EKO met drie sterren?

Om over na te denken. Terwijl de 10-10 klimaatdiscussie duidelijk maakt dat we minder vlees moeten eten, hebben wij twee gebruikte varkenshokken gekocht. Van een bedrijf dat het houden van vrij lopende varkens economisch niet rendabel kon maken. 

Vooropgesteld, we kochten de hokken omdat we met Jet en Janneke, nu twee anderhalf jaar oude zeugen van het zeldzame ras Bonte Bentheimer, voor nageslacht gaan zorgen. Officieel heten het zeughokken, waar moeder met biggetjes kan toeven. 

De eersten zullen de laatsten zijn. Is het dat? Het Landgoed Princepeel (Wikipedia) is 540 hectare groot. Twee broers Smits exploiteren het op een wijze die agrariërs het vandaag de dag plegen te doen. Diverse bronnen van inkomsten: van een golf & country club tot varkenshouderij, van een fraaie biogasinstallatie tot recycling

Onvoldoende rendabel

Varkenshokken - ekoMet de opkomst van het EKO varkensvlees schakelden ze (ten dele) om naar op hun weiden vrij lopende varkens. Dat bleek echter onvoldoende rendabel. Bij de Keuringsdienst van Waarde hebben we gezien dat voor een driesterrenstatus van de Dierenbescherming eigenlijk een  ietwat omgebouwde intensieve varkenshouderij met een uitloop naar buiten van pakweg 15 m2 voldoende is. Buiten een betonplaat. Binnen is het iets minder varkens op dezelfde oppervlakte, stro op de vloer en een speelbal. En als vlees het nog het EKO-predikaat moet krijgen, voldoen brokken met ingrediënten om het even van waar ook ter wereld.

Confuus

Wij zijn confuus en hebben onze bedenkingen tegen dit systeem dat door de Dierenbescherming wordt gelegitimeerd. Natuurlijk hebben de dieren het beter dan op de wettelijke 0,8 m2 per dier. Natuurlijk is EKO goed. Maar toch….Is dit hèt? Datgene dat we na moeten streven, wat we goed moeten vinden?

Varkenscyclus

varkenshokken - bord De Groene Weg.pngOp de stal op het landgoed Princepeel, waar nu de varkens intensief worden gehouden, prijkt nog het bord van De Groene Weg. Deze organisatie gaat echter, volgens haar website, wel prat op biologisch en vooral vrij lopende varkens. (Klik hier en kijk in de rechterkolom ook bij andere varkenshouders.) Kennelijk is het voor een beperkt aantal varkenshouders in bedrijfsmatig opzicht nog wel te doen. Als er meer komen, daalt de prijs en blijkt het onvoldoende rendabel. Dat heet niet voor niets de varkenscyclus.

 

Google Earth

Varkenshokken - princepeel google earth - klein.bmpWie vandaag de dag – dus 10 oktober 2010 – op Google Earth kijkt, ziet de varkenshokken in het veld staan. Rechtsonder de hoeve. In de linkerschuur worden de varkens nu weer intensief gehouden. Omdat "de consument" niet meer wil betalen.

Klik op de afbeelding. Als u voldoende inzoomt, ziet u de varkens.

 

Booth Pig Equipment

varkenshokken - jet en janneke inspecteren.jpgIn Groot-Brittannië is het gebruikelijk varkens buiten te houden. Het bedrijf Booth Pig Equipment is een toonaangevende speler op de Europese markt. Zij leverden aan Princepeel en uiteindelijk staan twee van de vele hokken bij ons. Onze Jet en Janneke zijn er blij mee.

Plaats een reactie