Twee maanden geleden bezochten we Dominio Vale do Mondego in Portugal. We besloten hun olijfolie in Nederland op de markt te brengen. Via onze webwinkel. Via zelftappunten. Uitzonderlijk goede olijfolie, voor een zeer zachte prijs.
Lage prijs – het goede delen
De olie is niet alleen eko, maar ook van biologisch-dynamische landbouw. We hebben zeshonderd liter ingeslagen. En dat we het voor een lage prijs kunnen aanbieden, komt omdat we er niet echt aan hoeven te verdienen. Oké, we willen er ook niet op toeleggen. Ons doel is dat we het goede ze breed mogelijk willen verspreiden. Kwaliteit voor iedereen.
Webwinkel
Kijk in onze nieuwe webwinkel of klik meteen hier. U kunt zelf getapt (met een eigen fles) halen, flessen halen of we verzenden.
Landbouw èn vakantieoord
Eelco Schaap en Karin Sligting namen in 2007 het 33 hectare grote landgoed Dominio Vale do Mondego in Portugal over. Het ligt grotendeels in het natuurreservaat Serra da Estrala. Eelco was in Nederland 35 jaar lang adviseur biologisch-dynamische landbouw. En nu brengt hij het zelf het woord in de praktijk. Biologisch-dynamisch gaat stappen verder dan ecologisch (EKO) omdat het landgoed zichzelf in stand moet houden. Sedert maart 2010 vertegenwoordigt MergenMetz de producten van Dominio Vale do Mondego exclusief in Nederland.Het oordeel van de meester
“Ik heb op diverse manieren olijfolie toegepast, en ik moet je eerlijk bekennen: Ik ben niet zo snel tevreden met olijfolie. Of ze zijn te bitter/tranig of gewoon te vet van smaak. Maar deze was echt heel bijzonder! Een mooie kwaliteit en hoge intensiteit.” Eric van Veluwen, Patron cuisinier Landgoed RhederoordVan olijf tot olie
Handgeplukt, koud geperst en ongefilterd. Zo gaat dat:
![]() |
De oliveira is een lieflijke boomgaard. In tegenstelling tot de industriële productie wordt hier voornamelijk met de hand gewerkt. |
![]() |
Op de grond liggen doeken en zeilen. Met stokken wordt tegen takken geslagen. De olijven vallen op de kleden. |
![]() |
Om te voorkomen dat de olijven met het bladgroen in de tussentijd gaat rotte/gisten, wordt met de hand geselecteerd. |
![]() |
In kratten gaan de olijven op transport naar de lagar, de olijfolieperserij. |
![]() |
Daar worden ze eerst tot pulp gedraaid, alvorens ze worden “geperst”.Vroeger perste men door lagen pulp tussen doeken te spreiden en te stapelen en deze vervolgens onder grote druk te zetten. Tegenwoordig gebruikt men een speciale centrifuge. |
![]() |
Overzicht van de lagar. Het is goed gebruik erbij te blijven als je eigen olijfoogst wordt “geperst”.Het bedrijf Dulfar een (sinds tien jaar – uniek voor Portugal) biologisch gecertificeerde lagar/olijfperser. |
![]() |
De olijfoliecentrifuge. Een machine uit Italië.Over de lagar schrijft Eelco: “Dulfar wint al jaren kwaliteitsprijzen met ´Gold medals´ tussen de andere olijfolies. De gegarandeerde lage perstemperatuur. Ik sta er met mijn neus zelf boven op, is 24 à maximaal 27 graden. Daardoor blijven veel meer voedings- en smaakstoffen behouden. Wordt de smaak aanzienlijk complexer en verfijnder en heeft meer karakter. Na enkele maanden stabiliseert dat zich overigens meer.” |







