Zelf brood bakken. Lekkerder, gezonder en goedkoper

Zelf brood bakken. Met een broodbakmachine. Misschien een goed voornemen voor 2009? Het is niet alleen makkelijk, lekker en gezond, maar voor de ware Hollanders onder ons: je bespaart er ook nog eens honderden euro’s mee.

Op 3 januari 2013 nieuw commentaar toegevoegd. Zie onderaan.


Panasonic SD-255 dichtEigenlijk wilden we al jaren een broodbakmachine. Op 2 augustus 2003 kochten we er eindelijk een: de Panasonic SD-207 voor € 189,–. Dat het een Panasonic moest worden stond buiten kijf. De recensies over dit apparaat waren lovend. Bovendien is het een degelijk merk.
We hebben een paar jaar geleden een nieuw bakblik moeten kopen. En nu was die weer aan vervanging toe. Een bakblik kost ca. € 80, dus wat doe je dan?
Op 23 december j.l. is de SD-207 vervangen door een nieuwe machine: Panasonic SD-255. Een iets uitgebreidere machine, voor minder geld: € 143,90.

Het gebruik van een broodbakmachine is geen moeite. Het enige dat u nodig heeft is een beetje discipline. Voor het slapen gaan meel, water en gist in de machine doen. Het soort brood kiezen en de tijdklok instellen. En op start drukken. U wordt ‘s ochtends wakker met de geur van vers gebakken brood.


Meel

Molen De VlijtBloem is meel – sorry, gezeefd meel

. Als u zelf brood wilt maken, moet u de juiste verhoudingen bloem/meel, zout, olie/boter e.d. in het bakblik doen. Maar je kunt ook broodmixen kopen in de supermarkt. Wij kopen al jaren EKO woudkorenbroodmix bij de molen De Vlijt in Wageningen. Deze maakt deel uit van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Er zijn meer molenaars actief dan u denkt. En sommigen werken samen: de woudkorenmix uit Wageningen is bijv. ook verkrijgbaar in Alkmaar, bij molen ‘t Roode Hert.


Woudkorenbroodmix is kant-en-klaar broodmix. Er hoeft alleen nog gist en water bij. Het kost € 2,45/kg en is daarmee een van de duurdere mixen. (Bij afname van een zak van 25kg is er een korting.)

 

Kosten/baten

Per brood
Elektriciteit 1kWh € 0,25
Afschrijving machine 1750 broden € 0,155
Broodmix > € 50,–/25 kg € 1,00
Gist > 100 broden a € 4,25 € 0,0425
Water € 0,0001
Totaal € 1,4

We bakken vrijwel iedere dag brood, het laatste half jaar wat minder omdat de kinderen uit huis zijn. Maar in de voorbije jaren is het ook voorgekomen dat er twee broden op een dag zijn gebakken. Minus vakanties, stel 330 broden per jaar. De SD-207 hebben we 5 jaar en 111 dagen gebruikt. Dat zijn pakweg 1.750 broden. De machine heeft, incl. vervangend bakblik, dus 15½ cent per brood gekost.
Het elektriciteitsverbruik is (max.) 550 Watt. Dus met een uur bakken (warmte opwekken kost de meeste stroom) is dat ietsje meer dan ½ kWh. Stel dat per brood het verbruik 1 kWh is, dan kost dit ca. € 0,25.


Aan ingrediënten kost een brood € 1,05. Één zak woudkorenbroodmix à 25 kg kost ultimo 2008 € 56,–. In 2003 minder dan € 50,–. Dus stel gemiddeld vijftig euro. Een brood vraagt 500 gram meel, dus worden hier 50 broden van gebakken. Dat is € 1,– per brood. Gist kost € 4,25 / 500 gram. Dat gaat minstens 100 broden mee, dus € 0,0425 per brood. En 300 ml water. Water kost ca. € 1,09/m3. De prijs van 300 ml is verwaarloosbaar.


Tel uit uw voordeel

1)      Gezond (EKO) en ontzettend lekker brood. Dagelijks vers.
2)      U hoeft er niet speciaal voor naar de bakker te gaan.
3)      ‘s Ochtends wakker worden met de geur van vers brood.
4)      Een besparing van minstens € 300,– per jaar – Een vergelijkbaar brood bij de reguliere Warme Bakker kost tussen de € 2,30 en € 2,90.


Andere overwegingen

a)      Als we ons geld op de spaarrekening hadden gehouden, had dit met gemiddeld pakweg 3% rente zo’n € 8,– jaarlijks opgeleverd.
b)      We hebben de duurdere broden vergeleken. Als we de goedkoopste zouden nemen, dan kost 1 kg bloem ca. € 0,85 cent, dat is 42 cent per brood in plaats van een euro.
c)      Het bakblik is een paar jaar geleden vervangen. Het gaat zo’n 800 broden mee. In de calculatie hebben we de vervangingskosten voor alle broden meegerekend.
d)     De SD-207 doet het nog, dus heeft nog een restwaarde. Hetgeen de kostprijs per brood omlaag brengt.
e)      De SD-255 is goedkoper dan de SD-207 toentertijd, daarmee gaat de kostprijs per brood dus ook omlaag.

 

9 gedachten over “Zelf brood bakken. Lekkerder, gezonder en goedkoper”

 1. Goedkoop en inderdaad gezond met gezonde ingrediënten. Jammer dat er bij mijn weten nog geen bakblikken zonder schadelijke anti-aanbaklaag bestaan.

  Beantwoorden
  • Geeft maar aan dat mensen maar wat roepen en anderen achterna lopen zonder er echt verstand te hebben. Dit is simpele scheikunde. Teflon is giftig. Maar eigenlijk vooral niet. Teflon is NIET giftig, tenzij in gas form. En die kun je alleen bereiken door hele hoge temperaturen, vele malen hoger dan een broodbakmachine aankan. Dus ook als je teflon laag loslaat is dit niet ongezond. En gezien het bijzonder glad is glijd het zo door je lichaam heen. Ik ben zelf ook geen fan van onnodige hulpstoffen en hoe kunstmatig we alles maken, maar doe je onderzoek grondig.

   Beantwoorden
 2. Eerlijk gezegd weten we niet waarmee het bakblik van de machine is gecoat. Het ziet er niet uit als Teflon, maar dat zegt niets. We hebben het Panasonic gevraagd en nog geen antwoord. In Trouw vinden we een op 24 januari 2009 geschreven artikel, 'Groene pan zonder het omstreden Teflon' geheten. Het gaat over Teflon en de veilige vervanger ervan, Thermolon.

  Beantwoorden
 3. De nieuwe machines van Panasonic hebben een diamantlaag aan de binnenzijde van het bakblik. Geen teflon o.i.d. De tweede machine ging vier jaar mee. Dat maakt de kosten/brood hoger. En het meel dat we kopen is thans €65/25 kg. Vandaag hebben we de nieuwste Panasonic SDZB2502BXE voor € 159 besteld. De met de SD 255 vergelijkbare zijn vandaag de dag goedkoper dan toen: € 134 en er is een versie van €119. Bij Elektrokoopjes, tenminste.

  Beantwoorden
 4. Op 24 februari 2018 heeft de Panasonic SDZB2502BXE de geest gegeven. Althans het ding weet geen brood meer te bakken. Dat is dan ruim vijf jaar en vrijwel elke dag een brood. 1825 broden voor 159 euro is 8,7 cent per brood. Voor de machine.

  Beantwoorden
  • Hallo Norbert,

   Welke machine heb je na de Panasonic SDZB2502BXE gekocht? En welke broodmachine is geschikt om te gebruiken voor een beginnend broodbakker?

   Ik hoor graag van je.

   Met vriendelijke groet,
   Mitchell

   Beantwoorden
   • Panasonic is gewoon heel erg goed. Gaat lang mee. En makkelijk. Je krijgt een hoog brood. Ik heb nog niemand echt enthousiast gehoord over een ander merk. Ik zie ze wel eens; daar komt een wat meer langwerpig brood uit, althans naar onze Nederlandse norm. Maar niemand is dan heel enthousiast. De eerste mag zich melden en wie weet verlaten we dan Panasonic. Tegenwoordig is dat (ook al weer een aantal jaar) SD-ZB2512KXE.

    Beantwoorden

Plaats een reactie