Buys & Ko in Wageningen biedt nu ook de geweldige olijfolie van Dominio Vale do Mondego. In fles en als zelftap.
|
Buys is een begrip in Wageningen en omstreken. Het is de winkel waar je echte, ambachtelijke en met zorg bereide levensmiddelen vindt. Biologische producten met kwaliteit. En als het even kan, ook nog uit de streek.
Consumentenparticipatie
De roots van het bedrijf stammen uit 1974, toen het als een vorm van alternatieve consumentencoöperatie startte. Toentertijd legden de deelnemers een bedrag in; zo werd de inkoop van de winkel gefinancierd. Als ze vervolgens producten aanschaften, werd dit van hun tegoed afgeboekt. In 1985 werd het omgevormd tot de winkel Buys & Ko. De klanten "kochten" een klantenkaart (lees: leenden een bedrag uit) en kregen daarmee 5% korting op hun aanschaffen. Met de ingelegde gelden wordt door Buys & Ko de voorraad gefinancierd. Dat is nog steeds zo.
|
|
Consumentencoöperatie CC2
Maar sedert primo 2010 kent Wageningen een heuse consumentencoöperatie CC2, die mede-eigenaar van de winkel Buys & Ko is. Buys & Ko heeft dan ook de rechtsvorm c.v. (
commanditaire vennootschap) gekozen. CC2 is de stille vennoot, zoals dat heet. Via de coöperatie heeft de aldus verenigde consument inspraak in haar eigen winkel. Op hoofdlijnen wordt het beleid afgestemd op de inzichten en wensen van de klanten; er zijn vergaderingen over de winkelbegroting en de behaalde resultaten. De bestaande klantkaarthouders, die eerst nog individueel het geld aan Buys& Ko hadden geleend, zijn uitgenodigd zich in te schrijven bij de coöperatie en hun lening daarin onder te brengen. De coöperatie leent vervolgens het totale bedrag van alle klantkaarthouders – de verenigde consument – aan Buys & Ko.
In de olie zijn – betekenis
'Buys in de olie' is een grappig bedoelde, dubbelzinnige kop waar wij alleen die ene, haast letterlijke betekenis bedoelen: handelen in olijfolie. Niet die andere. We weten allemaal wat het betekent als iemand 'in de olie' is. Dan is hij of zij dronken. Enige etymologische naspeuringen levert een relatie met het woord vet op. 'Vet zijn' betekent ook dronken zijn. Net als 'gepoetst zijn'. Glimmen van de drank (zie afbeelding). En dat vet heeft nu eens geen relatie met een Latijns of Grieks woord, maar met het Proto-Germaanse *faitida, dat direct slaat op weldoorvoed, opgezwollen e.d. In de hedendaagse taal heeft vet (ook) betrekking op erg, veel of flink. 'Vet in de problemen komen' of 'vet goed' c.q. 'ze hadden vet ruzie'. Bij Buys zijn ze heus niet dronken, maar ze hebben nu wel vet goede olijfolie!