Door de zachte winter, warme lente en ook niet zo beroerde zomer, heeft de natuur meedogenloos toegeslagen. Eerst vertelden we trots van de mooie biologische balans in en onze moestuin, nu moeten we dat verhaal bijstellen.
Op 18 juni berichtten we al onder de kop Tuinleed/Dierenleed welk onheil ons ten deel was gevallen. Hier het vervolg. Dit alles onder het motto Lang Leve de Biodiversiteit!
Gespleten koolrabi’s. Nu hebben sommige rassen meer neiging tot splijten dan andere. Maar hier heeft o.i. de koolgalmug een handje geholpen.
We telen de wortelgroenten onder gaas tegen de wortel- en uienvlieg. Bieten (dus) ook, want die staan in dezelfde bedden.
Dat biedt bescherming voor o.a. de rosse woelmuis tegen de roofvogels.
Het loof groeit perfect. Je denkt: grote biet! En dit is het resultaat.
Zo begonnen de lieve diertjes ook aan het loof van de schorseneren te knagen.
“Goh, wat doet doe agastache tussen de kolen?” vraagt men dan.
“Dat is om de koollucht te verdoezelen. Dan raken de vlinders in de war.”
En vervolgens vertellen we dat we maar weinig last hebben van rupsen.
“In de beginjaren. Maar nu is er een fraai biologisch evenwicht. De vogels eten veel rupsen weg.”
Maar niet in 2014. Dit is de filderkraut.
De koolgalmug heeft ook enorm toegeslagen. Dat wordt geen ribollita deze winter (we maken altijd heel veel en vriezen het in).
Dit is de eerste keer in ons moestuinbestaan dat we een totaal mislukte palmkooloogst hebben.
De koolgalmug is ook op bezoek geweest bij de spruitkolen. Grmbl.
De muizen houden ook van wortels. Welnu, het onderste deel is nog wel bruikbaar. Het is minder erg dan bij de bieten.
De derde aanplant van koolrabi. (Een mens blijft lang optimistisch.) Letterlijk dacht ik op een vrijdag: morgen ga ik ze uitplanten. Des zaterdags was dat niet meer nodig.
Muizen. Ook bij de kweek.
Muizen houden ook van boerenkool. We hebben herhaaldelijk bijgeplant wat weg werd gevreten. Ten einde raad hebben we tussen de boerenkool muizenvallen geplaatst. Dat heeft ze geleerd!
Het voornemen om dit jaar koffie van de altrei-lupinebonen te maken, is ernstig teniet gedaan.
Niet alleen deze bonen zijn door de vogels uitgevreten, we hebben ook geen zaad kunnen winnen van de grauwe erwt Kola en de peultjes Zwitserse reuzen. De vogels vraten alles weg.
Triest verhaal zo. Maar komt bekend voor. Mijn zelfuitzaaide koolrabi, die zo mooi opkwam, helemaal kaalgevreten. Alleen nog stengeltjes de volgende morgen. Bonen heb ik tot drie keer moeten leggen en nu zit de roest erin. Brocolli en spinazie gingen meteen in de bloei en zaad. De twee kersenbomen leverden niets op en ook de pruimen op een hand te tellen. Wat ging wel goed? Bij mij aardappels prachtig paars en roze, mooie grote appels, rijpe dadels voor het eerst en nu volop frambozen en bramen.
Dadels???? Daar wil ik graag meer van weten….!
Ah. Vrijwel zeker een verhaspeling. Ik denk dat met de dadels vijgen worden bedoeld.
Hoi Norbert!
Dat vermoeden had ik ook al,maar het zou kunnen dat er een (grote) kas in het spel was….en dat had ik wel eens willen bekijken.
Groet, Johan.
Toen ik pas een moestuin had, waren mijn koolplanten ook nogal eens het slachtoffer van de koolwitjes. Zelfs met een lang pincet waren de rupsen vaak onbereikbaar.
Nu plant ik bij mijn kolen altijd een Oost-Indische kers. Eén plant is genoeg. De lange ranken leid ik langs de koolplanten. De koolwitjes vinden het blad hiervan veel aantrekkelijker dan de kolen en zetten dus hun eieren af op het blad van de Oost-Indische kers. De rupsen van de koolwitjes zitten ‘s morgens op de bovenkant van de blaadjes en zijn dan goed zichtbaar voor vogels en ook voor mij. Dit werkt al jaren heel goed in mijn tuin.
Wie weet werkt het bij jullie ook.
Hartelijke groet,
Wia
Tja. Het wemelt in onze moestuin van de OI kers. Die planten we overal, o.a. om zwarte luis te verleiden. Maar misschien ook koolwitjes, daar had ik nooit op gelet. Kennelijk dit jaar waren er òf te veel vlinders òf te weinig OI kers in de buurt van de kolen. Dank voor de tip! Ga ik extra op letten. In 2015.
Ik heb dit jaar ook dusdanig ernstig aangevreten bieten dat ik de foto herken. Ik vind niet veel van dat soort fotos elders. Vorig jaar waren mijn pompoenen uitgehold. Ik vermoed dat het in beide gevallen gaat om de bruine rat. Die heb ik zelfs weleens gevangen maar kon het niet doden. Dieren zijn intelligent en weten je tuin terug te vinden voor.. tja gemakkelijk een maaltje bij elkaar te krijgen. Denken jullie dat het bij die bieten ook een bruine rat zou kunnen zijn geweest? Een muis kan ik mij ook zeker voorstellen overigens. Jammer trouwens, dat dieren meerdere planten aanvreten. Op die manier houd je niets meer over.
Bij ons is het vooral de rosse woelmuis. En ja, je ziet vaak alleen de mooie plaatjes. Voor onze varkens krijgen we Kratten met aangevreten, doorgeschoten of anders verminkte groenten van De Ommuurde Tuin – een commerciële biologische tuinderij. Dus ook bij hen, wil ik maar zeggen. Accepteer dat het ene jaar dit, het andere jaar dat te lijden heeft. Ook al is het frustrerend, het is leven met de natuur.