Van mei tot september 2010 liep het project Emscher Kunst in het Ruhrgebied. Langs deze rivier, tussen Recklinghausen en Oberhausen waren pakweg twintig projecten van veertig kunstenaars te zien. En Kilian Water speelde daarin een o.i. zeer essentiële rol. Vandaar dat we daar nu op terugkomen.
Het kleine Kilian Water is groot in natuurlijke zuivering.
Eerst een stukje boeiende context; gevolgen van de industriële revolutie.
Open riool
Omdat er veel mijnbouw in dit gebied was, konden riolen, vanwege de kans op verzakkingen, niet ondergronds worden aangelegd. Al in lang vervlogen tijden werd er dus door industrie en de steden op de Emscher geloosd. Zo is de rivier verworden tot een grote afvoerpijp; een cloaca maxima. Reeds in 1899 werd de coöperatie Emschergenossenschaft opgericht om maatregelen te nemen tegen overstromingen en dergelijke: de Emscher werd in een betonnen bedding “gegoten”. En zodoende kreeg het nog meer het karakter van een afwateringskanaal.
Pakweg vijfentwintig jaar na de Tweede Wereldoorlog veranderde het Ruhrgebied. De Emscher veranderde mee. Vanaf 1990 wordt eraan gewerkt de rivier haar oorspronkelijke karakter terug te geven. En omdat er geen mijnbouw meer is en de kans op verzakkingen vrijwel nihil is, zijn er de afgelopen jaren ondergrondse riolen aangelegd.
Emscher-eiland
Between the Waters
Kunstenares Marjetica Potrc en Ooze Architects (Rotterdam, Parijs) bedachten het project Between the Waters. Tussen de Emscher, links, en het Rhein-Herne-Kanal rechts werd een waterzuiveringsproject gerealiseerd. Kilian Water voerde het essentiële biotechnologische werk uit.
Linksboven, die gele dingen, zijn twee toiletten voor de bezoekers. In de twee rode containers werden helofytenfilters aangelegd en vervolgens werd het vuile water dusdanig gezuiverd dat het niet alleen in een recreatie-/speelobject werd gebruikt, maar ook kon worden gedronken.
Schematisch (hierboven): De linker zwarte balk is de vieze Emscher. De rechter blauwe balk is het schone Rhein-Herne-Kanal. De groene vlakken zijn de helofytenfilters en de blauwe vlekken waterreservoirs – om de wc’s door te spoelen, om te spelen.
Een helofytenfilter moet blijven leven. Als er te weinig passanten zijn die van de wc’s (geel) gebruik maken, dan wordt er water uit de Emscher opgepompt. De benodigde elektriciteit werd voorzien door zonnepanelen op de toilethuisjes.
De natuur
De natuur is zo gek nog niet. Het project toont aan dat met eenvoudige middelen afvalwater om te vormen is tot schoon, drinkbaar water.
En wat hebben wij met Kilian?
Links
Ruhr2010
Emscher Kunst 2010
Mooie link over dit project
Kilian Water