De nieuwe Seizoenen: zonnedrogers, bijen en meer

Hij ligt al weer een paar dagen op tafel. Seizoenen, het magazine van Velt, is wederom uiterst leeswaardig. Over een zelfgemaakte zonnedroger, over bijen en natuurlijk imkeren en meer.

De bij

Zonnedrogers en bijen 1Zonnedrogers en bijen 2

In maar liefst drie artikelen op een of andere manier aandacht voor de bij. In De Bijzaak gaat Bart Coenen kort in op de problematiek van de bijensterfte. Meer o.a. op de Velt-website, dossier: www.velt.be/bijen
o’n twintig pagina’s verder een uiterst boeiend stuk over Natuurlijk Imkeren en Ruben Joos die zelf een basic bijenkast bouwde. Het gaat hem “om de bij en om de bestuiving, niet om de honing.”

En een paar pagina’s terug nog een stuk over Beleeftuinen voor gezondere bijen. Dit onder het motto: Meer bloemen, meer bijen.
Hier komt imker Peter Vande Moortele aan het woord. Hij gaf op het symposium ‘Meer bloemen, meer bijen, meer biodiversiteit’ op 19 maart j.l. een presentatie.

Genoeg over de bij.


Zonnedrogers

Een echt Velt-lid droogt zijn kruiden, appelschijfjes en paddestoelen in een zelfgemaakte zonnedroger. Hoewel we er al lang aan hebben gedacht, is het er bij ons nooit van gekomen zo’n ding te maken – sterker nog: ongeveer een half jaar geleden hebben we een droogapparaat gekocht. Het was een aanbieding bij Hanos, de groothandel.

Maar wie er zelf een wil maken, leze het stuk van Lucas Brouns. Hieronder staat een “vage indruk” – dus word lid en ontvang deze meest recente Seizoenen. Dan kunt u het nalezen en u laten inspireren. Voor ons is het te laat.

Zonnedrogers en bijen 3Zonnedrogers en bijen 4
 

 


Recept

Als thumbnail bij dit artikel hebben de we afbeelding van de rabarbersorbet genomen. Want ja, dat is ook Seizoenen: seizoensrecepten.

500 g rabarber, in stukjes; 200 g rietsuiker of andere zoetstof naar keuze (agavesiroop, rijstsiroop); 1 tl roze peperbessen, optioneel; sap van 1 citroen; aardbeien

Zonnedrogers en bijen 6Stoof de rabarber met de suiker en de peperbessen gaar op een laag vuur. Laat afkoelen.Voeg het citroensap toe en mix fijn in de keukenmachine. Doe de coulis in de ijsmachine en draai tot ijs. Of giet de coulis in een ijsblokjesvorm en laat bevriezen. Mix de ijsblokjes kort en krachtig in de keukenmachine. Serveer met aardbeien.


Over Velt

https://users.myonline.be/velt-roeselare/images/Webfiguren/logoveltkleur.jpg

Als ecologisch leven in uw genen zit, dan zou u eigenlijk lid van Velt moeten zijn. Mits u dat natuurlijk nog niet bent. Klik hier
Lidmaatschap biedt voordelen. Niet alleen informatie, kortingen op publicaties maar ook het zaad bestellen wordt perfect gecoördineerd en u heeft het ruimschoots op tijd in huis.

Seizoenen verschijnt tweemaandelijks en bevat items over koken, tuinieren, techniek, nieuws et cetera. Alsook de agenda van alle lokale afdelingen.

Plaats een reactie