Zaad bestellen

Opgejut door VELT en met de rug tegen de muur gezet door allerlei zaken die toch echt eerst moesten gebeuren, kom ik vandaag om twaalf uur er pas aan toe om zaad te bestellen voor de moestuin. De deadline van VELT luidt 'voor 15 december'. Dit jaar wil ik echt via hen bestellen. Ik hoop dat Loet Vischers, de man die alles regelt, coulant is en mijn verlate inzending accepteert.

Koelkast

Ik heb het zaaischema 2007 bij de hand en haal de dozen met zaad uit de koelkast (de aangewezen plaats om zaad te bewaren.) Per groentegroep (kolen, bladgroenten, bonen, enz.) heb ik een goed sluitende doos. En een doos met Nieuw Zaad erop geschreven. En een doos met Restanten. Daar gaat het zaad in waar ik geen heil meer in zie. Ik gooi het niet meteen weg. Misschien kom ik tot nieuw inzicht of ik kan het weggeven.

Uitverkoop Thompson & Morgan

Ieder jaar, in de vroege lente, stuurt T&M een e-mail rond waarbij je zaad met enorme kortingen kan bestellen. Daar ga ik altijd wel op in. Ietwat verouderd zaad is geen onbruikbaar zaad. De kiemduur is voor veel zaden erg lang; langer dan op de zakjes staat aangegeven. Zeker als je het koel bewaart.

Het neemt al met al een anderhalf uur in beslag om alle zaden langs te lopen. Ik hoef vrijwel niets te bestellen.

Aantekeningen

Het aandeel 'vergeten groenten' c.q. oude rassen daalt iets.

Spitskool

Ik had dus Hispi F1, waarvan ik achteraf in de bijbel las dat het snel scheurt, en dat was waar. Ik bestel nu via VELT een ander ras: Filderkraut.

Spruiten

Ik heb nog voldoende zaad. Groninger van HortiTops. Op voorraad ligt: 2 x rubina (rood spruitje), 1 x Groninger, 1 x Long Island Improved (oud ras van Seed Savers Exchange) Ik denk dat ik die laatste in 2008 ga zaaien.

Koolrabi

Dat zaai ik op drie momenten in het jaar en ik neem drie soorten. Twee maal "witte" (lichtgroen) en een maal "paars". De laatste is op – welke ik had, weet ik niet meer – en wordt nu TM's Blustra (uit Nieuw Zaad).

Tah tsai

Ik had dat zaad. Maar nu niet meer. Ik vind in Restanten nog White Pak Choi Naipetsai (baby) van AgroHaitai. Die ga ik eens proberen.

Cavolo nero

Ik heb nog steeds het zakje dat Ton Vreeken me vier jaar geleden heeft gegeven. En op voorraad een plastic zakje dat ik ooit van Guy Dirix kocht.

Sperziebonen

In 2007 heb ik geen klimmende sperzieboon gelegd. De staken waren gereserveerd voor de borlotti. Dat zal in 2008 ook het geval zijn.

Borlotti

Ik heb nog wat oorspronkelijke bonen die we op Sicilie kochten, eind 2005. Maar de eigen oogst is al erg groot, wel een kilo, denk ik. Als ik ze in 2008 niet allemaal leg, dan eten we er een groot deel van op.

Tuinbonen

Witkiem major is op. Ik heb in Nieuw Zaad TM's Express liggen. Dat wordt het in 2008.

Grauwe erwt

Kola. Een rozijnerwt. Ik win het zaad zelf en ben benieuwd of het met kapucijner Blauwschokker heeft gekruist.

Burpees Golden Globe

Ik heb geen zaad meer van deze gele biet. In 2007 is het totaal mislukt. Waarom? Ze bleven knikkergroot, terwijl de andere bieten het wel goed deden. Weg ermee. Althans in 2008. Ik ga biet Cylindra weer zaaien. Daarvan heb ik nog.

Detroit dark red

Zaad van deze biet is op. Wordt nu TM boro F1 (wel organic).

Danver's half long

Zaad van deze wortel is op. Blijkt. De test (zie 12 december 2007) gaat nu niet door. Wordt TM Autumn King Improved – dat ik nog heb liggen. Dat is ook een bewaarwortel.

Witte van Küttigen

Het zaad van dit oude Zwitserse ras (een witte peen) is op. Ooit gekocht bij Guy Dirix.

Zwarte Spaanse

Een oud ras dat ik ooit bij Ton Vreeken kocht. Dit wil ik niet meer. Zeer schietgevoelig. Is ook op, trouwens.

Courgette Gold Rush

Dat was een mooie gele goedproducerende courgette. Maar het zaad is niet meer te vinden. Ik heb in 2007 TM's Jemmer F1 gezaaid. Met een AGM van de RHS, dat wel. (AGM = Award for Garden Merit; RHS = Royal Horticultural Society). Ik heb er nog 4 zaden van. Ik bestel via VELT een witte: Blanche de Virgini

Olijfkomkommer

In 2007 niet gedaan. Moet wel weer in 2008.

Pompoen

Ik zaai al jaren potimaron of uchiki kuri (het verschil zie ik niet) uit zelf gewonnen zaad. Vernieuwing: Ik moest voor ons SlowFood convivium pompoenen regelen. Ik kocht ze – ook potimaron of uchiki kuri – bij Buys & Co in Wageningen. Het zaad heb ik bewaard om in 2008 te gebruiken.

Aardappels

Ik koop einde winter bij Hanos een hoeveelheid ratte d'arceche en roseval. Die laat ik kiemen en plant ik. Ik heb pink fir apple gehad (oud ras, erg lekker), vitelotte noir (de truffelaardappel die er alleen zo uitziet) en aran victory (oud ras). Maar rattes en rosevals zijn wel zo lekker c.q. praktisch.

pepino

Ik denk dat ik het zaad vier jaar geleden van Lizet Kruyff heb gekregen. Ieder jaar weer een succes.

augurk

Dat was dit jaar helemaal niets. Het weer? Te arm stuk grond?

tomaten

Stakeless die ik van Peter Bauwens heb, is een uitstekende tomaat. En in 2007 waren mijn eigen Roma-tomaten geweldig (zaad gewonnen uit tomaten, gekocht bij Hanos). In 2008 eens wat anders erbij proberen.

artisjok

Ik weet niet of ik hiermee moet doorgaan. Alleen als de planten – onbedekt! – overleven.

aubergine

Doen we nog een keer. Is wat bewerkelijk met de bestuiving en verlangt eigenlijk een ander klimaat dan tomaten. Maar in 2007 zowaar enkele geoogst. In die rotzomer.

wilde spinazie

Dat zaad zaai ik ook al vier jaar en nog steeds heb ik over. Ooit een kleine hoeveelheid van Jacques Nijskens gekregen. We gaan door in 2008.

perpetual spinach

Een zgn. doorgroeiende spinazie die geen last heeft van schieten. Perpetual spinach is eigenlijk snijbiet. 

Bunte Forellenschuss

Een zeer fraaie sla, een oud ras, dat ik via Seed Savers Exchange heb. Nog enkele zaden. Ik bestel niet bij. Er ligt nog Lollo Rosso, Corsair en Miluna. Die eerst maar proberen.

stengelsla

Oftewel celtuce. Ik zaai het sowieso voor het effect. Dit jaar heb ik er helemaal niets mee gedaan.

Plaats een reactie