Februari in de moestuin 2019

De februari van 2018 was een en al vorst, die van 2019 begint de eerste weken kwakkelend. We hebben ons zaaischema gemaakt, zaden in huis (en sommige nog bestellen). Maar wat kunnen we doen in de moestuin?

Zaaischema

We hebben ons zaaischema weer bijgesteld voor 2019. Een paar nieuwe experimenten: okra en luffa in de kas. Voor de koks van Dutch Cuisine en Horeca Nederland zaaien we speciaal stengelsla. Een merkwaardige bladkool met de naam Oom Bert’s Paarse zetten we bij de boerenkool.

Van de Heritage Seed Library krijgen we een komkommer en een pronkboon (Phaseolus occineus) om te vermeerderen (en terug te sturen). Die zetten we tussen twee
Phaseolus vulgaris – de meest gangbare en verscheiden tak van bonen.  Deze zijn in principe eenhuizige zelfbestuivers. Ze kruisen niet met pronkbonen. Soms wil er wel eens kruisbestuiving tussen twee rassen
Phaseolus vulgaris plaats vinden. Als het bijtje toch van de een naar de ander gaat.

Ons zaaiplan 2019 staat hier (een MS Word document)

Vroege aardappelen voorkiemen

Eind februari, begin maart. Leg de te poten aardappelen in een kistje ergens koel (niet koud, rond 15 graden C) en in het licht – geen direct zonlicht. Leg de ogen naar boven, dan ontstaan geen kronkelige spruiten.
Uitplanten niet eerder dan april.

Gekiemde roseval

Warm voorzaaien

Knolselderij is een groente die een hele lange groeitijd kent. Zaai deze vanaf medio februari, binnen voor. Net als knolvenkel, paprika of komkommers. Als u er vroeg bij wilt zijn.

Als u zich aan aubergines waagt – ze verlangen namelijk veel warmte – dan deze medio februari zaaien.

Pas eind februari beginnen met het zaaien van tomaten. Ze kiemen vrij snel. Dus u moet wel een goede lichte ruimte hebben om ze, na het kiemen, warm en vorstvrij te kunnen laten groeien.

Zaailingen tomaat


Tuinbonen in de koude bak

Als het even kan, leggen we de tuinbonen in de koude bak. Onder het vlakke glas kiemen ze sneller. Zo planten we ze, als ze pakweg 15 cm hoog zijn, uit in de moestuin. Dan zijn ze groot en oogstbaar voor de zwarte luis echt kan toeslaan.

Tuinbonen in de koude bak

“Koud” voorzaaien in de kas

In de kas zaaien we in perspotjes al filderkraut, de zuurkoolkool. Dat kan ook later. Wij hebben een grote bak met een warmtekabel, die voor wat bodemwarmte zorgt en dus het kiemen bevordert.

Filderkraut kiemt


Plaats een reactie