Mashua of knolcapucien
We hebben een zeer uitgebreide plantbeschrijving opgenomen van deze knol uit de Andes. Makkelijker te telen dan de aardappel, die daar ook vandaan komt en in een aantal opzichten dubbel zo gezond. En toch kennen we het niet.
We hebben een zeer uitgebreide plantbeschrijving opgenomen van deze knol uit de Andes. Makkelijker te telen dan de aardappel, die daar ook vandaan komt en in een aantal opzichten dubbel zo gezond. En toch kennen we het niet.
In drie transporten is begin december 2014 het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
In drie transporten is de afgelopen week het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
Tijdens onze vakantie in Italië, 2011, bezochten we o.a. Norcia. Bij een norceria (varkensslager) kochten we vleeswaren en ook een zakje droge bonen. Ze lagen drie jaar in de koelkast en we zaaiden ze dit jaar.
Professionele bedrijven bewaren zaad bij minus twintig graden Celsius. Dan blijft het lang kiemkrachtig. Onlangs bleek dat een zuurstofarme omgeving daar ook toe bijdraagt. Maar er zijn meer tips om thuis zaad te bewaren.
We hebben blaassilene beschreven. In Italië wordt deze groente stridolo of sculpit genoemd en hier is ze uit de gratie geraakt. Het is zelfs een schaars voorkomende wilde plant. Maar ze smaakt uitstekend. Dus zaai het zelf!
Een feestje om te eten, deze zaadvaste, kleurige suikermaïs. Rainbow (Sweet) Inca is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld en wordt thans tot de categorie vergeten groenten gerekend.
Door de zachte winter, warme lente en ook niet zo beroerde zomer, heeft de natuur meedogenloos toegeslagen. Eerst vertelden we trots van de mooie biologische balans in en onze moestuin, nu moeten we dat verhaal bijstellen.
Knopkruid is een plaag in vele tuinen. Het is ook een groente die van origine uit Zuid-Amerika komt. Een erg gezonde groente. We hebben de plant uitgebreid beschreven. Het kent een boeiende geschiedenis.
Vrijwel ieder jaar zaaien we een ander (zeldzaam) komkommerras. Izjaštšnõi komt uit Estland dat we verkregen via de Heritage Seed Library. De Britten schrijven dat het een pickling variety is – dus om in te maken. Maar ook zo smaakt het uitstekend.
Onder het motto ‘geen beter vermaak dan leedvermaak’ berichten wij u van onze frustraties. Het meeste last hebben we van muizen, maar de uien zijn vermoedelijk door de mineervlieg verloren gegaan.