En nu is er de ultieme restaurantlijst: La Liste

Het moest er eens van komen. Welke restaurantgids is nu 100% betrouwbaar? La Liste is een Frans-internationaal initiatief dat volgens een algoritme aan de hand van veel restaurantgidsen en websites een overzicht geeft van wat de werkelijk goede restaurants op onze aardkloot zijn. De website is 17 december 2015 gelanceerd.

La Liste - totaalkaart

U herkent het ongetwijfeld wel. Op basis van de goede waardering op een website kiest u in een dorp of stad een restaurant. De verwachtingen zijn hoog gestemd, de praktijk valt echter vies tegen. Maar wat is goed? De stem van de massa? Of kunnen alleen experts het beoordelen? Aan het bezoek te oordelen zou dan een fast food restaurant als MacDonald’s of Burger King hoog moeten scoren.

Ja, de Britten niet kunnen koken

Klik erop voor een vergroting
Klik erop voor een vergroting

Denk niet dat elk restaurant is opgenomen, het betreft de duizend beste. En ja, er zijn er ook een aantal in Nederland. Opvallend is dat er slechts een hand vol restaurants in Groot-Brittannië en Ierland bij de beste duizend staan. Zou het dan toch waar zijn, wat men beweert? Dat de Britten niet kunnen koken en zich alleen maar verlekkeren aan kookprogramma’s?

Opmerkelijke resultaten zijn dat Japan en Frankrijk en de VS de boventoon voeren met meer dan honderd restaurants. Resteren er een zo’n 650. Deze top drie wordt gevolgd door de China, Spanje, Duitsland en Italië, met elk iets meer dan vijftig restaurants. Dus de andere landen, waaronder Nederland, verdelen de andere vijfhonderd.

Door deze werkwijze laat La Liste zien dat toprestaurants overal in de wereld zijn, ook in Estland, Polen en Slovenië. Deze landen worden vaak genegeerd door Westerse gourmets.

La Liste - Europa 2

Werkwijze

 1. Aan de hand van bijna tweehonderd gidsen (dus Michelin, maar ook Lekker) is een lijst met een paar duizend restaurants samengesteld. Hierbij werden ook aspecten als wijnkaart, service en ambiance meegenomen
 2. Vervolgens vroeg men een aan een panel van 150 restaurant-eigenaren om de betrouwbaarheid van de gidsen te waarderen.
 3. Dit leidde tot een relatieve wegingsfactor voor de waardering die elke gids voor hetzelfde restaurant geeft. Dus bijvoorbeeld Restaurant De Kromme Dissel heeft een Michelin-ster, dus scoort redelijk hoog bij Michelin. Michelin stuurt zelf mensen langs om te beoordelen. Dus nemen wij nu even aan dat de wegingsfactor voor de Michelin gids hoger is dan bijvoorbeeld het oordeel van Lekker, om maar eens wat te noemen.
 4. Vervolgens zijn interactieve websites als IENS, waarbij de consument zelf oordeelt, met een waardering van 25% meegenomen.

En dat resulteert in een heel andere lijst.
Van iemand die inmiddels de moeite heeft genomen om de waardering van de Nederlandse restaurants te vergelijken met de gidsen, hebben we vernomen dat ‘de Lekker’ de plank behoorlijk vaak misslaat

Sponsor Nestlé?

La Liste - bronnen EuropaOBJECTIVELY DELICIOUS – DELICIOUSLY OBJECTIVE is het motto van La Liste

De werkwijze moet objectiviteit garanderen. La Liste wordt namelijk geheel via een computermodel samengesteld. Maar hoe dat model eruit ziet, dat weten we niet.
Opmerkelijk is dat Nestlé een van de sponsoren. Okay, het kost geld. Maar Nestlé?
Het is in het circuit, zoals dat heet, genoegzaam bekend dat toprestaurants worden betaald door de fabrikanten van voedselproducten. Dus absolute topchefs lopen aan de leiband van de industrie.
Het team van La Liste wil onafhankelijkheid uitstralen. Met Nestlé als sponsor komt dat wat vreemd over. Accepteer dan sponsoren die wat verder van de keuken af staan.
We dit voorgelegd. Het antwoord luidt dat er een Chinese Muur tussen sponsorgelden is en het uitvoerende team. “Net als bij kranten, waarbij de journalistiek onafhankelijk is van de adverteerders.”
Okay, we willen het geloven. Maar handig is het niet.

2 gedachten over “En nu is er de ultieme restaurantlijst: La Liste”

 1. En dan hebben wij er dus drie: Librije, Kromme Watergang en de Leest. That’s it?
  Giphart zei onlangs tegen me dat er een fenomeen in de sociologie is dat zegt: Naarmate er beter geschreven wordt in een bepaald land over bijvoorbeeld gastronomie (voetbal, kunst), het niveau van die gastronomie ook daadwerkelijk omhoog gaat. ‘Daarom,’ zei hij, ‘staat in die zin Bouillon Magazine aan de top.’
  Maar ja, hebben we daarom maar drie adressen bij de duizend besten?

  Beantwoorden
  • Speel even op de website. Wij tellen er 16. België 21 en, ja,ja, Luxemburg 7. Volgens mij is in dat land het niveau het hoogst, gemeten naar het aantal inwoners.

   Beantwoorden

Plaats een reactie