Bedden opmaken en zaaien

Veel te doen in de moestuin. De siertuin moet maar even wachten, want de eerste groenten moeten worden gezaaid. Normaal begint het al in februari, met knolselderij. Maar omdat we die maand op vakantie waren, doen we dat dit jaar niet.

Circus

Het circus is begonnen. Sorry, het heet wisselteelt. Het doorschuiven van de groentebedden. Daar waar de aardappelen stonden, komen nu de erwten en bonen. Maar de mierikswortel, die ik tussen de aardappels heb staan, moet er nog uit. Dat is stevig spitten. Stekken plant ik in het nieuwe aardappelbed. Maar daarin staan nog wat pastinaken en schorseneren, die ik nu ik kistjes met zand heb. Zo. Peultjes kunnen worden gelegd. 

Bedden opmakenOp de voorgrond twee bedden voor aardappelen – met, onzichtbaar, de mierikswortelstekken erin. Daarachter twee bedden waar nu wortelgroenten komen. Daarachter staat nog wat prei e.d. Daar komen in 2008 de vruchtgewassen (pompoen, courgette, mais).

Dwars achter op de foto is een lichtgekleurd bed. Hier staan de aardperen. De lichte kleur is van de vermalen bladstengels. Die mogen terplekke composteren.

Van de wortelen zaai ik Early Nantes II, dat is een vroege soort. En salsifis (haverwortel) kan ook worden gezaaid. Maar wortelgroenten komen waar de vruchtgewassen stonden. Daar staat nog het klimrek van de pompoenen en de stobben van de suikermais. Bladgroenten komen waar nu nog de laatste koolresten staan. En zo bewerken we alle bedden…..
 

Regenzorg

Peultjes zijn op 3 maart gezaaid. Een week geleden. Vroeg, maar ze kunnen tegen kou. Vorige jaren zaaide ik ze ook voor een deel in potten om later uit te planten. Een voorsprong van weken. Denk je. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn ze ongeveer gelijktijdig oogstbaar. Vooruit, misschien dat er vier dagen tussen zitten. 
Deze dagen regent het nogal heftig. Niet gekiemde peulen kunnen gaan rotten als ze te nat zijn. We zullen zien.
 

Sla, peen en ui

Gisteren heb ik in de kas sla (little gem en vierjaargetijdensla) in bakjes voorgezaaid. Koolrabi in perspotjes. Vandaag zaai ik worteltjes (Early Nantes II en Sytan), wilde spinazie, snijbiet ter plaatse in de tuin. Ik heb ook al wat plantui gekocht bij Welkoop/Boerenbond. Weer Stuttgarter Riesen, die zijn goed en vertrouwd. Dus ik ga ook ui planten. Dat worden er wel enkele honderden (ca. 13 op een meter; 6½ meter x 3 rijen = ca. 250). En dan nog rode ui en sjalotten.

Kasgroenten

Vorig jaar heb ik vrij vroeg tomaten, paprika, pepers en aubergines in bakjes en perspotjes voorgezaaid. Dat beviel uitstekend. Vrij vroeg goede productie. Nu heb ik wel een kleine verwarmde opkweekkas. Deze staat in de koude kas. Al met al kan ik de temperatuur dan wel rond de twintig graden houden. Ik kan de planten erin houden tot plm 40 cm grootte kan houden. Dan gaan ze in mei in de warme kas – waar nu de kuipplanten in staan – in de volle grond.

Plaats een reactie