Het Ideale Energiegewicht

ODE, de Organisatie voor Duurzame Energie, is jarig en stuurt haar leden een cadeau: het boek Het Ideale Energiegewicht. Onderliggend motto: Driekwart van de Nederlanders wil energie besparen, maar weet niet hoe. De auteurs geven een heel praktische leidraad over energiegebruik en -besparing. Analoog aan het idee over het ideale lichaamsgewicht helpt dit boek met tips en wetenswaardigheden te zoeken naar uw ideale energiegewicht. Door middel van een interactieve website wordt energie besparen een uitdaging. Een aanrader.

40% Duurder

Ideale energiegewicht boek.jpgDoor rond een aantal thema's als verwarming, vervoer, vakantie, voeding & afval veel feiten te benoemen, kan de lezer beter bepalen wat hij of zij verkiest om energie te besparen – energiegewicht te verliezen. Want bedenk, de afgelopen vijf jaar zijn benzine en elektriciteit zo'n 40% duurder geworden en olie- en gasprijzen zijn weliswaar niet meer zo hoog als een jaar geleden, maar nog steeds hoog.

 

Voeding

Elektra

Aardgas

Benzine

2000 kcal

= 2,3 kWh

= 0,24 m3

= 0,26 liter

= 8,4 MJ

 

 

 

https://www.kandinsky.nl/MBstraat/Vakken/Geschiedenis/schoolplaat.jpg

De hedendaagse kantoormens moet ca. 2000 kcal per dag innemen. Dat heeft dezelfde energetische waarde als een kwart liter benzine. Het moge duidelijk zijn dat de mens in de eeuwen voor de industriële revolutie betrekkelijk zuinig leefde op aarde. We zijn van pakweg 1800 tot nu grootverbruikers, zo niet, dan wel uitvreters, geworden.

(Schilderij: Kandinsky)

 

 

Wat feitjes

De energieslurpers in een huishouden zijn – top 3 in aflopende volgorde: de tuinvijver met fontein, het tropisch aquarium en het waterbed.
En wist u dat door aan de helderheid en contrast van uw TV te sleutelen, u zo'n 180 kWh op jaarbasis kunt besparen. Als u dan nog wat lampen uitdoet in de kamer, bespaart u nog meer.

Vrieskisten, dus met een deksel boven, verbruiken 25% minder energie dan kasten. Dat is logisch, want koude lucht wil laag blijven.

De thermostaat een graadje lager bespaart 7% energie. Een minuutje korter douchen bespaart jaarlijks 6000 liter warm water, omgerekend 26 m3 gas. Als alle Nederlanders dit doen, is dat 128 miljoen m3. Kijk, daar heb je wat aan.

Wtw in 10 jaar terug verdiend.

Wtw = Warmteterugwininstallatie. Iets waar wij zelf nooit eerder over hebben Douchebak-wtwnagedacht, maar het warme douchewater loopt zomaar weg. Deze afvoerwarmte kan gebruikt worden om het koude water, richting douche, iets op te warmen, waardoor er per saldo voor de douchebeurt weer minder heet water uit boiler of geiser nodig is. Zo'n installatie kost rond de € 500,– en bespaart € 30,– per jaar per persoon. Kijk eens hier.

Lopen, fietsen, auto

Een normaal persoon verbruikt, normaal lopend, 50 kcal/kilometer (kwartier). Een normaal persoon verbruikt, normaal fietsend, 20 kcal/kilometer (25 km/uur). Een normaal persoon verbruikt, stilzittend, 12 kcal in dezelfde tijd als hij een kilometer zou lopen (dus een kwartier).
Als drie keer per week een ritje van 1 kilometer naar de supermarkt wordt gemaakt, verbruikt de auto ca. € 31 aan benzine. Onnodig. U beweegt minder en vervuilt het milieu.

www.energiegewicht.nl

Enfin, we kunnen het hele boek wel behandelen. Het kost € 12,50 en is bij iedere boekhandel te krijgen.
Op deze website kunt u uw eigen energiegewicht bepalen – en bijstellen. 

Energiegewicht weegschaal.bmp

Voer allerlei gegevens omtrent uw energiegebruik in en op de site wordt uw energiegewicht zichtbaar gemaakt. Het tegengewicht is het gebruik van de gemiddelde Nederlander: 44.828 kcal per dag.

De balans die getoond wordt is onze balans. Doch op de website kan niet aardwarmte als energiebron worden ingegeven. Dat verbruikt weliswaar meer elektriciteit, maar beduidend minder gas. U kan wel uw gasmeterstanden ingeven. 

Plaats een reactie