Bonenstaakweek

bonenstaakweek - header websiteTuinders grijpen al snel naar de bamboestokken om hun bonen te leiden. Vroeger waren er heuse bonenstaken, meestal van de hazelaar. In Groot-Brittannië kennen ze de National Beanpole Week, dit jaar, in twintig-tien van 17-25 april. 

In feite is de Beanpole Week de week van het hakhout, met zowel aandacht voor de bosschages waarin allerlei dieren en planten hun eigen habitat vormen als de producten die met dat hout worden gemaakt.

https://www.coppiceapprentice.org.uk/img/coppicing/hc1.jpg

In deze week worden de tuinders min of meer opgeroepen om gebruik te maken van het nationale snoeisel, in plaats van geïmporteerd bamboe. En het gaat dan ook om meer dan de fraaie rechte takken van de hazelaar: bijvoorbeeld van wilgentenen gevlochten manden, houtskool, hekwerken en plantenwigwams tot wandelstokken.

 

Bonenstaakdag - takken sorteren.jpg

Nederland / België

We hebben niet, zoals in Groot-Brittannië, kunnen ontdekken dat er organisatie of netwerk van hakhoutwerkers is die hakhoutproducten aan de man probeert te brengen. Misschien dat hier een fraaie missie is weggelegd voor de landschapsbeheerstichtingen en -verenigingen. Die roepen namelijk wel periodiek vrijwilligers op om bijv. wilgen te knotten en struwelen op te schonen.

Wijzelf

Wij hebben drie hazelaars in de tuin staan die tezamen onvoldoende stokken leveren.  Ze moeten namelijk wel een paar jaar oud zijn om een voldoende lengte en dikte te hebben. Voor de klimrekken van de peultjes en kapucijners maken we gebruik van min of meer rechte (eiken) takken. Die gaan dan een jaar of drie mee.

Kijk eens op:
https://www.beanpoles.org.uk/
https://www.englishcharcoal.co.uk/
Hakhoutproducten

Plaats een reactie