Asperges in The Garden

In het aprilnummer van The Garden, het magazine van the Royal Horticultural Society, staat een test van groene asperges beschreven.

Asperges in The Garden - grootOfficieel vindt de aspergeoogst plaats van de tweede donderdag van april tot Sint Jan (24 juni). Maar gisteren aten we ze al in een restaurant. Voor zulke vroege asperges betaal je ook iets: groothandelsprijs € 60 (incl. BTW) voor 5 kg. Dat is € 12/kg.

Lees hier over de geschiedenis, teelt enzovoorts van de plant asperge. Nederland en de omliggende streken is praktisch gezien het gebied van de "witte" asperge. Daarbuiten zijn het voornamelijk de groene; die niet onder een aarden rug worden getrokken, maar meteen boven de grond mogen komen.

Wij hebben onze asperges uit zaad geteeld, de klauwen verplant naar het vasteplantenbed en oogsten nu al jaren. Alleen hadden we, met ons experimentele karakter, twee rassen gekweekt:

  • Vroege van Argenteuil (wit)
  • Jersey Knight Improved (groen)

 

De eerste is een succes, de tweede na een paar oogsten op niets uitgelopen; de planten vergingen. Daar hebben we nu zeekool staan. (Wel met succes.) 
In het artikel in The Garden wordt de teelt van asperges beschreven, beknopter dan op onze site. Maar de essentie staat er.
 

Planttijd van klauwen

In Nederland kan men her en der klauwen kopen – ook sommige professionele aspergetelers zijn best wel bereid wat af te staan aan hobbytuiniers. In The Garden lezen we dat er twee levermomenten zijn:

Lente

Van midden maart tot begin juni. Een jaar oude klauwen. Hier maken moestuiniers meestal gebruik van.

Herfst

Van midden oktober tot en met november. Klauwen van een half jaar oud. De in de herfst nog warme grond zorgt ervoor dat de overgeplante klauwen zich sneller vestigen dan in de koude natte gronden in het voorjaar.

De test

AGM.pngIn 2008 begon de RHS de test met twaalf aspergerassen/-cultivars. Ze liep tot en met 2012. Elf min of meer nieuwe rassen en Connover's Colossal, die in 1993 al een Award of Garden Merit (AGM) kreeg, werd als referentie geplant.
De eerste jaren moet de plant met rust worden gelaten. De oogst viel in 2010, 2011 en 2013.

De beste groene asperges (AGM 2012) zijn:

 

Blacklim

Een Nederlands product. (Ja, waar zou dat 'lim' toch op duiden?) Deed het niet goed in de test, maar op basis van de ervaringen die de leden van het beoordelingspanel ermee hadden, behield ze de AGM die ze in 2001 al had gekregen. (Latere oogst dan Gijnlim)

Gijnlim

Eveneens Nederlands. Goede oogst, kwaliteit en smaak. Had ook al in 2001 een AGM en behoudt deze.

Connover's Colossal

Behoudt de in 1993 al verstrekte AGM. Zaait zichzelf lustig uit, dus verwijder de bessen.

Darlana

Frans. Mooie rechte groene asperges en verfijnd van smaak.

Stewart's Purple

Eerder paarse dan groene asperges. Late en lagere oogst.

Guelph Millennium

Canadees. Geweldig kouderesistent. Later, maar daardoor na de vorstperiode opkomend.

Plaats een reactie