Ja, ja, ja. Constanza!

De bedden met wortelgroenten zijn met een tunnel van insectengaas afgeschermd. Dat belemmert ellendige uien- en wortelvliegen, maar ook het zicht bij het voorbijgaan. Vandaag de bedden gewied en – verrassing! – de eerste knoflook geoogst.

Ja ja ja Constanza 2

Knoflook kan je in Nederland niet telen, heet het. Maar Eemlook teelt wel zeshonderd soorten. September 2009, tijdens het Slow Food Smaakfestijn, kocht ik bij Kees Huijbregts van Eemlook drie soorten knoflook: Constanza, Purple Slazer, Oosterdeel. Het zal rond 1 november 2009 zijn geweest dat ik een rij teentjes in het bed voor wortelgewassen 2010 drukte. (Dat dus sneller dan andere bedden geprepareerd moest worden – met een geleegde asla. Want as is kali is goed voor wortelgroenten. Lees dit.)  
Achter elkaar, één rij van 6½ meter. Dus zo'n twee meter knoflook per soort.

Ja ja ja Constanza 1Vandaag bleek dat Constanza de verschijnselen vertoonde die aangeven dat ze uit bed wil: het blad werd geel en knakte. Dus we hebben ze uit de grond gehaald.  Dertien stuks. De knoffen met namen als Purple Slazer en Oosterdeel getuigen van meer doorzettingsvermogen. Dat zal wel augustus worden. Maar Constanza is mooi en het zijn goede bollen met mooie klisters. Nu nog drogen in de zon.

Meer over knoflook? Zie de algemene plantbeschrijving.

Onze grond is zandgrond. Nu al wel een aantal jaren verrijkt met compost en mest, als gevolg van de wisselteelt.

Plaats een reactie