Koolgalmug slaat toe

Tegen koolvlieg gebruik je koolkragen. Een wat lastiger ondier is de koolgalmug. Ze legt haar eitjes in de kroon van een koolplant.

Een bericht van twee jaar geleden (snotverdorie getiteld) maakt duidelijk wat de schade kan zijn.

Een aanslag van de koolgalmug op bladkolen (boerenkool e.d.) levert soms vergroeiingen op. Niet fraai, maar je kunt er mee leven. Knolvormende koolplanten als de koolraap kunnen worden afgeschreven. Het heeft geen zin dat die zich vertakken.

Koolgalmug slaat toe - spruitkool aangetast.jpg

Koolgalmug slaat toe - filderkraut aangetast.jpg

kroon van spruitkool misvormd
maken we van deze filderkrautplant nog zuurkool?

Koolgalmug gedijt goed bij warm en wat broeierig weer. Hebben we daar niet genoeg van gehad dit jaar? De diertjes leven maar enkele dagen, maar in een zomer zijn er zo maar vier of meer generaties. De larven overwinteren in de grond.

Diep omspitten

Bestrijding is lastig. Velt (Handboek Ecologisch Tuinieren) raadt het volgende aan:
1)   Spit het bed waar de mug is geweest minstens 10 cm om. Larven die dieper dan 10 cm zitten, overleven dat niet.
2)   Bestuif de planten regelmatig met gesteentemeel – speciaal voor dit doel hebben we dit jaar basaltmeel aangeschaft.
3)   Pyrethrum spuiten. Het is natuurlijk (gewonnen uit bloemhoofdjes van een tropische chrysant), het is snel in het milieu afbreekbaar, maar het is ook rücksichtlos. Alle insecten worden gedood. Het is een snelwerkend zenuwgif.

Koolgalmug slaat toe - koolraap met basaltmeel.jpgVelt beschouwt het als een zuiver natuurproduct, maar vindt het gebruik ervan niet hoog aanbevelenswaardig. Na 48 uur is de werking over. Dus dan weer opnieuw spuiten? Wij gebruiken (dus) maar geen pyrethrum. Hoewel we wel de neiging daartoe hebben. Maar onze moestuin kent – behalve dit soort verschijnselen – een leuke biologische balans.

Basaltmeel

Wij bestuiven met basaltmeel en we zullen zien. Dat bestuiven zal dan om de paar dagen moeten gebeuren, want het meel spoelt natuurlijk weg met regen of de tuin besproeien. (Foto: koolraapplantje met basaltmeel – met koolkraag eronder tegen de koolvlieg.)

Plaats een reactie