Een terras van bamboe

13 februari 2020: De producent heeft de garantie op de planken uitgebreid tot 25 jaar. Zie een reactie onder dit artikel.

Het nieuwe terras is strak. (Let niet op de strepen nattigheid door het met de gieter water geven van de planten.)

Na nog geen vijf jaar te hebben genoten van een terras van planken van moerascipres, hebben we een radicale beslissing genomen: een in alle opzichten zeer duurzaam terras van bamboeplanken.

Op de foto hiernaast ons nieuwe strakke terras – met sporen van nattigheid omdat de net teruggeplaatste planten water hadden gekregen.

Het kost wel een duit, maar het heeft de hoogste duurzaamheidsklasse van meer dan 25 jaar buitengebruik en het is CO2-neutraal of zelfs beter. En sowieso 10 jaar garantie van de producent. Dus uiteindelijk, in alle opzichten goedkoper. Voor de portemonnee en voor het milieu.

Moerascipres was maar even fijn

In 2009 legden we voor het huis, deels met een steigerconstructie over onze vijver voor het waterhergebruik, een terras aan van planken van een moerascipres. Geleverd door Neef. Neef, die in hout zit en die ik hoog acht, raadde het aan. Dat een dikke moerascipres voor hout wordt aangeboden is betrekkelijk zeldzaam en het hout wordt geacht zuur te zijn (net als red ceder). En dus moet het lang mee gaan.

Bovendien zijn de planken zacht als fluweel als je er met de blote voeten over loopt. Geen akelige splinters. Dus de moerascipres leek het ideale terrashout.

Drie, misschien vier jaar later bleken de eerste tekenen van verval. Door weer en wind en zon werden de planken bros en breekbaar. Om ongelukken te voorkomen vervingen we planken en toen we inzagen dat dit een heilloze weg was, gingen we over tot tijdelijk lapwerk. Plaatjes triplex over de zwakke plekken.

Ook voor Neef was dit een nieuw fenomeen. Maar heft blijft balen: Neef had weliswaar een schappelijke familieprijs gerekend, maar het was niets voor niets. Bovendien hadden we gebruik gemaakt van zeer fraaie – en dus dure – rvs schroeven, die bij elkaar al net zo duur als het hout waren.


Hardhoutkeus

Het idee dat het zeker 25 jaar lang goed blijft èn in de allerhoogste duurzaamheids-/
hardheidsklasse zit èn CO2-neutraal is of zelfs bespaart, spreekt ons zeer aan.
Tropisch hardhout – ook al is het met FSC-keurmerk – heeft niet onze voorkeur. Grote bomen worden gekapt en naar hier getransporteerd. Dan liever Nederlands hardhout. We vroegen een aantal houtzagerijen om robinia. Het heet lokaal hardhout te zijn, maar we leerden dat 18% uit Hongarije komt en dat er stiekem ook veel uit Canada en Rusland komt.
Er werd ons ook douglas aangeboden – uitstekend voor schuren e.d. – en eik. En na aandringen onzerzijds met pijn en moeite robinia. Het blijkt dat de vorm van de boom het niet toelaat gelijkmatige terrasplanken te produceren. De schaaldelen zouden dan als een puzzel aaneen moeten worden gepast. Een robinia is namelijk vrij laag gevorkt, dus erg lange planken komen er niet uit. De stamdiameter is meest 50 cm.

Prijs douglas: 230×25 mm € 11,03/m. Prijs eiken: 180×20 mm € 4,54. Prijs robinia: 200/250×20 mm € 7,99/m. Alle bedragen incl BTW.

Als we toch robinia uit Canada zouden krijgen, kunnen we ook naar bamboe uit China kijken.
Moso Bamboo-X-treme is 1850x137x20mm, met groeven € 23,61 = € 12,76 per meter.
Dat is duurder, maar ook weer niet zo veel duurder. Het idee dat het minstens 25 jaar lang goed blijft en dus in de allerhoogste duurzaamheids-/hardheidsklasse zit èn CO2-neutraal is of zelfs bespaart, spreekt ons zeer aan.


Bamboo X-treme

We hebben blind gevaren op het advies van Bureau Cambium. Zij vertegenwoordigt Moso, producent van bamboe planken. Bamboo X-treme is hun product. Bamboe wordt eerst in dunne strips gemaakt (nog goed in de kopse kanten op de foto links te zien) en dan onder hoge temperatuur en druk samengeperst. Uit de folder begrijpen we dat suikermoleculen die in de bamboe aanwezig zijn door het procedé verdwijnen. En daarmee de voedingsbodem voor schimmels en micro-organismen die voor het fenomeen ‘rotting’ zorgen.

CO2-neutraal

Bamboe groeit gewoon door

Als een boom wordt gekapt is het ‘einde boom’. Maar bamboe is een gras. Het groeit snel en, als het wordt gekapt (vergelijk: gras maaien), groeit het weer opnieuw. Een plant legt op die wijze heel veel CO2 vast. De berekening van TU Delft, waaruit CO2-neutraal blijkt, is niet alomvattend. Aspecten als de groeisnelheid van de reuzenbamboe – snel weer veel CO2 binden –  en de langere levensduur ten opzichte van andere houtsoorten – dus minder snel vervanging door nieuw hout – zijn niet meegenomen.


De aanleg is betrekkelijk eenvoudig. Bamboe balken hebben we meebesteld en de planken kennen aan beide zijden een groef. Met een clip worden ze daardoor op gelijke afstand van elkaar in de balken vastgeschroefd.
Het voordeel van de clips is dat planken niet met schroeven worden doorboord èn – je houdt het eigenlijk voor onmogelijk met de levensduur – planken eenvoudig kunnen worden vervangen.

Joseph Fornah hielp ons bij de aanleg

De balken rusten bij ons op oude stoeptegels. Die lagen al onder ons “oude” moerascipresterras. Rijen tegels zijn weggehaald voor de afwatering. Anders blijft het wel erg lang op het steen tegen de balken liggen. Ook al zegt Moso “…. waardoor het – zonder aanvullende behandeling – langdurig kan worden toegepast in direct contact met (zoet) water en/of direct aardcontact.”

Kosten-baten

Duurzaamheidsklasse of niet. Ons eerste terras van Nederlands moeras-
cipres was hoe dan ook duurkoop.
Een terras van Bamboo-X-treme van tegen de 50 m2 kost zo’n € 6.000 all-in, dus inclusief BTW, inclusief schroeven, was (om de doorgezaagde kopse kanten mee in te smeren), balken en …. nou ja, alles.
Een FSC bankirai terrasplank is – onbewerkt – € 3.200 aan planken. Daar komen balken bij, ca. 120 strekkende meter (70×40 mm): € 860. En dan nog beits, schroeven e.d. Tezamen pakweg € 4.200.

Allebei erg duur. Maar wat is het alternatief? Voor de portemonnee een pijnlijke keus, maar op de lange duur een goedkopere.

Bankirai en andere tropische hardhoutsoorten zijn niet CO2-neutraal en gaan minder lang mee. Bankirai was duurzaamheidsklasse 1, maar is, door vermenging van ondersoorten, nu klasse 2. Het verschil van € 1.800 wordt door de levensduur teruggewonnen. Het alternatief voor bankirai is massaranduba, dat kost ruim € 10/meter. Iets meer dan bankirai en dus bijna net zo duur als bamboe.
De duurzaamheidsklasse van hout heeft betrekking op de kern – het is niet altijd zeker of louter kernhout wordt geleverd.

Handige links

Bureau Cambium
Moso

12 gedachten over “Een terras van bamboe”

  • Het bevalt uitstekend. Geen tekenen van aftakeling. Wel wat alg, maar niet erg glad. Beduidend minder glad dan voorheen. Omdat het bamboe zelf geen vezelig oppervlak heeft, is met even bezemen het alg dat er op zit, weg.

   Beantwoorden
 1. Beste,
  Ik ben momenteel zelf aan het kijken om een terras te plaatsen en bamboe spreekt me zeer aan. Het uitzicht en de duurzaamheid zijn een mooie combinatie.
  Wat me een beetje afschrikt is dat ik overal lees dat het terras jaarlijks gereinigd en geolied moet worden. Is dit ook uw ervaring, of is dat om de oorspronkelijke kleur te behouden? Ik wil net een vergrijsd terras, liefst met zo min mogelijk onderhoud.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Nee, wij doen er niets aan. Het is maar waar je van houdt. Wij vinden, in onze natuurlijke omgeving, vergrijzing mooier dan een glimmend donkerbruin terras. En daar zijn we het kennelijk over eens. Ik moet zeggen, tot mijn verbazing blijven ook in de lengte gezaaide planken van pakweg 2 cm breed (je hebt van die hoeken) uitstekend.
   Ik keek even terug, het terras is in de zomer van 2014 aangelegd. Het vorige heeft het nog geen vijf jaar volgehouden. Het bamboe terras is nog piekfijn.
   En het is ook minder glad. Hoewel we op 25 november, toen we een evenement hadden, er wel wat scherp zand over hebben gestrooid.
   Dat is dus ook wat: er zijn al honderden mensen overheen gegaan.

   Beantwoorden
 2. Nog altijd tevreden met het terras? Wij staan voor hetzelfde dilemma. Tropisch hardhout willen we niet omdat je naar onze mening tropische regenwouden beter met rust kunt laten. FSC is ook niet meer wat het geweest is en de alternatieven voor hout wat als terras even mee gaat zijn erg schaars. Tot nu toe blijft er als enige optie Bamboe over maar best prijzig. Klinkt in elk gevaal goed dat de smalle gezaagde latten al zo lang mooi blijven. Heeft het scherpe zand het terras ook niet aangetast? Ik kan me voorstellen dat dat als een schuurmachine gaat werken als er veel mensen over heen lopen. Alvast bedankt voor de info!

  Beantwoorden
  • Uitermate tevreden! En geen schade door het zand. En ik ben het eens met je overwegingen. Beter hout mijden als het kan. Ik denk dat het vorige terras na dit aantal jaren al tekenen van slijtage vertoonde. Dit niet.

   Beantwoorden
  • Nul komma nulsplinters. Het ligt er nog steeds uitstekend bij. Bepaald stuk is min of meer permanent in contact met water, ook daar geen krimp of rek. (Wij behandelen het niet.)

   Beantwoorden
 3. Inmiddels heeft de fabrikant van de Moso Bamboo x-treme terrasdelen de garantie periode verhoogd van 10 naar 25 jaar. Dit natuurlijk op basis van de zeer positieve ervaring in de praktijk. 25 jaar garantie op terrasdelen,..dat is uniek! En wat leuk over de intresse en positieve ervaringen te lezen op deze blog. Behoefte aan meer info, neem eens contact met mij op.

  Beantwoorden
 4. Wij hebben een vraag over de temperatuur van de bamboe planken in de volle zon. Kun je er nog op lopen met blote voeten midden op een zomerse dag? Wij vragen dit, omdat we ons huidige bankirai terras (1e verdieping, op het zuiden, geen schaduw) wilden vervangen door composiet planken. Dit was een slecht idee, we kunnen er nu al niet op staan als de zon schijnt, en het is nog maar mei. Op de oude planken kun je wel gewoon staan.

  Beantwoorden
  • Dit is nu zo’n vraag waarop ik geen 100% zeker antwoord kan geven omdat we er nooit op gelet hebben. Ik ga ervan uit dat we op warme dagen met blote voeten erover hebben gelopen, maar voor de rest? Ik moet er dan om denken het te testen. Help me herinneren op een warme dag (en dan nog, ik heb door lopen, klompen e.d. vrij veel eelt onder de voeten – dat is wat anders dan bijvoorbeeld een klein kind.) Groet! Norbert Mergen

   Beantwoorden

Plaats een reactie