Rabarber-walnotentaart

bron: vermoedelijk 'Leven op een landgoed'
10 stelen rabarber; 1½ eetl jam; 125 gr walnoten, grof gehakt; 1 eetl bruine basterdsuiker; lemon curd; 250 gr bloem; snuf zout; 100 gr suiker; 200 gr boter; 1 ei

Met bloem en suiker en snipper de boter erdoor. (Kleine brokjes erin laten vallen en evt. met twee messen nog fijner snijden.) Kneed met het ei tot een deeg en leg dit een tijdje (uurtje) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180o C.

rabarber-walnotentaart.jpgOntdoe de rabarberstelen van blad en evt aanzet. Was en snijd ze in stukken van pakweg 1 1a 2 cm. Kook ze met aanhangend water een uurtje (zie opmerking 1). Breng de rabarbermoes op smaak met de jam (zie opmerking 2). Vuur uit.
Neem een middelgrote springvorm. Rol het deeg uit en bekleed de vorm. Leg er een vel bakpapier en strooi er bakbonen in. (Dat zijn kleikorrels die als nepvulling dienen.) Bak de taart een minuut of twintig blind voor. (En blind bakken betekent dus: zonder vulling.)

Haal de taart uit de oven. Neem met het bakpapier de bakbonen eruit – let op: heet! Bestrijk de bodem met de lemon curd. Niet te dun en niet overdreven dik. Giet de rabarbermoes in de taart, dus over de lemon curd. Bestrooi met de gehakte walnoten en wat bruine basterdsuiker.
Verhoog de oventemperatuur tot 200o C en zet nog even terug in de oven tot de suiker is gesmolten. (Zie opmerking 3.)

25 april 2010
Mrs. M had al weken geleden dat Jan en Wilna zouden komen eten. Een paar dagen geleden had ik voor de zekerheid nog gebeld. Niet vergeten? Nee. En daar waren ze. We praatten, we aten en dit was het dessert. Geserveerd met een bolletje vanille-ijs. Al met al erg lekker.

OPMERKINGEN
1)   Aanhangend water is al te veel. Het wordt o.i. veel te nat. En een uur koken van wat stukjes rabarber is o.i. veel te lang. Wij willen heus nog wel wat stukjes erin hebben.
2)   We hebben onze huisgemaakte kruisbessenjam gebruikt.
3)   De rabarber is vrij nat. En de taart na het blind bakken nogal bleekjes. Wij hebben 'even' opgerekt tot zeker een kwartier. Wel af en toe kijken.
4)   En de beste lemon curd is van frutti confetti. Heel toevallig in onze zojuist geopende webwinkel te verkrijgen. Klik hier.

Plaats een reactie