Lang zal die leven – met gezonder eetpatroon

We hebben niet het eeuwige leven, maar afscheid nemen willen de meesten zo lang mogelijk uitstellen. Mits in goede gezondheid. Noorse onderzoekers constateerden dat je het leven met tot wel dertien jaar kunt verlengen, mits je de juiste voedselkeuze doet.

Op 8 februari 2022 publiceerde PLOS Medicine de resultaten van een studie door Noorse onderzoekers naar voedselkeuzes en levensverwachting. De conclusies zijn in voorzichtige, wetenschappelijke termen geformuleerd:

“Een dieetverandering, mits volgehouden, kan aanzienlijke gezondheidswinst opleveren voor mensen van alle leeftijden, zowel voor optimale als haalbare veranderingen. Er wordt voorspeld dat de winst groter is naarmate de dieetveranderingen vroeger in het leven worden ingezet.”

De onderzoekers calculeerden de (verandering in) levensverwachting op basis van de consumptie van fruit, groenten, volkoren granen, noten, peulvruchten, vis, eieren, zuivel, rood vlees, bewerkt vlees en suikerhoudende dranken. Voor inwoners van de Verenigde Staten zou een blijvende verandering van hun typisch westers dieet in het optimale dieet, op de leeftijd van 20 jaar, de levensverwachting met meer dan tien jaar (10,7) voor vrouwen en mannen (13) verlengen. Als je zestig jaar bent en je verandert je dieet, kan je er nog steeds negen jaar bij sprokkelen. En als je tachtig bent kan je er nog steeds bijna drieënhalf jaar erbij krijgen.
Maar ja, er is een actuele situatie en een optimale situatie. Wat werkelijk haalbaar is, is wat anders. Maar dan is de verlenging nog steeds zo’n zeven jaar voor twintigjarigen.

Aanleiding

De aanleiding voor dit onderzoek is:
[1] dat voedsel weliswaar essentieel is voor de menselijke gezondheid, maar dat fout voedsel – lees: Sterk bewerkte voeding maakt mensen ziek en bedrijven rijk – vermoedelijk de oorzaak is van elf miljoen doden en 255 miljoen verloren levensjaren. Per jaar. (Als je erover nadenkt is covid-19 er niets bij – primo 2022 staat de teller op wereldwijd 5,87 miljoen.)
[2] Er is de Global Burden of Diseases-database waarin allerlei gegevens over mensen en ziekten zijn vastgelegd en
[3] EAT-Lancet publiceerde weliswaar een voorkeursdieet, maar verschafte geen gegevens over de invloed op de levensverwachting.

Food for Healthy Life-calculator

De Noorse onderzoekers maakten ook meteen de Food for Healthy Life Calculator. Ze gaan standaard uit van een Westers dieet, dat doorgaans bestaat uit grote hoeveelheden ver- en bewerkte voedsel, rood vlees, volvette zuivelproducten, suikerrijk is en/of voorverpakte voedingsmiddelen, en een lage inname van fruit en groenten. Als men dan gaat calculeren dan komt in de meest optimale situatie de +13 jaar, die in de pers werd genoemd, en dus alleen voor twintigjarigen.

Wat ons verbaast is dat de totale levensverwachting voor de Amerikaan standaard iets hoger is dan voor de Europeaan. Een twintigjarige mannelijke Amerikaan kan, met zijn huidige (ongezondere) eetgewoonten, 77,8 jaar worden. Zijn Europese evenknie 76,3. Nu is Polen of Bulgarije wat anders dan Italië, maar toch….. Is Europa ongezonder?

Handiger om te bekijken is misschien de tabel waarin de invloed van de verandering van keus staat. Ga je van nul naar 200 gram peulvruchten per dag, dan win je 2,2 jaar (vrouw) of 2,5 jaar (man). Eet je minder rood vlees, van 100 gram per dag naar nul, dan win je 1,6 resp 1,9 jaar.
De grootste winnaars zijn: meer peulvruchten, meer volkorens, meer noten, ban rood vlees, ban bewerkt vlees en schaf suikerhoudende dranken af.

Maar wat als je nu al behoorlijk gezond leeft? Veel groenten, relatief weinig vlees, biologisch enzovoorts eet. Spelen met de calculator toont dat mijn eigen levensverwachting standaard 82,5 jaar zou zijn. Met een optimaal dieet wordt dit 90,3 jaar. Maken we de actuele situatie meer naar de eigen werkelijkheid (we eten nooit rood vlees e.d.), dan zouden we standaard al 84,8 jaar kunnen worden. Verander ik mijn eetgedrag in het optimale, dan wordt de verwachting 89,7 Dat is welbeschouwd raar. Het is namelijk iets minder dan de 90,3, terwijl het uitgangspunt al gezonder is dan wat de onderzoekers als typisch westers dieet namen.

The Global Burden of Disease

The Global Burden of Disease (Wereldwijde ziektelast) is wat de onderzoekers gebruikten. Een database met gegevens van mensen, ziekten en vroegtijdig overlijden met zo’n 350 ziekten en kwalen, verzameld door zevenduizend onderzoekers in 195 landen – van 1990 tot op de dag van vandaag. Het is voortgekomen uit een opdracht van de Wereldbank, die de gegevens in 1993 opnam in haar rapport Investing in Health – investeren in gezondheid. Hierin liggen o.a. gegevens vast van levensverwachting gekoppeld aan eetpatroon.

Gezondheidswinst werd, met behulp van deze database, door de Noorse onderzoekers gekoppeld aan de verminderde kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Zo is bekend dat de kans op hart- en vaatziekten sneller daalt als je je levensstijl verandert, de kans op kanker daalt langzamer en het is bekend dat er ook een relatie ligt tussen longkanker en het eten van groenten en fruit. Enfin, zo zijn er veel wetenschappelijk aangetoonde relaties, die men nu in een grote berekening vervatte.

Resten nog vragen als: Wat is het effect van BIO en niet-biologisch eten? En mag je dan wel rode wijn drinken? De resveratrol erin is immers goed voor de mens. Het zijn details, de hoofdzaak is duidelijk 🙂

Plaats een reactie