mogelijkheid als het een het niet doet je de ander kan gebruiken. Of zie ik dit helemaal verkeerd!

  Beantwoorden
  • Nee, ik denk inderdaad dat er mogelijkheden zijn. De installatie die wij hebben, is lage temperatuur en dat is meest geschikt voor vloerverwarming. Combineren kan natuurlijk altijd. Wij hebben ook een waterbuffer voor kraanwater, die indirect wordt verhit. Dus er is niets mis mee als een ander vat wordt verwarmd en verder wordt verwarmd met een houtkachel of wat dan ook, en dat dan door radiatoren wordt gepompt. Ik weet niet of dit bepaald efficiënt is en goedkoper.

   Beantwoorden

Plaats een reactie