Worteltjes in The Garden

In The Garden, het blad van de Royal Horticultural Society, staat een leuk stuk over de veelkleurigheid van de wortel oftewel de peen. Diep en door en door paarse zijn het meest gezond. De witte het zachtst van smaak.

The Garden over wortels 850x615

Dat paars gezond is, weten we o.a. al uit dit boek. Wilde penen, zegt The Garden, hebben witte romige wortels. De eerste die werden gecultiveerd waren paars en wit. (Lees hier over de geschiedenis van de wortel/peen.)
Historisch gezien zijn er volgens de auteur twee groepen wortels: de gele en oranje in de Westerse wereld en de rode, paarse en zelfs (bijna) zwarte in China en omstreken.
Wortels zijn door kwekers voornamelijk geselecteerd op zoetheid en mondgevoel. De laatste tijd gaat gezondheid ook (weer) een rol spelen.

Gezondheidsaspecten

Witte wortels hebben een lage voedingswaarde, maar natuurlijk noch steeds voedingsvezels en hun portie mineralen. En ze zijn zacht van smaak. Goede keus is bijv. White Satin (zou die in ons taalgebied Witte Satijn heten?), Carrot Blanche a Collet Vert Hors Terre (‘de witte wortel met de groene schouders boven de grond’ – die hebben wij zelf) en Lunar White.

Gele wortels hebben luteïne (ook: E161b) en (andere) xanthofyl. Goed voor de ogen. Yellowstone is een bekende en goede peen. Oranje wortels krijgen hun kleur van caroteen, dat in het menselijk lichaam omgezet wordt in vitamine A.

Rode wortels hebben het van lycopeen, waaraan de eigenschap wordt toegekend dat het de kans op hartaandoeningen, enkele vormen van kanker en nog wat verlaagt. Goed zijn Atomic Red en Nutri-Red die beter gekookt dan rauw kunnen worden gegeten. Het lycopeen kan dan beter door het lichaam worden opgenomen.

Purple Sun / Paarse Zon moet u hebben

Paars is de kleur. Hebben meer bèta caroteen dan andere en de smaak is uitstekend. De paarse kleur is van de anthocyaan. Een sterke antioxidant. Purple Sun (Paarse Zon?) is bijna zwart van de paarsheid. Soms zijn de paarse kleuren alleen van buiten en is de binnenkant van de peen gewoon oranje (zoals bij Purple Haze, Purple Dargon en Cosmic Purple). 

Plaats een reactie