Nieuwe kas

In 1998 plaatsten we twee Engelse kassen van red cedar. Na meer dan twintig jaar heeft een van de twee het begeven. Op 8 februari 2022 werd een grotere, nieuwe kas geplaatst van hergebruikt materiaal.

De nieuwe kas is zes meter lang en drie meter breed. De oude was ongeveer vier bij bijna drie. Dus we hebben enkele meters meer ruimte voor het opkweken van allerlei mooie, bijzondere gewassen.
Red cedar heeft de reputatie dat het niet kan rotten. Dat is onjuist, of Alton heeft ons geen cederhouten kassen verkocht, maar dat is onwaarschijnlijk. Vocht kruipt waar het niet behoort te gaan: dus in de naden en profielen waar de glasplaten in zijn geschoven. En dat gaat jaren goed.
De tweede kas staat nog steeds en begint ook aftakelingsverschijndelen te vertonen, maar kan zeker nog een paar jaar mee.

Wij kozen voor een nieuwe kas van Vermeulen uit Groessen. (a) Omdat het bedrijf redelijk in de buurt is – handig bij klachten en (b) omdat we hergebruik van materialen belangrijk vinden. In de nieuwe kas is materiaal van afgebroken professionele kassen uit de glastuinbouw hergebruikt. Het frame van de kas is zwaar ijzer, in ons geval zwart gemoffeld. Deze kas gaat, als het goed is, levenslang mee. Hij heeft Dudley en Eunice meteen al glansrijk doorstaan.

De bouw was binnen een dag gepiept:

Plaats een reactie