Meiwerk 2015
Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Er wordt geoogst en nog het een en ander gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.
Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Er wordt geoogst en nog het een en ander gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.
Er zijn wortels in alle kleuren. Van wit tot bijna zwart. In The Garden van april 2015 worden ze besproken. Wit is subtiel en zacht van smaak, geel en oranje goed voor de ogen en rood en paars goed voor het hart en tegen kanker. Zegt men.
April is begonnen en dat is de maand voor de maand met de IJsheiligen. Hoe klinkt dat? Dus in deze maand gaan we ook de vruchtgewassen die buiten komen (maïs, courgette, pompoen) zaaien.
We hebben de knolraap nogal uitvoerig beschreven (klik hier). Duizenden jaren oud, gemeen goed bij Grieken en de Romeinen, alleen de Britten leerden het pas goed kennen in de zeventiende/achttiende eeuw. Raar maar waar.
Het begint tijd te worden. Zo rond de 15e van maart mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.
Dat is gefröbel binnen. Ook het echte buitenwerk gaat beginnen.
We hebben een zeer uitgebreide plantbeschrijving opgenomen van deze knol uit de Andes. Makkelijker te telen dan de aardappel, die daar ook vandaan komt en in een aantal opzichten dubbel zo gezond. En toch kennen we het niet.
In drie transporten is begin december 2014 het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
In drie transporten is de afgelopen week het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
Tijdens onze vakantie in Italië, 2011, bezochten we o.a. Norcia. Bij een norceria (varkensslager) kochten we vleeswaren en ook een zakje droge bonen. Ze lagen drie jaar in de koelkast en we zaaiden ze dit jaar.
Professionele bedrijven bewaren zaad bij minus twintig graden Celsius. Dan blijft het lang kiemkrachtig. Onlangs bleek dat een zuurstofarme omgeving daar ook toe bijdraagt. Maar er zijn meer tips om thuis zaad te bewaren.
We hebben blaassilene beschreven. In Italië wordt deze groente stridolo of sculpit genoemd en hier is ze uit de gratie geraakt. Het is zelfs een schaars voorkomende wilde plant. Maar ze smaakt uitstekend. Dus zaai het zelf!
Een feestje om te eten, deze zaadvaste, kleurige suikermaïs. Rainbow (Sweet) Inca is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld en wordt thans tot de categorie vergeten groenten gerekend.