Fenix PD20 – een echte zaklamp

Zaklampen passen niet in de zak. En als ze dat wel doen, geven ze nauwelijks licht. Behalve dit kleine ding. Zo! Dat geeft licht!

Fenix PD20 - Maglite.jpgHoe vaak loopt u niet buiten in het donker. En dan heeft u geen zaklamp bij u. Of omdat u 'm niet kunt vinden of omdat die groot is en u daarmee dan loopt te zeulen. En u bent niet alleen. Wij van MergenMetz hebben twee forse Maglite 3-cell D staaflantaarns; 31,5 cm lang en ze wegen elk zo'n 750 gram (met batterijen). We gebruiken ze alleen als we ze echt nodig hebben. Voor licht of om een inbreker een ferme tik te kunnen geven, zoals nu gelegitimeerd door onze premier Rutte.

We lopen vaak in het donker over ons erf. Hout halen voor de kachel en de hond uitlaten zijn regel op de talloze uitzonderingen om naar buiten te moeten. Tot voor kort zonder licht. Maar de Fenix PD20 is een uitkomst die ongemerkt permanent in de broekzak zit.  

Erfstuk

Fenix PD20 op hand.jpgHet is een klein ding dat verrassend veel licht geeft. Hightech van nog geen decimeter lang en ietsje meer dan twee centimeter diameter. De reikwijdte van de PD20 is in standje sterk zeker 100 meter (specificatie: 135 meter). Weegt zonder Duracel Lithiumbatterij 39 gram, is waterdicht en kent een aantal standen: sterk, minder sterk, knipperen en zowaar de SOS-code.
Twee jaar garantie. De LED-lamp gaat 50.000 uur mee. (Elke dag een uur betekent 136 jaar…. dat wordt een erfstuk.) Mooi stevig geanodiseerd aluminium huis.

Ik dacht al: wat knippert dat ding onregelmatig, maar het was SOS Morse · · · – – – · · ·

Eenvoud

Fenix PD20.jpgHet ziet er allemaal razend technisch uit, maar het is de eenvoud zelve. Achterop zit een zacht rubberen knop. Aan-uit. Of iets sneller achter elkaar drukken en dan heb je òf gewoon knipperlicht/stroboscoop òf de SOS. Vooraan is de lamp met een draairing. Aangedraaid de fameuze 190 lumen, wat losser draaien maakt het licht wat minder fel tot 94 lumen. Totaal zes combinaties (standen) mogelijk.
Ter vergelijk, de genoemde Maglite telt 104 lumen en schijnt volgens de specificatie 289 meter ver. Wel een levenslange garantie.

Traditie

Het begint traditie te worden. Onze tweejaarlijkse uitstap naar Keulen. We bezoeken dan sowieso twee winkels die ongekend zijn in Nederland – maar gelukkig ook webwinkel: Globetrotter (Bever Zwerfsport tot de derde macht) en Manufactum (Es gibt sie noch, die guten Dinge.) 
En een bijkomende factor: de producten in deze winkels zijn over het algemeen een aanzienlijke factor goedkoper dan in Nederland – als ze hier al te krijgen zijn.

Zowel Manufactum als Globetrotter zijn fijne winkels met goede service. Via de webwinkel besteld bezorgen ze ook in Nederland. Voor een luttele vijf euro.

Link

Fenix Nederland

Internationale prijslijst Fenix PD20

Knives and Tools.nl

€ 62,50

 

€ 62,50

Amazon.co.uk

£ 43,95

 

€ 50,60

Globetrotter.de

€ 47,95

 

€ 47,95

Fenix-store.com

$ 60.95

 

€ 43,98

Rhineworx.nl

€ 59,95

 

€ 59,95

Hes van Zweden

€ 62,85

 

€ 62,95

Prijzen per 30-10-2010. Ponden en dollars omgerekend met de geldende wisselkoers. Zonder eventuele verzendkosten.

Plaats een reactie