Met zijn allen naar De Hippe Boon!

Mei 2020: Vier jaar later constateren we dat de website http://www.dehippeboon.nl niet meer bestaat. Jammer, het was een mooi en misschien wel (te) gewaagd initiatief. We wilden het bericht niet verwijderen en hebben dus de bezem door de links gehaald.


Marieke van Eyndhoven is in de bonen; ze startte een heuse bonenwinkel met de naam De Hippe Boon. Het is een webshop. Met ontzettend veel verschillende bonen, erwten en (verre) verwanten. Eigenlijk toeval dat ze haar passie zich in het jaar van de boon (peulvruchten) aan ons allen openbaart. Maar wat een mooie site!

Bonen voor kaas

We spraken elkaar tijdens De Tasty najaar 2015. Ze stond daar aan een kraam, tezamen met haar partner Rutger, prachtige Nederlandse Italiaanse kazen te verkopen (kijk hier). We raakten aan de praat. Kaas was niet haar ding, bekende ze voorzichtig.
“Dat vindt Rutger geweldig. Ik help hier dus alleen maar mee”, zei ze. “Mijn passie is bonen. Ik heb onlangs een paar duizend kilo verschillende bonen besteld. Van over de hele wereld.”
En daarmee had ze onze aandacht helemaal gevangen. We vermeerderen regelmatig bonen en erwten voor de Heritage Seed Library (in 2016 Hopi Black – een zwart boontje – , een tuinboon, en een erwt)
“Die ga ik in een webshop verkopen,” ging Marieke verder.
“Om als zaaigoed te verkopen?”
“Nee, nou ja, het kan. Maar in de eerste plaats om te eten.”


Hippe boon - bonen zijn gezond

En toen was het live

De afgelopen maanden hebben we af en toe contact gehad. We hebben de site-in-ontwikkeling mogen volgen en toen was het zover. Op 12 maart schreef ze:

Ik zou me melden als de bonen site live is. Bij deze. Nou is een site nooit af, alle bladzijden zijn gevuld en nu is het een kwestie van elke dag uitbreiden. Zo’n site maken is bloed, zweet en tranen, maar vooral ontzettend leuk. Ondertussen al een aantal maal op de markt gestaan met een uitgebreide selectie en daar kreeg ik heel enthousiaste reacties.

Winkelen – met bonen op reis

De winkel telt nu tachtig (80) bonen, erwten en ook wat linzen. De sortering is op alfabet en begint met de Anasazi boon en eindigt met de zwarte Kollumer pronkboon. Er zitten dus ook mooie Nederlandse rassen tussen en niet in de laatste plaats de Friese gele woudboon, die in de Ark van de Smaak van Slow Food is opgenomen.
De kievitsboon – fagioli borlotti – vinden we er tot ons verdriet niet tussen. Het is onze favoriet. Tot nu toe, voeg ik er direct aan toe. Want veel wat De Hippe Boon aanbiedt kennen we niet. 
(Een zoekfunctie ontbreekt overigens – nog, naar we hopen. Want het zijn wel veel bonen!)

En ja, daar is de Christmas Limaboon! Een hele grote, mooie. Ooit hebben we die bij een norcineria (Italiaanse aanduiding voor een slager die louter varkensvlees verwerkt) in Norcia (Italië) meegenomen. Maar niet in ons land te telen. Die vraagt behoorlijk wat zon en warmte. (We hebben het wel eens geprobeerd en ja, wel wat boontjes gewonnen. Maar verder: nee, niet meer.) En ja, daar is ook de Castellucio linze. Dat ligt hoog boven Noricia. Castellucio is een dorpje in een vlakte tussen de bergen. Er werden daar vroeger spaghetti westerns opgenomen. Doch het fraaie is dat Castellucio op een soort bergje in die vlakte ligt.
Kijk, we beleven een oude vakantie. Weet u wat, neem zelf een kijkje in de winkel van Marieke en wie weet gaat u ook op reis.


Mooie recepten in de bonenbieb

Als u niet weet wat u met de bonen aan moet, dan kunt u kiezen voor het recept van de week, of door naar de bonenbieb. Of u kijkt gewoon bij ons. Vooralsnog hebben wij beduidend meer recepten, maar het zou ons niet verbazen als we in korte tijd worden ingehaald.


Uitgebreide boneninformatie

Klikt u op een boon (of erwt of linze) in de winkel, dan verschijnt de productinformatie. Soms een uitgebreide beschrijving met geschiedenis, soms – en dat zal zeker wel aan de startfase liggen – wat beknopter. Maar bijna altijd de voedingswaarde. Nog niet alle bonen zijn van deze info voorzien. Maar ja, eens moet de website en -winkel live gaan, want je kan blijven schrijven.

En op Facebook

Niets is voor een boon te gek. En juist De Hippe Boon is helemaal van deze tijd. Ze heeft een eigen Faceboon-pagina. Schreven we Faceboon? Ja, waar het hart vol van is….

2 gedachten over “Met zijn allen naar De Hippe Boon!”

  1. Ik kom 30-04 naar je bonen kijken nieuwe en onbekende groente is altijd mooi [oude en vergeten ook]
    maar kijk eens bij vreeken.nl, die heeft meer dan 200 soorten. Niet alles wat hij heeft, heb jij en andersom [een tip misschien?]

    Beantwoorden
    • Jaha! Ton Vreeken ken ik sinds 2004, toen we samen actief waren in het Genootschap der Vergeten Groenten. Op 30 april staan we op de markt in Lent. (Dus bijn ons zelf is er niets.) Het kan zijn dat Marieke van de Hippe Boon ook in Lent is, maar dat weet ik niet.

      Beantwoorden

Plaats een reactie