Bouillon! 7!

14 juni 2010 – Zaterdag viel hij in het bus het zomernummer van Bouillon! Met een subtiel in glans gedrukt cijfer 7 op de cover. Het eerste nummer van Bouillon! was Zomer 2003.

Will Jansen is culinair journalist. Hij en Anka deden in de zomer van 2003 de eerste Bouillon! het daglicht zien. Nu eens geen kookblad, maar een blad over eten, over culinaire verschijnselen in plaats van recepten. En met leuke schrijvers.
"Nu breken de zeven vette jaren aan," schrijft Will aan het begin van het zojuist verschenen nummer. Het klopt. Het is niet makkelijk een dergelijk culinair blad voor slechts de Nederlandstalige markt in de markt te zetten èn te houden.

Ambassadeurs

Bouillon! kent zgn. ambassadeurs. Dat zijn ondernemingen die het blad een warm hart toedragen en het promoten en ook verkopen. Wij hebben alle Bouillon!'s, verkopen geen Bouillon! maar voelen ons toch wel een beetje ambassadeur. Zo af en toe besteden we aandacht aan een nummer en hopen u op het spoor te zetten. Gefeliciteerd, Will en Anka!

Verschillen en overeenkomsten 2003 – 2010

We hebben de allereerste Bouillon! opgezocht en naast de nieuwste gelegd.

Bouillon omslag zomer 2003.jpg
Bouillon omslag zomer 2010.jpg
 
 
In het eerste nummer o.a. bijdragen van Alain Caron, Onno Kleyn, Janny de Moor, Diny Schouten. En Angélique Schmeink. Geen onbekenden in de culinaire wereld.
In het meest recente nummer schrijven o.a. Jeroen Thijssen, Marjan Ippel en, hé, weer Angélique Schmeink.
 
 
Cover kleur, inhoud zwart-wit.
Geheel full color.
 
 
Een artikel Varkensslacht in Katharenland. Will Jansen en Alain Caron zijn uitgenodigd voor een traditionele varkensslacht in het zuiden van Frankrijk. Daar waar de ketters woonden.
René Zanderink zoekt naar het perfecte en meest natuurlijke varkensvlees. De Iberico varkens van Sjek Floor uit Nijmegen krijgen een 9. Hij noemt even de Bonte Bentheimers en zoekt nog naar de 10. Wacht maar, René.
Bouillon zomer 2003 - varkens.jpg
Bouillon zomer 2010 - varkens.jpg
De bijdrage van Angélique Schmeink (Cadans) is visueel poëtisch.
Nu een bedrieglijk stuk van haar hand waarin droom en werkelijkheid in elkaar overgaan. Ligt Angélique in een stoombad in Vietnam, of droomt ze dat ze een red snaper is?

Eigenlijk zijn dit de meest in het oog springende overeenkomsten. Veel belangrijker is dat er verschillen zijn. Telkens weet Bouillon! te boeien. Vier nummers per jaar.

Hoewel, waren dit alle overeenkomsten? Marjan Ippel is zgn. food trend watcher – is daar geen Nederlands woord voor? – en signaleert o.a. een doe-het-zelf cultus. "Veel dank zijn we de voedselschandalen verschuldigd." In het eerste nummer van Bouillon! schrijft Jan Herbrink een stuk met de titel 'De natuur is echt de nieuwe maat'. Zeven jaar geleden; hé, wie is er nu de food trend watcher? (En verdraaid halverwege schrijft hij "Als je geniet van een lekker stukje varkensvlees, goed bereid en [….] dan zijn de leefomstandigheden waaronder het dier gevoed en gehouden wordt van een even groot belang als de manier waarop het is bereid." Weer varkens. De 10 waarnaar René Zanderink op zoek is.)

Abonnement?

Omdat ze jarig zijn, omdat de zeven magere jaren inderdaad eens vette mogen worden, blijven we even voor ambassadeur spelen: dit is de website.

Plaats een reactie