Hollandse Pot levert beste sperma. Kul!

Het was een zeer goede kop om publiciteit te halen, maar zaterdag j.l. werd in de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad deze meest recente mediahype al ontzenuwd. Iedere zichzelf niet-respecterende krant of omroep nam klakkeloos het persbericht over.

Hollandse Pot levert beste sperma - NRC 20101024 - kleinOphef & Onzin

Zo heet de specifieke rubriek in de Wetenschapsbijlage van 24 oktober 2010. Het is haast onthutsend om te lezen hoe slinks onderzoekster/promovenda Marijana Vujkovic en Erasmus MC met een gewiekst persbericht de aandacht op zich weten te vestigen.

Opel Astra en strakke onderbroeken

Nienke Beintema, van NRC, prikt de pas gevormde mythe eenvoudig door. Met een mediterraan dieet hebben mannen en vrouwen meer kans op zwangerschap. Dat staat in hetzelfde persbericht. Huh? Mannen met een Hollands dieet hebben toch twee keer zoveel zaadcellen in hun sperma? Enfin, het blijkt allemaal maar een slecht wetenschappelijk onderbouwd onderzoek: er is niet gecheckt op de kwaliteit van zaadcellen, de beweeglijkheid, eventuele misvormingen, de kwaliteit van het DNA enzovoorts. Het blijft wel interessant, het hogere aantal zaadcellen. Maar dat kan ook te maken hebben met leefstijl, opleiding het wel of niet dragen van strakke boxershorts. We bedoelen maar: misschien is het wel zo dat mannen in een ouderwetse witte wijde onderbroek niet alleen een Opel Astra met sleurhut rijden, maar ook graag boerenkoolstamppot eten. En dat (dus) de Opel Astra invloed op het aantal zaadcellen blijkt te hebben. Van die dingen dus.

Citaat NRC

"Dus de kop van het persbericht klopte niet?"
"Inderdaad," zegt Vujkovic. "Maar we hebben die tekst toch goedgekeurd want we vinden het belangrijk dat mensen zich realiseren hoe bepalend dieet is voor de vruchtbaarheid."
Zelfs als de boodschap niet klopt, is de nogal cynische slotzin.

Enkele links naar enkele 'domme media'

Algemeen Dagblad
Spits
RTV Rijnmond
Radio 1
De Telegraaf

Verstandige media

VPRO's Noorderlicht
NRC Handelsblad (vanwege de houding over auteursrechten op het Internet, brengen we geen links meer aan naar de sites van de dagbladen)

Plaats een reactie