Onderzoekers van de Loma Linda Universiteit (VS) concluderen dat het dagelijks eten van een flink portie noten het cholesterolgehalte met ruim 7% doet dalen.
Het onderzoek is gebaseerd op vijfentwintig studies waarbij zeshonderd mensen betrokken zijn. Die aten gemiddeld 67 gram noten per dag en daardoor verlaagde het cholesterolgehalte met 7,4%.
De proefpersonen aten de noten in een periode van drie tot acht weken.
Onduidelijk
Het is niet exact duidelijk waarom noten dit effect hebben. Noten bevatten veel plantensterol, waarvan men denkt dat het het cholestorolgehalte omlaag brengt.
Apenootje uit de mouw
Leider van het onderzoek, Joan Sabaté, stelt dat het (meer) eten van noten als onderdeel van een gezond dieet moet worden gestimuleerd. Zij doelt dan wel op noten zonder zout en zonder suikerlaag. Opmerkelijk is echter dat dit onderzoek gedeeltelijk gefinancierd is door de International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation – maar ja, aan de andere kant: vele van de hoogleraren en onderzoekers, verbonden aan de zo geroemde Wageningen University & Research, worden gefinancierd dan wel gesponsord door de Unilevers, Campina's, Nestlé's, Syngenta's en andere wereldconcerns. Dus: wat is waar in deze wereld?
Opmerkelijk
In een geheel andere gezondheidscontext komt Loma Linda aan de orde als een plaats op de wereld waar mensen makkelijk honderd jaar worden. Lees 'Hoe word je 101?'