Op 19 april j.l. werd door Slow Food Rijnzoet op haar maandelijkse bijeenkomst aandacht besteed aan schapenvlees. Op een of andere manier denkt de Nederlander dat dit vies van smaak is, maar niets is minder waar. Het resultaat van deze sessie treft u nu in onze webwinkel: verrukkelijke schapengoulash.
Klik hier om direct naar de webwinkel te gaan
Het misverstand rechtgezet
Volgens Chris Grinwis en Aafke Achterhof, herders van de schaapskudde Het Soerel uit Epe, is het de schuld van het Texelse schaap. Deze ontwikkelt gedurende het leven een dikke vetlaag die de ranzige smaak van "oud schaap" veroorzaakt. Heideschapen, zoals de Schoonebekers, voeden zich niet alleen anders, maar ontwikkelen ook heel weinig vet. En het vlees is erg goed – "Van nature gekruid," zegt Chris – en we hebben het getest: misschien wel lekkerder en subtieler van smaak dan het lamsvlees dat we gewoonlijk bij onze ecologische slager halen.
Hondenvoer?
Omdat de Nederlander geen schapenvlees eet – de slagerijwereld zegt: er is geen vraag – maken oude(re) schapen een lange reis in een vrachtwagen naar Zuidelijke landen of ze worden verwerkt tot dierenvoer. Raar hè. Uw hond of kat eet er goed van. De gemiddelde Nederlander valt voor de kiloknallers van C1000, vindt het schattig als er lammetjes zijn geboren en gaat tijdens de vakantie of in het weekeinde met de kinderen naar de schaapskooi op de Veluwe. En wat er verder gebeurt……? (We moeten eerlijk zijn: voor 19 april waren ook wij lichtelijk onwetend.)
Slow Food Rijnzoet is de actie "Daarom eten we schaap!" gestart. Doel is marktkanalen voor schapenvlees te ontwikkelen. Naar u, de consument.