Bemestingsplan

BemestingsplanBij de groentesoorten staat per groente beschreven welke mestbehoefte ze heeft en bij het wisselteeltschema staat in welke volgorde de groenten elkaar opvolgen, maar een bemestingsplan is wel handig.

1 t/m 6 zijn de bedden in het wisselteeltschema. Dat rouleert dus elk jaar. Waar nu kolen staan, staan volgend jaar de bladgroenten. En waar nu bladgroenten, het volgende jaar de vruchtgewassen. Enzovoorts.

Grondsoorten

We onderscheiden veel grondsoorten. Zand, lichte en zware klei, leem, löss, veen en allerlei mengsels en varianten, zoals zavel. Qua voedingswaarde staat zand, en dan in het bijzonder de arme zandgronden van de stuwwallen op de Zuid-Veluwe aan de ene kant van het spectrum en de zware klei uit de Flevopolder aan de andere kant. Beide kennen voor- en nadelen.

1 kolen   voor de winter: bekalken

alle: voorjaar: stevig bemesten en met de spitvork in de aarde keren.

2 bladgroenten   alle: lekkere laag goed verteerde compost (1 jaar oud). Licht inwerken in de bovenlaag.
3 vruchtgewassen   alle: goed bemesten c.q. flink wat compost, als kolen, maar iets minder mest
4 wortelgroenten   zand: veel kali (houtas) – is goed voor wortels

andere: matigjes met kali

5 aardappel   zand: lekker wat compost of oudere mest; niet te hoog in stikstof, geen extra kali

andere: matig met compost, maar wel veel kali (houtas)

6 bonen   zand: matig compost, of zoals wij: niets doen; alles wat de vijf jaar hiervoor in de grond is gestopt, is voldoende.

andere: geen compost en (dus) misschien een beetje kali (houtas)

aardbeien   alle:goed bemesten c.q. veel compost; gevoelig voor zouten (dus let op met urine)
  frambozen   alle: houden niet van kalk. Lekker laagje half verteerde compost / mulch van schors e.d.
  kruisbessen   alle: matig compost en wat houtas voor de kali, want dat maakt goede vruchten
  aardperen   alle: weinig compost of mest. Geen kali, hoewel het een knol is. We hebben lupinen ertussen staan (brengen stikstof in de grond) en gooien elk jaar de versnipperde, verdroogde stengels over de aarde. En soms toch ook een beetje uit de asla (is dus kali).
  brave hendrik   is een vaste plant en tevens bladgroente; blad- en ander tuinafval laten liggen. Laagje compost of nog beter: gewoon koffieprut over de aarde strooien en licht inwerken.
  asperges   alle: Vroeg in het jaar (maart) wat houtas en een dun laagje compost inwerken. Later de heuvels erover maken.

Of na de oogst. Kali (houtas) het best na de oogst en asperges houden van chloor, dus als er chloorhoudende kaliummest wordt toegediend, doet u het helemaal goed.

zeekool alle: Veel compost. Houd van een goede, kalkrijke bemesting. Een beetje zeewierkalk helpt, dit is zacht genoeg om direct bij de planten toe te dienen.
kas (tomaten, komkommer, peper, paprika, e.d.) alle: Veel compost. De oude bovenlaag gaat er uit. Er komt goed en iets minder goed verteerde compost in.

 

koude bakken De bovenlaag van de kas van vorig jaar + wat nieuwe compost erdoorheen. Zo lang de voorraad strekt.

Mest

lente 2010 3Wij gebruikten voorheen één jaar oude paardenmest, vermengd met stro. Sinds we varks hebben, gebruiken we één jaar oude varkensmest. Dat is wel zo eerlijk, te meer de dieren op hun beurt genieten van groenteresten en -afval uit de moestuin.

 

Varkensmest heeft een slechte naam. Wordt afgeraden vanwege het hoge kopergehalte. Maar dat is vrijwel verleden tijd.

Koper werd als groeiversneller en vanwege de bacterieremmende werking aan het voer toegevoegd. (Volgens Wikipedia dd 21 februari 2011 mag het nu nog wel worden gebruikt voor vleesvarkens tot twaalf weken.)

 

Onze varkens zijn (a) vegetarisch, krijgen (b) veel groenten e.d. te eten en (c) als ondersteunend voer eko zeugbrokken.

 

In 2010 hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van varkensmest op de koolbedden en, toeval of niet, we hebben de meest riante oogst Filderkraut gehad – andere kolen deden het ook goed.

 

Compost

Onze varkens eten keukenafval, maar zijn niet ons vuilnisvat. We gunnen de dieren op hun beurt ook het betere. Dus wat niet naar de varkens gaat, composteren we: snoeihout, bladafval, textiel (oude katoenen kleding), keukenafval w.o. koffieprut, kippenmest en stro, enzovoorts. We produceren een paar kubieke meter per jaar.

6 gedachten over “Bemestingsplan”

  1. Hartstikke goeie beschrijving van de bemesting, super maar ik mis er nog een paar, Prei, Bieten ,Witlof, maar ik ben ook nog maar een beginner!

    Maar welke groente heeft dan kali . ???
    en welke groente heeft 12-10-18 nodig ???

    Beantwoorden
    • Heb je het zaaiplan bekeken? Kali is goed voor de wortelvorming en trouwens ook voor vruchten als kruisbessen e.d. 12-10-18 is N-P-K, dat is vrij hoog in kali. Wij gebruiken geen van die meststoffen. Maar je zou het inderdaad op het bed voor de wortelgroenten kunnen doen. Bieten en witlo(o)f zijn wortelgroenten – witlof is wel een ander verhaal. Heb je de groentebeschrijving ervan gelezen? Prei zou je ook in dat bed kunnen planten, maar mag ook bij bladgewassen. Wij doen geen prei meer – wordt te hoog en we hebben de wortels (dus ook bieten e.d.) onder gaas tegen uien- en wortelvlieg. Heeft dit antwoord geholpen?

      Beantwoorden
  2. Hallo Norbert, op de tuin in Zutphen waar ik werk wordt alleen ‘gemest’ met in het voorjaar zaaien (strooien) van (tuin)bonen/erwten (wat behoorlijk snel ontkiemt en opkomt) en wat vervolgens door de grond wordt gewerkt ‘als voeding voor de wormen’ zegt de boer, en dan is hun ontlasting de mest. Verder doen we helemaal nix aan bemesting. Kalk put de grond alleen maar verder uit, volgens hem. Hoe denk jij hierover??
    Nog hartelijk dank voor de geweldig interessante webinar bij Alphen aan de Rijn, ik heb me meteen aangemeld voor jullie nieuwsbrief!
    m vr gr, Adrieke

    Beantwoorden
    • Tja. Ik ken ook tuinen waar ze alles bemesten. Het kan, wat de boer zegt. Als de grond verder redelijk voedselrijk is. In principe leggen bonen en erwten stikstof vast in hun wortels. (Er hangen dan bolletjes aan.) Maar dat is van nul en generlei waarde in het verhaal dat je schrijft. Wormen houden sowieso van groen en wat bruin. Dus op de composthoop is hetzelfde effect. En daar poepen ze ook in. Kalk put uit. Klopt. Daar komt het begrip “uitgemergeld” van. Het enige dat wij doen is een beetje kalk strooien op de bedden waar kolen komen, om de grond neutraler te maken zodat geen knolvoet optreedt. Maar daar komt ook mest bij, dus er wordt niets uitgeput.
      Ik ben blij dat je het leuk vond. Voor mij was het raar. Je ziet niemand, geen gezichtsuitdrukkingen, niets. Geen directe vragen. Dus het is alsof je in een lege ruimte spreekt. Zo moet een presentator van bijvoorbeeld een actualiteitenprogramma zich ook voelen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie