Risotto met borlottibonen en worstvlees

bron: Internet
400 gr gedopte borlottibonen, ongekookt; scheut olijfolie; 1 hele grote of 2 medium uien, gesnipperd; 2 braadworsten of 4 sausijsjes; ca. 1 liter (runder-/wild-/groente-)bouillon; ca. 320 gram arboriorijst; peper & zout; klont boter; 200 gr Parmezaanse kaas, geraspt; klein bosje peterselie, blad fijngehakt.

Enkelvoud, meervoud, kievitenbonen

Risotto met borlottibonen en worstvlees - bonen ongedopt.jpg

Borlotto is enkelvoud. Beter: fagiolo borlotto [128.000] is het Italiaans voor die ene boon. Meervoud: fagioli borlotti [52.600] is het meervoud voor de bonen (tussen de [] staan de Google-aantallen, fagioli borlotto scoort 4.280).

Risotto met borlottibonen en worstvlees - bonen gedopt.jpg

In het Nederlands is het (vermoedelijk) hetzelfde als de kievitsboon [327]. We zeggen niet kievitenbonen, maar kievitsbonen [574]. Net zoals het citroenbonen is en niet citroenenbonen. En kidneybonen is en niet kidneysbonen. Dus zou het kievitsbonen of borlottobonen moeten zijn, maar kennelijk is borlottibonen meer gangbaar.

Bereiding
Als u gedroogde bonen gebruikt, is de kooktijd langer dan wanneer u vers gedopt gebruikt. Vers gedopt is dan van de nog vochtige peul waar misschien nog een beetje groen in zit. Kook verse bonen in ca. 20 minuten beetgaar. Als u gedroogde gebruikt is het beter deze een nacht te laten weken en dan te koken.
Enfin, zelfs een blik of pot kan. Want u begint fase twee van dit recept met gekookte, gare bonen. En misschien wat kookvocht bewaren, in geval u te weinig bouillon heeft.

Ontdoe de worsten van hun vel, zodat u een plakkerig gehakt overhoudt. Neem een kasserol (zware pan) en smoor de ui in de olijfolie. Niet bruin, wel glazig. Doe het worstvlees erbij en roerbak het op redelijk hoog vuur.  Het vlees wordt zo korrelig. (Parallel hieraan verwarmt u de bouillon.)
Doe de rijst bij het vleesmengsel en schep goed om. De rijst moet gecoat worden door de olie en het vet. Draai het vuur laag en doe er een flinke scheut bouillon bij. Roer. Doe er weer wat bouillon bij. Roer. Blijf zo regelmatig omscheppen en bouillon toevoeren. Risotto mag geen rijstebrij worden, maar moet heel langzaam kruipen – of "net niet kruipen". (Bij gebrek aan bouillon, wat kookvocht gebruiken.) Na een minuut of twintig bereiken we de eindfase. Er moet nog een beetje beet in de rijstekorrel zijn. Plet, stamp of pureer ca. de helft van de gekookte bonen en meng dat door de risotto. De andere helft gaat er heel doorheen. Roer de kaas erdoor en vervolgens de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Optioneel nog een klont(je) boter erdoor roeren.
Serveer.

9 oktober 2010

Risotto met borlottibonen en worstvlees.jpg

Vanmiddag heb ik de meeste verse borlottibonen geplukt, de al wat ingedroogde blijven hangen. Ze mogen de komende dagen verder drogen en worden winterkost of in 2011 weer gelegd voor een nieuwe oogst. Anneke is er weer eens. En natuurlijk dan ook haar zoonlief en onze pseudo-schoonzoon René. Dit gerecht lag al een tijdje te wachten om gemaakt te worden.

Heerlijk. Verrukkelijk. Met worst van eigen varkens, zelfgeteelde ui, eigen peterselie, eigen bonen. Wat wil een mens nog meer?

(Ja. Vlees. Het is bijna not done. In bepaalde kringen. We zijn behoorlijk milieubewust, maar geen dogmatici. Wij zijn 80%-vegetariërs. Zoals we op onze vleespagina al aangeven, eten we weinig vlees. En als we het doen, is het goed vlees. Wild. Of bijvoorbeeld van zeer vrij geleefde eigen varkens.)

Plaats een reactie