Biggen volgen moeder bij voedselkeus

Dit bizarre bericht van Resource, de nieuwssite van Wageningen Universiteit & Research, is al twee weken geleden verschenen. We vonden het zo intrigerend dat we niet wisten wat we ermee aan moesten. Logisch toch, dat kinderen hun moeder volgen? Niet dus.

Rare wereld

Niet in de hedendaagse wereld van intensieve veehouderij waar de biggen na vier weken al bij hun moeder worden weggehaald. En voor die tijd eigenlijk niet samen met de zeug kunnen eten, omdat de voerbak voor ma te hoog hangt. Tja, en dan is er wetenschappelijk onderzoek nodig dat moet verklaren waarom biggen na het spenen (het weghalen bij de moeder) niet zomaar vast voer gaan eten. En dus gezondheidsproblemen krijgen. 

Olvarit.pngHoe zou het bij de mens vergaan? Als we baby's die nog volop aan de borst zijn, bij moeder weghalen? Zouden die zich dan subiet op een spinazieprakje storten, als hen dat wordt voorgezet – oh, nee, fout: dat moet een potje Olvarit zijn. Of zouden ze meteen een bord pap leeglikken? Natuurlijk niet. Baby's die op vast(er) eten over gaan doen dat samen met pappa of mamma die hen een lepeltje voor de mond houdt en af en toe zelf als voorbeeld een hapje neemt (dan wel doet alsof).
Zo dus ook bij varkens, bewijst het onderzoek. Varkens zijn de meest intelligente dieren. Op de mens na – alhoewel, als je nadenkt over de waanzin die dit onderzoek impliciet aantoont….. 

Het onderzoek

Wat dan? Biggen, die samen met hun moeder worden losgelaten op een hoeveelheid op de grond liggende lekkernijen, gaan dit sneller eten (na 15 seconden) en eten ook meer (90%) dan wanneer biggen zonder zeug op het voer worden losgelaten (na 2 minuten aarzelen, 75%). Kortom: mamma geeft het voorbeeld.
 

Waarom niet later verspenen?

Biggen volgen moeder bij voedselkeus - intensiefHier komt de kiloknaller van C1000 en andere prijsvechters weer om de hoek kijken. "Te duur," zegt onderzoeker Marije Oostindjer. "Hoe eerder de biggen worden weggehaald, hoe meer worpen per jaar van de zeug." Dat de zo snel verspeende biggen dan gezondheidsklachten krijgen, is minder relevant – daarvoor hebben we medicatie. (Die u uiteindelijk weer inneemt tezamen met het goedkope speklapje.)

Link naar het oorspronkelijke artikel

Nog meer waanzin [terzijde]

Net zoals Wouter Klootwijk verontwaardigd reageerde op het bericht dat TNO op instigatie van minister Verburg drie maanden lang ideeën en oplossingen verzamelde om de voedselverspilling aan te pakken – alles dat door winkels en restaurants wordt weggegooid. "Er is een fantastische uitvinding gedaan op vier poten. Het varken," schrijft hij in Het Parool van 8 januari 2010. En: "Een varken maakt van afval spek en karbonade." Maar wij geven varkens sojabrokken waarvoor Amazonewoud wordt gekapt.

Plaats een reactie