Bleke vegetarische erwtensoep

1 kg gedroogde gele spliterwten; 3 liter water; 4-5 medium witte wortels (Belgische witte), in stukjes; 2 preien, alleen het wit, in smalle ringen; 6 medium aardappels, geschild en in blokjes; 1 normale of ½ hele grote knolselderij, in stukjes; 1-2 uien, gesnipperd; 3-4 laurierblaadjes; bosje tijm – of pakweg 2 eetl gedroogde blaadjes; bosje of een vijftal forse takken peterselie; blokje groentebouillon (optioneel); peper & zout

Bleke erwtensoep.jpgSommigen doen het wel, een nacht weken, maar het hoeft niet. Doe alles, m.u.v. peper, zout, in een ruime pan en breng aan de kook. Kook zachtjes door tot de erwten gaar zijn, dat kan een uurtje duren.

Vis de laurier en tijm eruit. De peterselie mag blijven. Pureer met een passé-vite of staafmixer. Een beetje grof houden is lekker. (Vinden wij.) Peper & zout naar smaak bijvoegen.

4 januari 2010
De laatste prei uit de keldervoorraad en er lag nog knolselderij. En het pak gele spliterwten heb ik al tijden liggen. Die gebruik ik eigenlijk alleen in de spelt-erwtensalade. Gele erwtensoep stond al heel lang op het ideeënlijstje. En die smaakt als…. erwtensoep. Geheel vegetarisch en bijzonder smakelijk.

OPMERKINGEN
1)   Wij hebben pas op het laatst een blokje bouillon toegevoegd, omdat het ietwat flauw was. Aan de andere kant: 1 blokje op 3 liter water + alle ingrediënten…., dat is niet veel.
2)   Peper en zout staat voor de volledigheid bij de ingrediënten, maar we hebben zelf niets toegevoegd.

Plaats een reactie