Gras in de herboristentuin

De mannen van De Groene Vingers uit Arnhem hebben snel en kundig de graspaden aangelegd in de herboristentuin.

De kruidentuin vormt een nogal formele eend in de bijt, in onze polycultuurTUIN – de eetbare siertuin / eetbare bostuin – wordt verzorgd door het herboristengilde.

Gras in de herboristentuin - de tekening

Met het oog op de Open Dag op 1 juni a.s. was haast geboden. Grasmatten hebben een week of zes de tijd nodig om te hechten. Dus er in de tussentijd weinig op lopen; er moet worden voorkomen dat ze over de zandgrond glijden als een kleedje over een gladde vloer.

Buro Harro heeft het mooi getekend. Voor het huis een nogal formele tuin. De herboristen vullen de vier vlakken in met heilzame kruiden. Daartussen paden van gras.

Nu de praktijk.

 

Horizontaal

De kruidentuin, althans de paden, moeten exact horizontaal liggen, zo luidt het gebod van de architect. Dat betekent nogal wat in de zacht glooiende tuin. Omdat het voorjaar is losgebarsten en er heel veel werk te doen is, hebben René (wit shirt) en Jolien (hij laat haar kruien) een week tevoren geholpen en de paden horizonta(a)l(er) gemaakt.

De mannen van De Groene Vingers hebben het laatste oude gras rond het ornament weggehaald en de boel exact afgevlakt.

Strak langs het lijntje

Omdat we twee dagen in de week open willen zijn voor bezoek, hebben we gekozen voor speelweidegras. De andere optie was, meer extreem, sportveldengras. Dat heeft een mengsel van grassoorten dat opener, minder dicht op elkaar groeit.

 

Vier vlakken

In het midden weer een mooi rond vlak waarbinnen het oude ornament (1930).

Op de voorgrond, d.w.z, rechtsonder op de foto, is te zien dat het pad lager ligt dan de omliggende tuin. Ingegraven.

 

 

De herboristen kunnen nu verder met zaaien en planten.

Plaats een reactie