Ook een manier om de hypotheek af te lossen

mortgage lifter doorgesneden 1Mortage Lifter, vrij vertaald als ‘hypotheek opheffer’, heet de vleestomaat die ergens uit 1930 stamt. We kregen hem ter vermeerdering van de Heritage Seed Library (HSL). Een fikse knaap. Een beknopte beschrijving van dit ras.


mortgage lifter doorgesneden 2Hoewel er verhalen gaan van wel bijna een kilo, hebben we de meeste tomaten tussen de 200 en 300 gram en een enkele ruim 400 gram. Ook goed.
De smaak is vrij neutraal, weinig zuurtjes en misschien daardoor wel zoet te noemen. Veel vruchtvlees en weinig ‘snot’. De hoeveelheid zaden per tomaat is niet overdadig, maar redelijk. Verna Orange had er veel minder.


Net geen 400 gram voor deze knaap.
Net geen 400 gram voor deze knaap.

Productief

Het is een goede groeier (kan wel 3 meter hoog worden) en heeft steun nodig. Mortgage Lifter is ook behoorlijk productief en draagt lang door. Ze is ook redelijk resistent tegen schimmels (zoals verwelkingsziektefusarium) en dergelijke. Dus een fijne tomaat. Persoonlijk houden we meer van Brandywine en Stakeless, bij het schrijven van deze namen reageren de speekselklieren achter in de mond. Dus zo lekker zijn die.
Door zijn volume en veel vruchtvlees, is Mortgage Lifter naar onze mening bij uitstek geschikt voor tomatensaus waarin kruiden en soms ook spekjes worden verwerkt. Maar ja, u mag er ook mooie plakken van snijden om op brood te doen.


De zaden gaan terug naar de Heritage Seed Library. (We houden er een paar.)
De zaden gaan terug naar de Heritage Seed Library. (We houden er een paar.)

De hypotheek afgelost

Het is een Amerikaanse tomaat, uit West Virginia. Ene William Estler deponeerde de naam Mortgage Lifter in 1932. Estler zou de tomaat in 1922 hebben ontwikkeld. Meer waarschijnlijk is dat de tomaat door M.C. (Marshal Cletis – maar liever: Charlie) Byles is geselecteerd. Eind jaren dertig deponeerde hij de naam ‘Radiator Charlie’s Mortgage Lifter’. Charlie Byles was verwarmingsmonteur en werd daarom Radiator Charlie genoemd. Hij kruiste de tien meest grote tomatenrassen die hij kon vinden en heeft er zo’n zes jaar over gedaan om deze tomaat daaruit te verkrijgen.
Charlie had in die jaren een hypotheek van USD 6.000. Hij verkocht zaailingen van de tomaat voor 1 USD en heeft zodoende in zes jaar zijn hypotheek afgelost.
Nog steeds is Mortgage Lifter, naar verluidt, een populaire tomaat in Virginia.


Links

Living on Earth – een radio fragment met transcriptie over de geschiedenis van deze tomaat
The Garden testte vleestomaten

1 gedachte over “Ook een manier om de hypotheek af te lossen”

Plaats een reactie