Prei uit de oven

bron: Familierecepten van Felix Wilbrink

4 grote preien; 2 eetl boter; 2 eetl bloem; 250 ml melk; 50 gr oude boerenkaas, geraspt; 8 plakken gekookte ham; paneermeel; wat extra boter; peper en zout; optioneel: nootmuskaat of andere kruiderij.

Prei uit de oven - diagonaal op bordHaal het buitenste blad van de prei. Doe dit voorzichtig, want de lagen eronder moeten heel blijven. Snijd het kontje eraf. Haal de losbladige bovenkant van de prei. Spoel de vrij blanke staaf onder de kraan omdat er zand in kan zitten.
Snijd de preien in stukken van 8 cm (zeg maar: lengte van een volwassen duim).
Breng een goede laag water met wat zout aan de kook en kook de preistukken tien minuten. Voorzichtig eruit halen (het moeten rolletjes blijven en het kan dat het binnenste uit een buitenlaag glibbert) en snel terugkoelen in een bak koud water. In een vergiet uit laten lekken.

Verwarm de oven voor op 180o C.

Maak een bechamelsaus van de boter, bloem en melk.
Dat is makkelijk. Neem een stevige steelpan, smelt op niet te hoog vuur de boter – laat het niet aanbranden. Zo gauw het gesmolten is de bloem er met een houten lepel door roeren. (Dus de pan blijft op het vuur.) Het wordt een soort van klont. Giet langzaam, al roerend, de melk erbij en u ziet dat het een witte gladde saus wordt. Even laten doorkoken. Op smaak brengen met peper, zout en het grootste deel van de kaas. Wat nootmuskaat of andere kruiden erdoor. Vuur uit.

Prei uit de oven - schotel uit de ovenVet een passende ovenschaal in met boter. Rol de stukken prei in de ham. Eventueel de plak ham doorsnijden. Schik ze in de ovenschaal. Drapeer de bechamelsaus erover. Meng het restant van de kaas met de paneermeel en strooi het erover. Tenslotte wat vlokjes roomboter erover. En huppekee in de oven schuiven.
Na pakweg een half uur is de toplaag bruin en kookt de saus.
Tijd om te serveren. Felix adviseert aardappelpuree.


24 december 2015
Prei uit de oven - dwardLeon en Sopheak (de k spreek je niet uit) zijn bij Ineke eten. Dit recept had ik al geoormerkt in het boek van Wilbrink, gewoonweg omdat ik vijf kilo prei in de kelder heb liggen. En het is zo heerlijk klassiek. De laatste keer dat ik iets met bechamelsaus had gemaakt was, meen ik, voor dit recept met radicchio. Meer dan drie jaar geleden.
Kortom wij aten met zijn tweeën vanavond een schotel. Niets erbij, dus geen puree – okay, wel een goed glas wijn.
Mrs. M vond het heerlijk, dus ook dit recept uit het onvolprezen boek van Wilbrink mag ook op de site.


Opmerkingen
1. Het is een makkelijk recept, u kunt zelf wat spelen met de maten en hoeveelheden.
2
. Wij hadden een kleine ovenscholen en vier medium preien verwerkt. In een kleine schotel, voor twee personen. (Maar dus geen andere dingen erbij gegeten.)
3. Geen nootmuskaat in de keuken, wel wat kardemompoeder door de saus gedaan.

 

 

Plaats een reactie