Nieuw! Rode spitskool!

The Greenery heeft aangekondigd in 2008 een nieuw spitskoolras op de markt te brengen. Een rode spitskool. Na de oranje bloemkool is dit de volgende “innovatie” op groentegebied.

rode spitskoolTijdens het onderzoek voor het profielverhaal over spitskool, stuitten we op een merkwaardig bericht op de website agf.nl. The Greenery heeft aangekondigd in 2008 de behoefte aan rode spitskool op de consumentenmarkt te testen. Het betreft een kruising tussen een spitskool-ras en een rode kool-ras. Volgens The Greenery eten vooral een- en tweepersoons huishoudens veel rauwkostsalades. Wat de relatie van deze mededeling met de behoefte aan een rode spitskool is, is onduidelijk. (Anders dan dat spitskool heerlijke rauwkost is, maar daarvoor hoeft het niet een andere kleur te krijgen.)


Gekleurde groenten al oud

Ooit waren er geen oranje wortels. Deze uit Afghanistan afkomstige groente is van nature een zwart-paarse wortelstok. Het verhaal gaat dat Noord-Hollandse zaadveredelaars ter ere van Willem van Oranje een oranje peen creëerden. Nu weten we niet beter of worteltjes zijn oranje.

Ter gelegenheid van grote voetbalevenementen als EK en WK komt er telkens een oranje bloemkool op de markt. Zijn de wedstrijden over, dan verdwijnen ze uit de schappen van de groenteboer en vallen we weer terug op wit.

Er zijn veel kleurlingen onder de groenten, waarvan we de meesten niet of nauwelijks commercieel aangeboden zien. Ze zijn wel bekend bij de doorgewinterde moestuinier. Want als kleur alleen niet doorslaggevend is voor commercieel succes, dan moet de afwijkende groente wel voldoen aan de normen van de agro-industrie: uniformiteit van vorm, lange houdbaarheid e.d. Anders heeft het ras geen kans tot overleven.


Eet kleur?

Het is echter de vraag in welke behoefte rode spitskool voorziet. Eet kleur? De campagne van Knorr (Unilever) verlengd door The Greenery? Eet kleur is overgenomen van het voedingsadvies van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Zeg maar: de Amerikaanse schijf van vijf.


Vergeten Groente

Als de rode spitskool geen succes wordt, moeten we eens zien hoe snel het een vergeten groente wordt. De vraag is: is rode spitskool een hybride of is het een zaadecht ras? En indien dat laatste het geval is, stelt het zaadveredelingsbedrijf het zaad dan ook aan liefhebbers, anders dan grootschalige landbouwers, ter beschikking?

Lees hier het nieuwsbericht

Plaats een reactie