Dineren boven de winterse Alpen

Nu er ook live beelden zijn vrijgekomen, kunnen we niet achterblijven. Angélique Schmeinck heeft tussen 7 en 14 januari tijdens het ballonvaartfestival in Filzmoos in Oostenrijk, als eerste kok ter wereld tot twee maal toe met haar CuliAir Luchtballon Restaurant een ballonvaart boven de Alpen gemaakt. 

Twee maal twaalf gasten genoten op vier kilometer hoogte van een vijfgangen diner. Angélique Schmeinck is een van de twee vrouwelijke meesterkoks die Nederland telt en ze is bovendien de enige ter wereld die met een speciaal katrol systeem gerechten in de warmte van de nok van de ballon bereidt. Dat doet ze sinds 2003 en dit was de primeur boven de Alpen.

De enorme CuliAir luchtballon was een week geleden per trailer naar Oostenrijk gebracht. De eerste dagen werd het festival gehinderd door hevige sneeuwval, maar woensdag werd met piloot Bas Spierenburg van BAS Ballon de eerste vaart gemaakt. Het was een indrukwekkende massastart van vijfentwintig luchtballonnen.

Als een astronaut

???"Waanzinnige uitzichten. Het is bijna niet te omschrijven", vertelt Schmeinck. Zo mooi is het. Je stijgt eerst boven de wolken uit en vaart dan boven de Alpentoppen. Prachtig. Het voelt misschien zoals een astronaut zich voelt als hij de aarde ziet."

En: "Met een inhoud van 10.000 kubieke meter en een hoogte van 50 meter is het een enorme luchtballon. Maar als je boven de Alpen bent, dan voel je je ondanks die grootte toch wel heel klein".
Zestig kilometer per uur in de vrieskou

Er werd respectievelijk tweeënhalf en drieënhalf uur gevaren.
"Op 4 km hoogte was het min tien graden. We voeren met een snelheid van zo'n zestig kilometer per uur. Maar omdat een luchtballon met de wind meegaat, merk je zelf amper iets van de kou." Tot twee maal toe landde de ballon dichtbij de Sloveense grens.

Volle smaak

???Het koken op die hoogte en bij die lage temperatuur is een aparte ervaring.

"Je ervaart de kou niet zo, maar de gerechten koelen wel snel af. Dus ik moest flink doorwerken. Ook de luchtdruk is op die hoogte beduidend lager. Dat heeft invloed op de speekselvorming. Ik heb daarom de gerechten met kruiden en specerijen hoger op smaak gebracht. Volle smaken doen het goed op vier kilometer."
Schmeinck vertelt dat de zintuigen van de meevarende gasten ook alerter zijn. Dat vraagt om accenten in de gerechten die passen bij de prikkels van het avontuur.
De gasten hebben genoten van luchtballongegaarde snoekbaars met pompoencrème en gemarineerde witte kool, hertenbout in specerijen met paddenstoelen, vijgen met Pedro Ximénez en gesmolten jonge geitenkaas en warme abrikozen in sinaasappel-saffraanstroop met witte chocolademousse en krokante amandel. 

Tussen hemel en aarde

Dit was de eerste keer dat Angélique Schmeinck en haar CuliAir meededen. De twee vluchten werden gemaakt met genodigden. De tweede dag was pers en ook de Oostenrijkse televisie te gast.
"Volgend jaar wil ik een culinair arrangement aanbieden, vertelt ze.
In Filzmoos is ook het hotel en restaurant van Johanna Maier. Zij heeft twee Michelinsterren. "Dat schept een band. Wie weet kunnen we iets moois regelen. Tussen hemel en aarde," lacht ze. 

Ook op grote hoogte dineren?

Dat kan. In Nederland vaart ze al jaren x maal per jaar met haar ballon, zo het weer het toelaat. Het kost wel een duitje, maar dan heb je ook wat: uitmuntend eten èn een unieke belevenis. Ach, "Je leeft maar zo kort en je bent zo lang dood," zei en schreef Leonhard Huizinga. En zo is het. Kijk op www.culiair.nl

Plaats een reactie