No nuts, no….

24 Juni is het Sint Jan. San Giovanni. Jahja. Dan hebben we het over Johannes de Doper. Hij mag wel bekend zijn geworden door volgelingen te dopen in de Jordaan, maar Italiaanse katholieken koppelen aan zijn geboortedag een heel andere gewoonte.Nocino 1a

Nocino

Op San Giovanni plukken alle Italianen groene, onrijpe walnoten om nocino te maken. Nocino is walnotenlikeur. De walnoten hebben op Sint Jan echter nog geen noot gevormd en zijn nog door en door zacht. Dàt is het moment om ze te plukken.
Lees hier hoe nocino wordt gemaakt.

No nuts, no glory
No nuts, no nocino

Dit jaar zijn de fruitbomen en ook de notenboom aangevallen door cohorten rupsen (lees dit). We hebben voor het eerst in onze heugenis geen walnoten. Dus eind dit jaar geen nocino.

Over no nuts, no glory

Dit is uit de reclame voor Nuts hazelnootrepen van de firma Mars Brothers. Het is een variant op de no guts, no glory. Deze uitspraak is, voor zover wij hebben kunnen nagaan, van Sir Francis Drake die met zijn Engelse vloot de Spaanse Armada voor de Nederlandse kust (exact: Grevelingen) versloeg.

Over Sint Jan

No nuts no - Johannes de Doper van Leonardo da Vinci.jpg

Even kort: Deze profeet leefde gelijktijdig met Jezus Christus. Een jaartje eerder geboren. Hij wordt zowel in de Bijbel als in de Koran genoemd. Hij beloofde volgelingen verlossing van alle zonden, als ze zich maar lieten dopen. En dat gebeurde in de rivier de Jordaan. Jezus van Nazareth heeft zich in het jaar 26 ook door hem laten dopen.
Johannes werd op 29 augustus in 30 na Christus op last van Herodes onthoofd. Jezus van Nazareth heeft ook niet langer geleefd dan tot in dat jaar.
't Is maar dat u het weet. Zo lopen religie en notenlikeur in elkaar over.

Johannes volgens Leonardo da Vinci

Plaats een reactie