Borlottibonen met grote garnalen

bron: Giorgio Locatelli
kruidenbuiltje: wat blaadjes salie, laurier, takje peterselie, wat tijm en een stuk bleekselderijstengel

300 gr borlottibonen (kievitsbonen), vers; teen knoflook; 12 grote garnalen, rauw; 1 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 grote chilipeper, in dunne ringetjes; flinke scheut witte wijn; peper & zout; doosje lucifers + heel goede "grassige" olijfolie

Maak een kruidenbuiltje door alles bij elkaar te binden – of, zoals wij, gebruik een buitensporig groot thee-ei van gaas. Breng een pan water met de kruiden en de teen knoflook aan de kook. Even iets doorkoken, dan laat de kruiderij de smaak wat meer los en doe vervolgens de bonen erbij. Kook tot ze gaar zijn, dat zal een kwartier tot een half uur zijn. (Af en toe eentje eruit lichten en proeven.)
Afgieten en warm houden. (Kruiden en teen knoflook wegdoen.)

De garnalen worden in hun ruggetje opengesneden. Als de darmen er al niet uit waren, dan is dit het moment. Snijd ze diep in, klap ze open. Ze hebben dan iets van vlinders.

Houd de lucifers bij de hand.

Borlottibonen met grote garnalen - detail 2.jpg

Neem een wok of een grote kasserol. Verhit de olie en doe de gehakte knoflook en peperringetje erbij. Kort daarna de garnalen. Na een minuut of twee zijn die wel voldoende gaar. Giet de wijn erover en flambeer, d.w.z. snel aansteken.
Doe de bonen bij de garnalen, schep een paar keer om en verhit door en door.
Opscheppen. Een straaltje kwaliteitsolijfolie erover. En misschien nog wat vers gemalen peper.

12 oktober 2010

Borlottibonen met grote garnalen - bord.jpgVan het vorige gerecht (Risotto met borlottibonen en worstvlees) had ik nog flink wat vers gedopte bonen over. Ze blijven heus wel eventjes goed, maar nu was het moment voor dit prachtige gerechtje.
Mrs. M en ik hebben gesmuld. Ik had de verhoudingen wat veranderd en we aten elk een flink bord vol. Zonder iets anders ernaast. Locatelli heeft het heus niet als hoofdmaaltijd bedoeld, maar als je chili con carne zo kan eten, waarom dit dan ook niet? Hmmmm. Lekker.

OPMERKINGEN
1.   Bij het flamberen wel snel zijn; bij ons brandde er wel iets en toen was het weg. Heel anders dan met sterke drank.
2.   Extra zwarte peper er nog over? Hmmm, met een fikse chilipeper is het al behoorlijk aan de smaak.
3.   Wij hadden niet eens meer van die heel grote garnalen liggen. Die  van pakweg 6 cm strekkende lengte zijn ook goed.

Plaats een reactie