Smaakvrienden Fruit

“Feit is in elk geval dat Angélique Schmeinck met haar Smaakvrienden Fruit de kookwereld door elkaar schudt. Gezondheid, creativiteit, realiteitszin, alles spat uit en in dit dikke naslag kookwerkboek.”


Cover Smaakvrienden FruitNa Smaakvrienden Groenten verscheen van de hand van Angélique Schmeinck eind 2012 het tweede deel: Smaakvrienden Fruit.

Het is een en al inspirerende creativiteit. Iedere zichzelf respecterende kookliefhebber hoort Smaakvrienden in huis te hebben.

Zeer fraai uitgevoerd, prachtige foto’s heldere teksten op 496 bladzijden. En, heel handig, drie kleurige leeslinten

 

Titel Smaakvrienden Fruit
Van Angélique Schmeinck
Uitgever Karakter Uitgevers B.V.
ISBN 978 90 452 0158 0
Verschenen December 2012
Prijs € 39,95 (en dat is weinig voor zo veel kookwaarde)
Verkrijgbaar bij Voor gesigneerde boeken gaat u naar de site van  Smaakvrienden. En verder natuurlijk in alle (internet-)boekhandels.

Met Smaakvrienden maak je je eigen gerechten met ingrediënten die je al in huis hebt.

Marjoleine de Vos zegt het mooi in het voorwoord: “Als je uit traditionele kookboeken kookt moet je een recept volgen. De ingrediënten die je niet (standaard) in huis hebt, moet je speciaal inkopen. De grote kracht van Smaakvrienden is dat je kunt kiezen uit smaakcombinaties van ingrediënten. Dus (ook) alleen die ingrediënten die je al in huis hebt.”

Sinds het verschijnen van Smaakvrienden Groenten is dat het enige boek dat op ons aanrecht staat. We gebruiken het vrijwel iedere dag. Voor snelle maaltijden maar ook voor de iets langzamere. Elke dag een nieuw gerecht. En nu het voorjaar, dus fruit, begint moeten de twee boeken wedijveren – of we moeten een tweede kookboekstandaard aanschaffen.

Appel zoet 896 x 432.jpg
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Smaakvrienden Fruit heeft een extra dimensie

Smaakvrienden Fruit is dikker dan Smaakvrienden Groenten. Simpelweg omdat je met fruit èn de zoete kant op kan gaan èn de hartige. Om die twee dimensies in één vlak model te stoppen, zou iets te onoverzichtelijk worden. Dus zijn er zes pagina’s aan één fruit besteed, terwijl het voor Groenten veelal netjes in een spread van twee pagina’s per groente paste.


Zo werkt Smaakvrienden

De werkwijze voor Groenten is aangehouden. Hierboven ziet u ‘Appel Zoet’. De boezemvrienden (B) en spannende vrienden (S) zijn weer aanwezig.
‘Hmmmm… met een scheutje milde whisky gekarameliseerde appel met walnoten en zachte jonge geitenkaas,’ want, geloof het of niet, dat hebben we allemaal in huis. En als u geen geitenkaas hebt, neem dan wat anders dat op de pagina staat. Zo ontstaan schier oneindig veel combinatiemogelijkheden.

Appel hartig 869 x 432.jpg
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor ‘Appel Hartig’ is een inspirerende cloud-vorm gebruikt. Rechtsboven staan wat hints voor gerechten. Gister hebben we mierikswortel ingemaakt. En we hebben er nog één vers liggen. Wat te denken van een appel-mierikswortelcompote bij gepofte aardperen? Zo werkt Smaakvrienden.


Met Smaakvrienden Fruit alle kanten op: ook recepten

Gelukkig, als voortdurend improviseren u te veel wordt, geeft Angélique geeft ook hele mooie recepten in Smaakvrienden. Op twee niveaus: snelrecepten en, zoals hieronder, op de klassieke manier. Het is Impress your friends in boekvorm. Als je het leest is het niet moeilijk te maken.

Appel gerecht 869 x 432.jpg
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Maar ja, als u het bovenstaande recept wilt volgen, moet u misschien wèl naar de winkel. Tenzij u misschien gedroogde bosbessen en gedroogde cranberries in uw keukenkastje hebt liggen.


Kruid uw geest / Spice up your mind

A tot Z.jpgAngélique maakt de hersencellen los die door de zo traditionele kookboeken met afgepaste recepten helemaal vast zijn komen te zitten [MM: Ja. Hmm. Dus ook door de recepten die wij op onze eigen site plaatsen.] Mooie introducerende hoofdstukken van smaakprofessor Peter Klosse en dan begint het op pagina 48 met de (rode) aalbes tot en met de zwarte bes, waar op pagina 287 met een prachtig gerecht van gepofte rode biet met zwarte-bessencompote wordt geëindigd. Plus tweehonderd bladzijden met allerlei technieken en bereidingen (met name ook recepten), van A t/m Z alfabetisch geordend.


Inspiraties.jpgBij de F dus Fruitchips. De R van ravioli met een recept voor een dessertravioli, gevuld met citroencrème. Dat zijn weer 200 bladzijden en we zijn nu rond pagina 400 aangeland waar de inspiratie haar hoogtepunt bereikt: de Breinflitsen en Mindmaps.

Enkele grootheden op hun gebied, zoals Jan Robben over aardbeien, Koppert cress over, ja, cressen, Betty Koster over de kaasfamilie leveren hier speciale bijdragen.

Bijvoorbeeld deze over chocolade (bijdrage van Chocoweb)

Chocolade hartig 869 x 433.jpg
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Tenslotte

Wat kunnen we nog meer zeggen, zonder in de herhalingen te vervallen die we al schreven over Smaakvrienden Groenten?

Lees hier Het Allermooiste Kookboek
Klik hier voor de site van Smaakvrienden met nog meer informatie.

 

Plaats een reactie