Biologische RoundUp?

De groene wereld in shock. Op 14 maart 2018 adverteert Makro met biologische RoundUp. Op zijn zachtst gezegd een merkwaardige vorm van marketing. En mag dat dat zomaar?


Inmiddels heeft Makro haar excuses uitgebracht en, als het goed is, een en ander gecorrigeerd. Maar het leed was al geschied.

We komen niet vaak meer bij Makro, het is een exponent van Big Food met veel industrieel vervaardigde producten en het percentage biologische producten is pas in twee cijfers achter de komma uit te drukken. Maar, het moet gezegd, ze hebben wel Danke toiletpapier, van 100% gerecycled papier. Op de ochtend van 14 maart 2018 slaan wij het Makro krantje open. Schrik!

Merkwaardige vorm van marketing, om een toch wel getekende productnaam als RoundUp als biologisch te positioneren. RoundUp is immers synoniem aan glyfosaat.
Diezelfde ochtend zijn we naar Makro gegaan om het etiket van het aangeboden bestrijdingsmiddel te lezen (en te fotograferen).

Cruciaal zijn echter de lettes AC, die makkelijk over het hoofd worden gezien. Het product heet ROUNDUPAC. Op de verpakking staat niet het woord biologisch noch bio; het is dus een aanprijzing van Makro zelf. En deze RoundUp bevat geen glyfosaat. ‘Glyfosaat vrij’ adverteert Marko, als een aanbeveling. Dat vindt Monsanto zelf ook, want ‘Zonder glyfosaat’ staat in een geel kader, onder op de fles. 
Maar wie let er op AC en wat betekent dat?
AC staat voor acetyl. Eigenlijk Ac. En dat is een vorm van azijnzuur. Citaat: ‘Acetaat is de triviale naam voor het anion of ester van azijnzuur.’ Welnu, dat klinkt onschuldig.


Azijn geen toegestaan bestrijdingsmiddel

Hoewel diverse bronnen azijn aanbevelen als milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel, vertelt de Rijksoverheid ons dat we azijn niet als zodanig mogen gebruiken. Omdat het effect op het milieu niet bekend is. Azijn, ook door bacteriën uit bijvoorbeeld wijn gemaakte natuurazijn, is azijnzuur. En Ac is een vorm van, of helemaal, azijnzuur.

Alleen al hierom is het predicaat biologisch ongepast, maar mag RounUp-Ac dan wel op de markt worden gebracht? Volgens Monsanto is er geen vuiltje aan de lucht, want dit staat achter op de fles:

De werkzame stof is azijnzuur, dat voorkomt in de natuur en in kleine hoeveelheden ook in planten.’


RoundUp-AC wèl toegelaten bestrijdingsmiddel

Op 4 mei 2017 heeft het CTGB ( College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) RoundUp-AC wel toegelaten tot de markt. Deze toelating eindigt in 2020. We lezen dat er 60 gr/liter azijnzuur in zit. Dat is, uitgaande van het feit dat de rest vermoedelijk water is, 60 gram van de 1000 gram, dus 6%. Azijnzuur als herbicide, niet om uw sla mee aan te maken. Hpewel?
Azijn heeft een gehalte tussen 4% en 15% azijnzuur. We kennen natuurlijk verschillende azijnen. Keukenazijn is meest rond de 5%. Schoonmaakazijn rond de 8%.

Keukenazijn mag niet, wel dure RoundUp-AC kopen en gebruiken

De voorwaarden voor toelating staan in het door het CTBG afgegeven document: het mag van maart tot oktober worden gebruikt. Voor opkomst – van de planten? [MM] -, staat er. Dat is raar, want je weet niet wat er wanneer aan ongewenste kruiden opkomt. En verder: maximaal 4 x per teeltcyclus en met minimaal 14 dagen interval. De maximum dosis is 0,1 liter/m2.
Gaat iedere consument zich hier aan houden? Welnee.
Dus wij mogen thuis niet azijn gebruiken om ongewenste kruiden te doden, maar we mogen wel dure RoundUp-Ac kopen en gebruiken. Snapt u het?


Biologisch

In de levensmiddelenbranche, althans de agrarische producten, controleert SKAL. Producten mogen alleen als biologisch en/of BIO worden aangeprezen als ze als zodanig door deze instantie zijn goedgekeurd. Het woord of begrip biologisch of bio mag wettelijk niet worden gebruikt, als het product niet BIO is gecertificeerd.
Dus we mogen niet zeggen: deze jam is gemaakt van biologisch geteeld fruit, als de jam, het bedrijf, niet is gecertificeerd.

Maar voor niet-levensmiddelen (non-food) is geen verbod op gebruik van het woord ‘biologisch’. Vreemde zaak. Dus de klassieke RoundUp met glyfosaat zou straffeloos als biologisch kunnen worden aangeprezen.


Duurkoop

Kijk hier eens. 20 liter 80% azijnzuur voor € 72,75. En wordt als volgt aangeprezen: ‘Azijnzuur 80% is een biologisch afbreekbare grondstof en niet schadelijk voor het bodemleven in uw tuin. Azijnzuur 80% is goed oplosbaar in water.
Daar is heel wat RoundUp-Ac van te maken. Dat kost immers bijna € 40 voor 5 liter. Hier lonkt een gouden handel!

 

 

 

3 gedachten over “Biologische RoundUp?”

  1. Ik schrik ervan. En wat fijn dat jullie direct reageerden. Makro moet zich schamen, een klacht bij de reclame code commissie zou op zijn plaats zijn. En stuur dit artikel ook maar door aan het ministerie en NRC (die hebben vorig jaar veel geplubliceerd over Monsanto/RoundUp. Dit is een serieuze vorm van greenwashing!

    Beantwoorden

Plaats een reactie