Tagliatelle met shiitakes

inspiratiebron: Paddestoelen uit de keuken van Carluccio
400 gr tagliatelle; 75 gr vers geraspte Parmezaanse kaas; 2 eetl peterselie, fijngehakt; 500 gr gedroogde shiitakes (of meer!), geweekt in water en vervolgens steel eraf -wegdoen – en de hoeden in stukjes gesneden; 1 middelgrote ui, zeer fijn gesneden; scheut olijfolie en klontje boter; 1 teen knoflook, fijngesneden; 4 eetl droge witte wijn; optioneel: eetlepel crème fraîche

Waarschuwing: dit is erg lekker. Zeker met de grotere shiitakes van eigen stam. Da's net vlees.

5 juni 2010
Het was vandaag onze Open Ecotuinendag. Warm. En ik had beloofd dat onze hulpen konden mee-eten. Shiitakesaus met pasta, had ik in mijn hoofd. Dat recept bestaat niet, dus 'pappardelle met eekhoorntjesbrood' van Antiono Carluccio op een andere manier geïnterpreteerd. 
Enfin, de zo fluks groeiende shiitakes zijn door het plotselinge warme weer in ruste gegaan. Sterker nog: ze drogen aan de stam. Maar niet getreurd: gedroogde shiitakes zijn smaakvoller, zeggen Japanners. We halen er een tiental van de stam. En door ze te weken in water krijgen worden ze fraai groot en krijgen ze een vleesachtige structuur.

Bereiding

Tagliatelle met shiitakes.jpgWeek de paddestoelen niet in te veel water. Het weekwater gebruiken we voor de saus. Smelt de boter in de olie en smoor de ui zachtjes tot ze glazig is. Voeg de knoflook en de fijngesneden shiitakes toe. Doe de wijn erbij en laat enige tijd sudderen. Doe er wat weekvocht bij. Schep om en laat wat inkoken. (Ondertussen kookt u de pasta. Ja toch?) Doe er een lepel crème fraîche bij en breng op smaak met peper en zout.
Schep wat saus door de afgegoten pasta. Verdeel over de borden en schep de rest van de saus erop. Strooi peterselie erover en kaas.
Heerlijk.

OPMERKINGEN
1)   Het originele recept spreekt van 400 gr vers eekhoorntjesbrood en 20 gr gedroogd, dat wordt geweekt in lauw water.
2)   Stiekem een blokje porcini-bouillon erbij doen…..

Plaats een reactie